Murupolku
- Etusivu
- Palvelut
- Terveysasemapalvelut
- Seksuaalisuus
-
Raskaus ja pikkulapsiperhearki
Raskaus ja pikkulapsiperhearki
Raskaus vaikuttaa seksuaalisuuteen monin tavoin. Seksuaalisuuden kannalta on merkitystä, onko raskautuminen tapahtunut nopeasti, joutuuko raskautumista odottamaan pitkään, onko lapsettomuushoitoihin hakeuduttu joko yksityisesti tai julkisella puolella.
Joskus raskaustoiveesta joudutaan luopumaan ja miettimään muita lapsen saannin mahdollisuuksia mm adoptio tai sijaisvanhemmuus. Itsellisten naisten tai naisparien hedelmöityshoitoja saa julkiselta puolelta. Perheiden moninaisuus tulee myös huomioida palveluiden piirissä.
Perheiden moninaisuuteen kuuluvat esimerkiksi
- uusperheet
- monikkoperheet
- sateenkaariperheet
- adoptioperheet
- sijaisperheet
- eri kulttuuritaustoista tulevat perheet
- vammaisten lasten tai vanhempien perheet
- yksinhuoltajien perheet
- ydinperhettä laajemmat perhekokonaisuudet
- usean kulttuurin perheet
Raskaus on suuri muutos mikä vaikuttaa naisen kehoon ja mieleen sekä samalla parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen. Raskaus vaikuttaa myös kumppanin mieleen ja joskus kumppanit kuvaavat ulkopuolisuuden tunnetta, kun raskaus keskittyy odottajaan. Raskauden alku ja loppuvaihe ovat tyypillisesti vähemmän seksuaalisia ajanjaksoja.
Alkuraskautta voi siivittää pahoinvointi, väsymys tai jopa pelko raskauden etenemiseen liittyen. Alkuraskaudessa rinnat saattavat olla arat ja niiden koskettaminen tuntuu epämiellyttävältä. Kumppanin halukkuus saattaa myös muuttua raskausaikana hänen sopeutuessaan puolison muuttuneeseen kehoon ja seksuaaliseen halukkuuteen. Kumppanin seksuaalisen halukkuuden vähentymisen taustalla voi olla myös pelko yhdyntäseksin vaikutuksesta vauvaan. Raskauden aikaisesta seksistä ja siihen liittyvistä peloista on tärkeää keskustella kumppanin kanssa. Intiimin läheisyyden ja koskettelun ylläpitäminen on tärkeää raskausaikana, sillä se ylläpitää yhteenkuuluvuuden ja läheisyyden tunteita.
Keskiraskaus on seksin kannalta hyvää aikaa, usein alkuraskauden pahoinvointi on jäänyt taka-alalle, väsymyskin on hellittänyt ja vielä raskausvatsa ei estä intiimiä läheisyyttä. Loppuraskaudessa taas kehon kuvan muutos ja kehon painopiste vaikuttavat miten ja minkälaista seksiä harrastetaan. Myös kumppanit voivat suhtautua raskauteen pelokkaasti peläten vauvan vahingoittamista. Hyvä anatomian ja fysiologian kertaaminen ei ole pahitteeksi kenellekään.
Yksin raskaudessa oleva on myös seksuaalinen ja seksuaaliset tarpeet omaava odottaja. Tämä saatetaan unohtaa ja sitä on odottajan vaikea ottaa puheeksi kuten myös monisuhteisuus. Oma seksi on turvallista ja seksiin liittyviä apuvälineitä voi ottaa mukaan nautinnon tueksi. Seksivälineiden kanssa liukuvoiteen käyttö on tärkeää, samoin seksivälineiden pesu ja huolto. Turvaseksi eli kondomin käyttäminen on yksinodottajan seksuaaliterveyden kannalta tärkeää seksitautien tarttumisen ehkäisyssä.
Kannattaa muistaa, että seksi on muutakin kuin yhdyntää ja haastaa itseään pohtimaan muita seksiin liittyviä tapoja. Kylki-ja takaapäin asennot ovat mahdollisia ja suositeltaviakin vatsan kasvaessa, unohtamatta käsin tehtävää seksiä tai suuseksiä. Vauva on hyvässä suojassa kohdun ja sikiökalvojen sisällä. Mikäli raskaana olevalla on verenvuotoa emättimestä, ennenaikaisia supistuksia tai ennenaikaisen synnytyksen uhka tulee yhdyntäseksiä välttää. Muissa tapauksissa yhdyntäseksi ei yleensä ole vahingollista vauvalle.
