Oro för missbruk
Vänta inte med att söka hjälp om du är orolig för ditt eget eller en närståendes missbruk. Tidigt stöd kan förhindra allvarliga problem. Missbruk kan vara kopplat till andra utmaningar i livet, men det kan också var ett fristående beroendeproblem.
Gör så här:
Tveka inte att ta upp din oro för din egen eller din närståendes konsumtion av alkohol eller droger. Tala med en närstående, en annan pålitlig person eller med en yrkesutbildad person.
Du hittar tillförlitlig och aktuell information om rusmedel, missbruk och egenvård bland annat på webbplatserna Droglänken och Psykporten.
Fyll i en symtomenkät eller gör ett test för att bedöma din situation.
Med hjälp av symtomenkäten eller testet kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är, samt få tips på vad du bör göra.
Du kan också be om råd med låg tröskel, konfidentiellt och anonymt på Ehyt ry:s rusmedelsrådgivning på numret 0800 900 45, där experter på missbrukarvård svarar varje dag, dygnet runt. Rådgivningen är på finska, men du kan fråga om det finns någon som talar svenska.
Ta reda på om egenvårdsprogram eller hjälp med låg tröskel är något för dig
Egenvårdsprogrammens verktyg kan hjälpa dig att bedöma och kontrollera din användning av rusmedel. Du får konkreta råd om hur du ska gå tillväga för att minska din konsumtion eller sluta helt.
Olika organisationer, A-kliniken och kyrkan erbjuder kostnadsfri hjälp vid missbruksproblem. Det finns också möjlighet till kamratstöd. Se mer i rullgardinsmenyn nere på sidan.
Be om hjälp
Beroende på din situation kan du få hjälp och handledning vid missbruksproblem från företagshälsovården, studerandehälsovården eller din egen hälsostation. Hälsostationen använder Terapinavigatorn som stöd för bedömningen av vårdbehovet.
Socialvårdstjänsterna kan hjälpa att lösa sociala problem som uppstått på grund av missbruk. Kontakta socialvårdstjänsterna i din kommun för handledning och råd under tjänstetid och social- och krisjouren utanför tjänstetid.
Behandlingsformen beror på hur allvarligt missbruket är.