Murupolku
- Etusivu
- Palvelut
- Terveysasemapalvelut
- Seksuaalisuus
-
Seksuaalisuus ja ikäkaudet
Seksuaalisuus ja ikäkaudet
Seksuaalisuus on ominaisuus, joka on ja vaikuttaa ihmisessä ikätasoisesti ja yksilöllisesti koko elämänkaaren ajan. Ihminen syntyy seksuaalisena ja seksuaalisuutemme kehittyy eri vaiheissa järjen, tunteen ja biologian tasoilla.
Seksuaalisuuden eri kehitysvaiheet ovat yhteydessä yleiseen kehitykseen ja niihin liittyviin kehitystehtäviin. Ne kuvaavat sisäistä muutosta ja valmiuksien tasoa, ei tekoja. Samoja kehitysvaiheita tapahtuu kaikilla ihmisillä ja etenemisen tulee edetä omaa tahtia ja itseä kunnioittaen.
Perusteet seksuaaliselle minäkuvalle ja kehitykselle syntyvät lapsuudessa. Lapsuuteen liittyy avoin ja utelias asenne omaan ja toisten kehoon, johon usein liittyy myös vertailua. Silloin tutustutaan, harjoitellaan ja opetellaan omia oikeuksia, turva- ja tunnetaitoja sekä oman kehon hallintaa ja huolehtimista.
Lapsuuteen liittyy myös kosketuksen ja mielihyvän kokemuksiin tutustumista. Pienten lasten seksuaalikasvatusta nimitetään kehotunnekasvatukseksi, joka sisältää lapsen tasoista tietoa kehosta, tunteista, turvataidoista ja oikeuksista. Lapselle on merkityksellistä saada myönteinen käsitys omasta kehostaan. Myönteinen ja kehitystasoon sopiva keskusteleminen ja tiedonanto tukevat lapsen kehitystä. Lapsen kanssa voidaan puhua muun muassa kehosta, itsestä huolehtimisesta, ihmissuhteista, omista oikeuksista ja moninaisuuden hyväksymisestä. Jos lapsen kysymyksiä seksuaalisuuteen liittyen kielletään tai paheksutaan, lapsi voi ajatella, että aiheessa on jotain pahaa tai sopimatonta.
Lapsen seksuaalista kehitystä voi suojata ja tukea, suhtautumalla kannustavasti ja hyväksyvästi lapseen, tarjoamalla lapselle syliä ja turvaa sekä puhumalla itsestä, lapsesta ja toisista kunnioittavasti. Kehitystä tukemalla lapsi opettelee kunnioittamaan sekä omia että toisten rajoja.
Murrosiässä kehon kehitys etenee jokaisella omaa tahtiaan. Kehon muuttuminen ja mahdolliset tunne-elämän myllerrykset saattavat hämmentää ja ahdistaa nuorta. Tiedon saanti murrosikään liittyvistä normaalista muutoksista on ensiarvoisen tärkeää ja helpottaa nuorta ymmärtämään hyväksymään muutosta. Murrosiässä seksuaalinen identiteetti myös hakee suuntaansa. Perustiedot seksuaalisuuden monimuotoisuudesta voi auttaa nuorta ymmärtämään omia tunteita ja kiinnostuksen kohteita.
Nuoruuteen liittyy perheestä irtautumista ja itsenäistymistä. Nuori hakee uusia kokemuksia, usein myös seksuaalisuuteen ja seksiin liittyen. Nuoren hyväksyvä käsitys omasta itsestään, myönteinen vuorovaikutus sekä tunnetaidot (ymmärrys millaisia tunteita ihmisellä on ja miten tunnemyrskyistä voi selvitä), parantaa nuoren kykyä pitää itsestään huolta ja välttää riskitilanteisiin joutumista.
Läheisten arvostava ja hienovarainen tuki ja intimiteetin kunnioittaminen helpottavat muuttuvan kehon ja seksuaalisten tunteiden hyväksymistä ja niistä nauttimista. Seksuaalisuudesta, seksistä tai ehkäisystä puhuminen ikä- ja kehitystasoisesti antaa nuorelle eväitä tutustua omaan seksuaalisuuteensa omia ja muiden rajoja kunnioittaen.
Ikä muokkaa seksuaalista kehoa ja usein myös muuttaa ihmistä psyykkisesti. Lääkitykset, sairaudet, erektiovaikeudet ja muutokset seksuaalisessa halussa voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen.
Hormonit vaikuttavat seksuaalisuuteen ja seksuaalivasteisiin, mutta tutkimuksien mukaan ikääntymiseen liittyvät hormonaaliset muutokset vaikuttavat suhteellisen vähän seksuaaliseen hyvinvointiin. Selkeämmin siihen vaikuttavat esimerkiksi tunteet kumppania kohtaan ja oma subjektiivinen hyvinvointi.
Seksuaalista hyvinvointia ja nautintoa saattavat laskea väärät uskomukset, seksuaalinen alemmuudentunto, syyllisyys, häpeä sekä aiemmat negatiiviset ja kivuliaat kokemukset. Taustalla voi olla myös raskauden tai sukupuolitautien pelkoa ja/tai turvattomuudenkokemusta. Myös eri ikäiset aikuiset tarvitsevat tietoa ja neuvontaa seksuaalisuuteen liittyen, erityisesti muuttuneissa elämäntilanteissa.
Ikääntyessä terveelliset elintavat, jotka tukevat henkistä, fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia korostuvat. Ikääntyminen itsessään ei heikennä seksuaalista motivaatiota eikä juurikaan seksuaalista aktiivisuutta, jos subjektiivinen kokemus omasta hyvinvoinnista on suhteellisen hyvä. Seksuaaliterveys on tärkeässä roolissa ikääntyvien hyvinvoinnin edistäjänä, jonka vuoksi ihmisten parisuhteita ja seksuaalista aktiivisuutta tulisi tukea ja edistää mahdollisimman pitkälle vanhuuteen asti.