Raskauden aikana lantion alueella verenkierto lisääntyy ja suuret hormonimäärät verenkierrossa kostuttavat hyvin emättimen limakalvoja. Kehon muutokset ja esimerkiksi raskauden tuoma painonnousu saattavat huolettaa synnyttänyttä vanhempaa. Itsensä näkeminen seksuaalisena henkilönä ja puolison ajatukset muuttuneesta kehosta saattavat huolettaa.
Synnytyksen jälkeen limakalvot voivat olla kuivat ja ärtyisät. Pareilla saattaa olla hankaluutta seksielämän aloituksessa synnytyksen jälkeen erilaisten vaivojen ja tuntemusten vuoksi. Yksi fyysistä seksielämää haittaavista muutoksista on juuri emättimen kuivuus ja tämän vuoksi liukuvoiteen käyttö on tärkeää. Paikallisista estrogeeniä sisältävistä emättimeen laitettavista voiteista on hyötyä. Nimensä mukaisesti estrogeeniä sisältävä voide hoitaa paikallisesti limakalvoja ja on turvallista käyttää. Synnytyksen jälkeen maidon nousu rintoihin muokkaa rintojen kokoa. Maitoa täynnä olevat rinnat tuntuvat painavilta ja epäseksikkäiltä ja rintojen koskemisen voi tuntea kiusallisena. Rintoja saatetaan pitää vain ruokintaan tarkoitettuina ravitsemuksen tuojana ei muuna.
Kumppanin tuki on ensiarvoista synnyttäneen äidin naiseuden uudelleen löytämiseksi. Kelpaamattomuutta voi esiintyä molemmilla kumppaneilla. Ulkonäköpaineista ja suorituspaineista kannattaa pyrkiä tietoisesti luopumaan. Keho on tehnyt suuren työn kasvattaessaan elämää. Kehoa on lupa kantaa ylpeydellä. Mitä hyväksyvämmin pystyy suhtautumaan kehon muutoksiin, sitä enemmän sillä on positiivisia vaikutuksia seksuaalisuuteen. Omien arvojen pohtiminen ja omaan muuttuneeseen vartaloon tutustuminen esimerkiksi peiliä ja omia käsiä apuna käyttäen voi auttaa hyväksymään uusi muuttunut keho.
Pareilla voi olla ristiriitaisia toiveita, sillä synnyttäneellä äidillä saattaa kulua kuukausia ennen kuin seksuaalinen halu palautuu. Naiset voivat kokea synnytyksen jälkeen epämukavuutta seksin aikana synnytyselimien ja lantionpohjan lihasten puutteellisen palautumisen vuoksi. Myös kumppaneilla esiintyy haluttomuutta lapsen saamisen jälkeen, vaikka fyysistä estettä ei olekaan. Tähän saattaa liittyä väsymys tai pelko kumppanin satuttamisesta seksin aikana.
Ilmapiiri seksuaalisuutta kohtaan pitäisi olla ymmärtävää. Synnyttänyttä kehoa kohtaan kannattaa esittää ihailua ja arvostusta, jotta seksuaalinen halu heräisi pikkuhiljaa uudelleen. Läheisyyden ja rakkauden ilmaiseminen on tärkeää parisuhteessa ja halujen uudelleen virittämisessä. Parisuhteeseen pitäisi saada paineetonta läheisyyttä päivittäin, niin kutsuttua arjen läheisyyttä ilman seksiä. Arjen läheisyys lisää tunnetta, että on tärkeä ja rakastettu. Arjen läheisyys kannattaa ottaa tehtävälistalle heti ja huolehtia siitä päivittäin. Yksinkertaisella huomioinnilla parisuhdetyytyväisyys kasvaa.
Tutustu sähköiseen perhevalmennukseen
Valmennuksen avulla saat tietoa raskausajasta ja siihen liittyvistä erityistilanteista, vanhemmuudesta ja koko perheen hyvinvointia tukevista asioista. Videoissa on käsitelty mm. synnytykseen valmistautumista, seksuaalisuutta, parisuhdetta, lapsen hoitoa, imetystä, ravitsemusta, liikkumista, suun terveyttä sekä raskauden jälkeisestä hyvinvointia ja palautumista.