Oro för psykisk ohälsa
Var och en av oss ställs inför svåra situationer i livet som också kan påverka vår psykiska hälsa. Ofta kan det hjälpa att dela och diskutera sina upplevelser med närstående. Även egenvårdsprogram kan vara till hjälp. Det är dock viktigt att söka professionell hjälp om situationen påverkar din livskvalitet, funktionsförmåga eller dina relationer, samt om den inte går över eller är återkommande. Det finns olika tjänster som erbjuder information om psykisk hälsa samt stöd för att klarlägga din eller din närståendes situation.
Gör så här:
Du kan få hjälp av olika egenvårdsprogram om du känner oro för din psykiska hälsa eller om dina symtom är lindriga. Egenvårdsprogrammen är till för alla som vill förbättra sin egen eller en närståendes psykiska hälsa. Programmen kan användas självständigt när symtomen är lindriga. De kan också användas som stöd vid annan vård.
Du kan också få hjälp av kamratstöd eller via tjänster som olika organisationer erbjuder.
Om du är anställd kan du fråga om du har tillgång till en företagspsykolog via din arbetshälsovård. Du som studerar får tjänster som stöder psyksik hälsa i första hand via studerandehälsovården eller SHVS.
Det finns också föreningar för mental hälsa i Åbo och Salo som erbjuder stöd och hjälp vid olika problem- och krissituationer för alla invånare i Egentliga Finland.
Ring din egen hälsostation för bedömning av ditt vårdbehov vardagar kl. 8–16. En skötare bedömer ditt vårdbehov och hänvisar dig till den tjänst du behöver. Hälsostationen använder Terapinavigatorn som stöd för bedömningen.
Du kan också kontakta den digitala mentalvårdskliniken direkt om du inte uttryckligen önskar vård som närtjänst.
Den digitala mentalvårdskliniken tillhandahåller mentalvårdstjänster på distans per telefon eller som videosamtal. Tjänsten är avsedd för personer som fyllt 18 år. Kontakta den digitala mentalvårdskliniken om du är i behov av stöd i mentalvårdsfrågor eller stöd för psykisk hälsa eller missbruk, eller om du behöver samtalsstöd i en svår livssituation. Det kan vara fråga om oro över psykiskt mående, depression, ångest, en traumatisk kris eller någon annan långvarig utmaning med psykisk ohälsa.
Om din situation är brådskande eller om du eller din närstående är till fara för sig själv eller andra ska du alltid kontakta yrkesutbildad personal:
- Vardagar kl. 8–16: din hälsostation.
- Kvällar, nätter eller helger: ÅUCS jourmottagning. Ring alltid först: tfn 116117 (vuxna) eller 02 313 1420 (barn under 16 år).
- Ring 112 om det är fråga om en nödsituation.