Länkstig
- Hem
- Tjänsterna i Egentliga Finlands välfärdsområde på lättläst språk
-
Tjänster för barn, unga och familjer (lättläst språk)
Tjänster för barn, unga och familjer (lättläst språk)
Alla familjer behöver ibland hjälp. Ofta får man hjälp av sina närstående, men ibland lönar det sig att be om hjälp från den egna kommunen, välfärdsområdet, organisationer eller församlingen.
Obs! När du klickar på en länk flyttas du bort från den här sidan till webbplatsen varha.fi på allmänspråk.
Här berättar vi hurdan hjälp och vilket stöd barnfamiljer kan få från Egentliga Finlands välfärdsområde. Du kan få råd och hjälp som gäller vardagen, föräldraskapet eller parförhållandet.
Preventiv- och familjeplaneringsrådgivning
På preventiv- och familjeplaneringsrådgivningen får du hjälp i alla frågor som gäller preventivmedel och att bilda familj. Rådgivningen fungerar som stöd för dina egna tankar och planer. Du kan boka tid för dig själv eller komma till mottagningen tillsammans med din partner.
På preventiv- och familjeplaneringsrådgivningen får du råd om vilka preventivmedel som passar dig. Vi hjälper dig om du vill börja med preventivmedel. Vi följer upp, sätter in och tar ut preventivmedel. På rådgivningen får du veta hur du kan förebygga könssjukdomar. Du får även information om undersökningar och behandling av könssjukdomar. På preventiv- och familjeplaneringsrådgivningen får du remisser till abort, sterilisering och barnlöshetsutredning.
Du får rådgivning om preventivmedel också från hälsovårdscentralerna, mödra- och barnrådgivningarna samt skol- och studerandehälsovården.
Läs mer om preventiv- och familjeplaneringsrådgivningen här
Mödrarådgivningstjänster
På mödrarådgivningen tryggar vi din, ditt nyfödda barns och hela familjens hälsa. Vi stöder dig när du förbereder dig för det kommande föräldraskapet.
Under graviditeten besöker du hälsovårdarens och läkarens mottagningar. Under graviditeten gör vi ultraljudsundersökningar och fosterscreeningar. Det är frivilligt att delta i dem.
Din partner eller stödperson är alltid välkommen med på rådgivningsbesöken. Vi ordnar familjeförberedelse för dem som väntar sitt första barn.
Läs mer om mödrarådgivningstjänsterna här
Förlossning
Alla förlossningar i Egentliga Finlands välfärdsområde sköts på ÅUCS Fyrsjukhus i Åbo. Mer än 90 procent av alla gravida kvinnor planerar att föda vaginalt. Vaginal förlossning är oftast det säkraste sättet att föda för både mamman och barnet.
Vanligtvis behöver man inte ingripa i en normal förlossning. Under förlossningen följer vi noggrant med hur du och din baby mår. En normal vaginal förlossning sköts av en barnmorska. Om det behövs, kallar vi på en läkare.
Läs mer om graviditet och förlossningar
Gravida och familjer med små barn får hjälp från rådgivningen. Rådgivningstjänsterna tillhör alla, de är gratis och frivilliga.
Mödrarådgivningens hälsovårdare och läkare följer upp graviditeten och ger råd och stöd till hela familjen under väntetiden. De stöder också förberedelserna inför förlossningen.
Efter barnets födelse följer barnrådgivningen upp barnets hälsa och utveckling. Barnet får vaccinationer på rådgivningen. Föräldrarna får anvisningar om barnvård och fostran och om hur de kan vårda parrelationen.
Rådgivningen stöder barnets och familjens välbefinnande. Om barnet eller familjen har problem kan familjen behöva mer stöd. Då ordnar rådgivningen hjälp och stöd för familjen.
Familjen kan få hjälp till exempel från hemservicen för barnfamiljer eller förebyggande familjearbete. Förebyggande familjearbete ger dig stöd, rådgivning och handledning i utmaningar i din familjs vardag. Det kan komma en person hem till familjen för att hjälpa till i vardagen om barnet till exempel har svårt att sova eller äta eller om föräldrarna behöver stöd för att ta hand om barnet. Rådgivningen kan hjälpa föräldrarna att söka hjälp om familjen behöver stöd i ekonomiska frågor, parförhållandet eller för att orka i vardagen.
Gå till sidan för mödra- och barnrådgivningarnas kontaktuppgifter
När barnet växer och kommer upp i skolåldern följer man i skolan upp hur barnet växer och utvecklas. Skolhälsovårdaren och skolläkaren träffar alla barn regelbundet och för eleverna ordnas också tandvård.
Man kan kontakta skolhälsovårdaren om föräldrarna eller barnet själv är oroliga för barnets tillväxt, lärande eller familjens situation. Det finns också andra vuxna i skolan som hjälper elever och familjer. Kuratorn hjälper om barnet till exempel mobbas eller har det svårt med kompisarna. Psykologen stöder den psykiska hälsan och hjälper vid inlärningssvårigheter.
I barnens olika åldrar kan också föräldrarna behöva hjälp och råd för parförhållandet och för att fungera som föräldrar. Om det ofta grälas i parförhållandet lönar det sig att söka hjälp i tid. Man kan få hjälp till exempel från familjerådgivningen. Om föräldrarna överväger skilsmässa får man råd från den familjerättsliga enheten.
Gå till sidan för fostrings- och familjerådgivningen
Gå till sidan för familjerättsliga tjänster
Barnets födelse och uppfostran kan ofta vara utmanande för föräldrarna. Olika kriser och livssituationer kan påverka föräldrarnas ork. Det kan finnas saker i barnets beteende eller handlingar som väcker funderingar. Man kan få hjälp i föräldraskapet från socialservicen för barnfamiljer.
Läs mer om socialservice för barnfamiljer här
En socialarbetare eller familjehandledare kan diskutera med föräldrarna och barnen och tillsammans bedöma vilken typ av hjälp eller stöd som kan hjälpa familjen. Stöd från en stödperson eller stödfamilj kan hjälpa barnet och familjen eller så kan familjen få hjälp från familjearbetet.
Om barnet själv eller föräldern gör saker som är farliga för barnet, kan socialarbetaren hjälpa barnet via barnskyddets tjänster.