Hoppa till huvudinnehåll

För proffs

Skolpsykolog Lauras karriärberättelse

Laura Andersson arbetar som skolpsykolog i Nådendal på Maijamäki högstadieskola.

Psykologi Laura Andersson

Laura har varit i branschen sedan 2011 då hon började som forskningsassistent vid Jyväskylä universitets projekt gällande lässvårigheter. Därefter arbetade hon på en stiftelse för barn och ungas rehabilitering. Under åren 2014–2017 arbetade Laura även som lärare i psykologi och som psykolog vid familjerådgivningen. De senaste åren har Laura arbetat som skolpsykolog i Nådendal och Reso samt som utvecklingsneurolog i Reso. För närvarande arbetar Laura deltid på Maijamäki högstadieskola. Dessutom arbetar hon som egenföretagare i ett företag som erbjuder terapitjänster samt som handledare och utbildare på ett utbildnings- och utvecklingscenter.

Det bästa med jobbet är att väcka ungas hopp

Laura har alltid fascinerats av hur människans sinne fungerar och människors allmänna välbefinnande. Att kunna möta och väcka hopp hos unga människor är särskilt givande för Laura. Hon uppskattar särskilt när en ungdom själv inser saker och hon som psykolog kan väcka detta hopp hos den unga personen med rätt frågor. Som psykolog skapar Laura förtroende hos klienten att klienten har sina egna styrkor och resurser för att hantera sina utmaningar.

Möten, lärande och samarbete

Laura uppskattar särskilt mångsidigheten i sitt arbete och att hon själv kan planera sitt schema. Hennes arbetsdagar består av många olika teman med klienter. Under dagarna träffar hon exempelvis elever, föräldrar och lärare, bedömer behovet av utredningar och deltar i samarbetsmöten med olika aktörer. Dessutom ingår olika typer av dokumentation samt arbete med grupper och hela skolklasser i hennes arbetsbeskrivning.

Att vara psykolog innebär ständigt lärande. Klienterna erbjuder värdefulla lärdomar, men det är lika viktigt att satsa på sin egen professionella utveckling, exempelvis genom att delta i utbildningar, hålla sig uppdaterad om aktuella ämnen inom området och läsa ny litteratur.

En uppskattande arbetsgemenskap är en viktig resurs

Laura upplever att hennes arbetsgemenskap verkligen är uppskattande och stödjande. Kompetens och ständig lärande värderas högt och varje persons yrkeskunnighet får den uppskattning den förtjänar. Regelbundna möten med Varhas skolpsykologer erbjuder möjligheter att dela tankar och få kollegialt stöd, vilket förstärker gemenskapen. Uppmuntran och feedback är alltid närvarande och hjälp från en kollega finns bara ett telefonsamtal bort. Även stödet från närmaste chefen är starkt, vilket skapar en psykologiskt trygg och motiverande atmosfär att utvecklas och arbeta tillsammans.

Jag fick feedback att min superkraft som arbetshandledare är förmågan att möta andra: aktivt lyssnande och empati. Jag vågar också ta upp svåra ämnen. Jag skulle vilja tro att samma superkraft är i bruk även när jag arbetar som skolpsykolog.

Harmoni i återhämtningen

Laura tillbringar sin fritid med familjen och husdjur och naturens lugn är viktiga sätt för henne att återhämta sig efter arbetsdagen. Tillräcklig sömn och motion samt en hälsosam kost är grunden för välbefinnandet. Hon motionerar efter känslan – ibland lockar intensiv crossfit-träning, och ibland njuter hon av lugnare pilates. En bra bok är också ett perfekt sätt att för en stund fördjupa sig i en annan värld och ladda batterierna. Och att ta hand om hönsen i den egna hönsgården :)

Är du intresserad av att arbeta som psykolog hos Varha? Bekanta dig med psykologarbetet inom familjecentret och bli en del av #ViGörEttGottJobb!