Hoppa till huvudinnehåll

Tvåspråkiga Varha

Varha är ett tvåspråkigt välfärdsområde och vårt mål är att säkerställa högkvalitativa social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster för våra invånare på både finska och svenska. Tvåspråkighet är en central del av Varhas strategi och vi utvecklar kontinuerligt de svenskspråkiga tjänsterna för att trygga kundernas språkliga rättigheter.

Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) är ett tvåspråkigt välfärdsområde där finska är majoritetsspråk och svenska minoritetsspråk. Ungefär 5,7 procent av områdets befolkning är svenskspråkig. Tvåspråkigheten är en lagstadgad skyldighet inom Varha, och målet är att säkerställa jämlika och tillgängliga social-, hälso- och räddningstjänster på båda nationalspråken.

Jämlikhet gäller även språket: alla har rätt att få service på finska eller svenska. Språkliga rättigheter handlar inte bara om språklig likabehandling utan också om servicekvalitet och kundorientering.

Välfärdsområdet ska säkerställa att service ges på det valda språket utan särskild begäran. Vi satsar på språkmedvetet ledarskap, personalens språkkunskaper och ett tvåspråkigt servicenätverk i samarbete med olika aktörer. Dessutom ansvarar Varha för att samordna utarbetandet av ett samarbetsavtal om svenskspråkiga tjänster mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen.

Nationellt koordineringsansvar

Varha ansvarar för att samordna samarbetet mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena. I denna uppgift ligger fokus särskilt på samarbetet kring produktionen av svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänster.

Samarbetsavtalet mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena omfattar följande områden:

  • Egentliga Finland
  • Östra Nyland
  • Västra Nyland
  • Mellersta Österbotten
  • Kymmenedalen
  • Österbotten
  • Vanda-Kervo
  • Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen

Nationalspråksnämnden

Varje tvåspråkigt välfärdsområde har en nationalspråksnämnd, vars uppgift är att bedöma tillgången till och kvaliteten på svenskspråkiga tjänster samt att främja förverkligandet av språkliga rättigheter. Nämnden säkerställer också att det finns tillräckligt med svenskkunnig personal för att motsvara områdets behov.

Nationalspråksnämnden följer upp hur tvåspråkigheten förverkligas och publicerar årligen en rapport om hur de språkliga rättigheterna tillgodoses inom välfärdsområdets tjänster.

Läs mer om nationalspråksnämnden

Teamet för tvåspråkig service

  • är tillgänglig för kunder, personal, ledningen och andra intressentgrupper
  • främjar målmedvetet och följer upp tillgången till svenskspråkiga tjänster, tjänsternas kvalitet samt invånarnas likabehandling
  • utvecklar, samordnar och främjar tvåspråkighet samt fungerar som rådgivare i tvåspråkiga frågor
  • samordnar språkprogrammet och dess genomförande samt arbetet med språkambassadörer
  • skapar en positiv språkmiljö och stöder personalen och verksamheten i frågor som rör tvåspråkighet
  • upprätthåller tjänsten Fråga Annika

Fråga Annika -tjänsten

Via tjänsten Fråga Annika kan du få hjälp med frågor som rör tvåspråkighet och ställa frågor på svenska om fakturering och kontaktuppgifter. Tjänsten är avsedd både för välfärdsområdets invånare och personal.

Språkprogrammet

Varhas språkprogram fastställer konkreta åtgärder för att främja tvåspråkighet som en del av välfärdsområdets verksamhet och tjänsteproduktion. Egentliga Finlands välfärdsområdes språkprogram godkändes av Varhas styrelse den 27.8.2024.

Se hela Varhas språkprogram: