Huoli mielen hyvinvoinnista
Jokainen kohtaa elämänsä aikana hankalia asioita, jotka vaikuttavat myös mielen hyvinvointiin. Useissa tilanteissa helpotusta voi löytyä jakamalla asioita ja keskustelemalla omien läheisten kanssa sekä käyttämällä apuna omahoito-ohjelmia. Mikäli asiat aiheuttavat kärsimystä, haittaavat toimintakykyä tai ihmissuhteita, eivät mene ohi tai ovat toistuvia, on tärkeää hakea ammattilaisen apua. Saat tietoa mielenterveysasioista ja tukea oman tai läheisesi tilanteen selvittämiseen eri palveluista.
Toimi näin:
Erilaisten omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmiin voi tutustua kuka tahansa, jota kiinnostaa oman tai läheisen mielenterveyden parantaminen. Ohjelmia voi käyttää itsenäisesti silloin, kun oireet ovat lieviä. Niitä voi myös käyttää muun hoidon tukena.
Apua voit löytää myös vertaistuesta tai useiden eri järjestöjen palveluista.
Työssäkäyvänä voit ottaa yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi ja selvittää onko sieltä saatavilla työterveyspsykologin palveluja. Opiskelijana saat mielen hyvinvointia tukevat palvelut ensisijaisesti oman oppilaitoksesi opiskeluterveydenhuollosta tai YTHS:stä.
Myös Turun ja Salon mielenterveysseurat tarjoavat tukea ja apua erilaisissa elämän ongelma- ja kriisitilanteissa kaikille Varsinais-Suomen alueen asukkaille.
- Opiskeluterveydenhuollon palvelut (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- YTHS (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Lounais-Suomen mielenterveys ry:n Turun kriisikeskus (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Salon mielenterveys ry:n kriisikeskus Etappi (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
Ota yhteyttä omalle terveysasemallesi hoidon tarpeen arviointi- ja neuvontapuhelimeen arkisin klo 8-16 välillä. Hoitaja arvioi hoidon tarpeesi sekä ohjaa sinut tarvitsemasi palvelun piiriin. Terveysasemalla hoidon tarpeen arvioinnin tukena käytetään Terapianavigattorin kyselyä.
Voit ottaa myös suoraan yhteyttä digimielenterveysklinikkaan, mikäli et nimenomaisesti toivo hoitoa lähipalveluna
Digimielenterveysklinikka tarjoaa 18 vuotta täyttäneille mielenterveyspalveluja etävastaanottona, puhelimitse tai videopuheluna. Voit olla yhteydessä jos kaipaat tukea mielenterveysasioissa, olet huolissasi mielenterveydestäsi tai päihteidenkäytöstäsi tai kaipaat keskustelutukea hankalassa elämäntilanteessa. Huolesi liittyy mahdollisesti mielialaan, masennukseen, ahdistuneisuuteen, traumaattiseen kriisiin tai muuhun pitkäaikaiseen mielenterveyden häiriöön.
Kiireellisessä tilanteessa tai jos sinä tai läheisesi on vaaraksi itselle tai muille, ota aina yhteyttä ammattilaiseen:
- Arkisin klo 8-16 välillä omaan terveysasemaasi
- Iltaisin, öisin tai viikonloppuina Tyksin päivystykseen. Soita aina ensin 116117 (aikuisille) tai 02 313 1420 (alle 16-vuotiaat).
- Hätätilanteessa soita aina 112.