För proffs
Länkstig
- Hem
- Jobba hos oss
- Karriärberättelser från Varha
-
Socialarbetare Olgas karriärberättelse
Socialarbetare Olgas karriärberättelse
Barnets bästa som mål för alla – Olga berättar om sitt arbete inom barnskyddets öppenvård.
Inom Egentliga Finlands välfärdsområde ingår det i socialarbetarens arbetsuppgifter inom barnskyddets öppenvård att bedöma barnets situation och se till att barnets rättigheter tillgodoses. En arbetsdag omfattar bland annat möten med barn, samtal med föräldrar, samarbete med andra myndigheter och tjänsteleverantörer samt att skriva utlåtanden.
Olga Ketola studerar till socialarbetare i magisterskedet och arbetar vid sidan av sina studier i Barnskyddets öppenvård i Åbos norra verksamhetsställe. Efter examen blir Olga socialarbetare, som är en yrkestitel inom socialvården och kräver högre högskoleexamen. Hon sökte sig till branschen för att få arbeta med barn, unga och familjer.
– I det här arbetet kommer man väldigt nära människan, hennes hem och hennes liv. Varje dag lär man sig något nytt, och tillsammans med kollegorna löser vi situationer – kan det ens finnas något intressantare och viktigare, funderar Olga.
Ingen dag är den andra lik
– Vi får arbeta med olika människor, se deras liv och höra deras livshistorier. Både arbetskamrater och kunder är alla i olika åldrar, olika personer och har olika bakgrund. Det skapar intresse och variation i arbetet.
Ingen arbetsdag är den andra lik inom öppenvården. Något oväntat kan hända när som helst, vilket gör att kalendern förnyas.
- Om till exempel en ensamstående mamma med en familj på fem personer förlorar elen mitt i vintern på grund av en obetald räkning, så stoppar det hela kalendern”, säger Olga.
En arbetare inom barnskyddet måste vara flexibel och anpassningsbar till varierande situationer.
– Arbetet utförs till stor del med den egna personligheten, och det kräver god stresstålighet samt kännedom om samhällets servicesystem, berättar Olga.
Målet är att upprätthålla förtroendet
Barnskyddets processer och beslut i anslutning till dem är ofta tunga för både familjen och de anställda. Öppenvården koncentrerar sig på att stödja barnet och familjen i hemmamiljön och stärker familjernas egna resurser. Målet är att säkerställa en trygg och sund uppväxtmiljö för barnet.
– Målet är att upprätthålla en förtroendefull relation med kunden, även om man måste fatta tråkigare beslut. Men alla parter strävar efter samma sak, det vill säga barnets bästa, berättar Olga.
Arbetsgemenskapens stöd är viktig
Efter att ha börjat arbeta inom barnskyddets öppenvård var det viktigt för Olga att få hjälp av andra på arbetsplatsen och att tillsammans med kollegorna kunna diskutera olika problem. Arbetstagaren lämnas inte ensam ens i en svår situation, utan i bakgrunden finns arbetsgemenskapens stöd och kompetens.
"Att få sina åsikter bekräftade av kollegorna i det här jobbet minskar arbetsbördan. Att arbeta i par och diskutera med kollegor hjälper till att strukturera sina egna tankar när man fattar beslut, säger Olga.
I sitt arbete får Olga se hela arbetsfältet inom det sociala arbetet. Det multiprofessionella samarbetet mellan olika aktörer såsom skolor, daghem, psykiatri och polis är omfattande.
– Det är ett seriöst arbete, kring allvarliga ämnen, men det är samma för oss som i andra jobb. Folk skämtar här och vi har en bra laganda. Som motvikt till ett meningsfullt och viktigt arbete behövs också dessa saker, avslutar Olga.
Att arbeta inom det sociala området ger en möjlighet att göra konkret nytta och att erbjuda hjälp och handledning till dem som behöver stöd i olika skeden av livet. Inom Varha kan du arbeta som socialarbetare inom barnskyddet, tjänster för personer i arbetsför ålder, tjänster för äldre och inom tjänster för personer med funktionsnedsättning.
Läs mer och ansök om att bli socialarbetare på Varha