Huoli päihteiden käytöstä
Mikäli olet huolissasi omasta tai läheisesi päihteidenkäytöstä, päihdepalveluihin hakeutumista ei kannata viivytellä. Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vakavien ongelmien syntymistä. Päihteiden käyttö voi liittyä muihin elämän haasteisiin tai se voi myös olla itsenäinen riippuvuusongelma.
Toimi näin:
Ota asia rohkeasti puheeksi läheisesi, muun luotettavan henkilön tai ammattilaisen kanssa, jos koet huolta omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä.
Luotettavaa ja ajantasaista tietoa päihteistä, päihdehaitoista sekä omahoito-ohjeita löydät verkossa mm. Päihdelinkin ja Mielenterveystalon sivuilta.
Tee oirekysely tai testi selvittääksesi tarkemmin tilannetta.
Oirekyselyn ja testien avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta ja saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Voit kysyä myös neuvoa matalalla kynnyksellä luottamuksellisesti ja nimettömänä Ehyt ry:n Päihdeneuvontapuhelimesta p. 0800 900 45, jossa päihdetyön ammattilaiset vastaavat ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.
Selvitä hyötyisitkö omahoito-ohjelmista tai matalan kynnyksen avusta
Omahoito-ohjelmat sisältävät työkaluja, joiden avulla voit arvioida ja hallita päihteidenkäyttöäsi. Saat konkreettisia neuvoja, miten pääset eteenpäin päihteidenkäytön vähentämisessä/lopettamisessa.
Järjestöillä, A-klinikalla sekä seurakunnalla on tarjolla maksutonta apua ongelmalliseen päihteidenkäyttöön. Myös vertaistukea on saatavilla (esimerkiksi Anonyymit Alkoholistit ja Turun A-kilta). Lue lisää sivun alaosan pudotusvalikoista.
Ota yhteyttä auttavaan tahoon
Päihdeongelmiin saa apua ja ohjausta omasta tilanteesta riippuen työterveyshuollosta, opiskeluterveydenhuollosta sekä myös omalta terveysasemalta. Terveysasemalla hoidon tarpeen arvioinnin tukena käytetään Terapianavigattorin kyselyä.
Päihteiden käytöstä johtuvien sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseen saat tukea sosiaalipalveluista. Ota yhteyttä tilanteen kiireellisyydestä riippuen virka-aikana oman alueesi sosiaalipalvelujen ohjaukseen ja neuvontaan tai virka-ajan ulkopuolella sosiaali- ja kriisipäivystykseen.
Päihdeongelman hoitomuodot riippuvat siitä, miten vakavasta ongelmasta on kyse.