Murupolku
- Etusivu
- Palvelut
- Terveysasemapalvelut
- Seksuaalisuus
-
Raskauden ja seksitautien ehkäisy
Raskauden ja seksitautien ehkäisy
Ehkäisy parhaimmillaan lisää merkittävästi (seksuaalista) elämänlaatua. Ehkäisy on tärkeä osa seksiä, sillä se vapauttaa nauttimaan seksistä ilman huolta seksitaudeista tai raskaudesta.
Ehkäisystä huolehtiminen on itsestä ja kumppanista huolehtimista. Jokaisella on oikeus saada tietoa turvallisesta seksistä omien tarpeidensa mukaan. Ehkäisyllä on mahdollisuus vaikuttaa omaan terveyteen ja minäkuvaan. Raskauden ehkäisymenetelmiä voidaan käyttää myös hoitona kivuliaisiin, runsaisiin tai epäsäännöllisiin kuukautisiin tai akneen. Usein hormonaalinen ehkäisy vähentää myös ennen kuukautisia esiintyviä vaivoja (PMS-oireita). Alaikärajaa ei hormonaalisen ehkäisyn käytölle ole, jos kuukautiset ovat alkaneet.
Ennen ehkäisyn aloitusta selvitetään haastattelun avulla tarvittavat taustatiedot terveydentilasta. Ehkäisy valitaan jokaiselle yksilöllisesti omat toiveet ja terveydentila huomioiden. Gynekologista tutkimusta ei tarvitse tehdä ehkäisyn aloituksen yhteydessä. Hormonaalinen ehkäisy ei aiheuta lapsettomuutta vuosikymmenienkään käytön jälkeen.
Yhdenvertaiset ja seksuaalioikeuksia kunnioittavat terveyspalvelut kuuluvat kaikille. Seksuaaliterveyspalveluiden tulee olla turvallisia, luottamuksellisia, korkeatasoisia ja helposti saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Jokaisella on oikeus saada neuvontaa raskauden ja seksitautien ehkäisyyn sekä seksuaalisuuteen liittyen. Jokaisella on myös oikeus saada itselle sopiva ehkäisymenetelmä rahatilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta, seksitautien testausta ja hoitoa sekä turvallinen raskaudenkeskeytys.
Raskauden ehkäisyn tulee olla saatavilla kaikille, jotka kokevat sen tarpeelliseksi. Penis-emätinyhdynnässä on aina syytä käyttää ehkäisyä, jos raskaus ei ole toivottavaa.
Raskauden ehkäisyyn on olemassa useita luotettavia menetelmiä, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas, kierukat ja kapselit. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta. Siksi sitä kannattaa aina käyttää satunnaisissa ja myös uusissa seksisuhteissa, vaikka ehkäisy olisi hoidettu myös muulla tavoin. Kondomia tulee käyttää koko limakalvokontaktin ajan.
Seksitaudit ovat yleisimmin joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia infektioita, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksissä. Niitä ovat esimerkiksi hiv, klamydia, kuppa ja tippuri. Seksitaudit voivat tarttua tilanteissa, joissa emätineritettä, siemennestettä, esiliukastetta tai verta pääsee seksikumppanin limakalvolle tai avoimiin haavoihin.
Seksitaudit ovat usein ehkäistävissä ja hoidettavissa. Kondomi ja suuseksisuoja ehkäisevät seksitaudeilta. Suuseksisuojan voi ostaa valmiina tai tehdä itse kondomista.
Seksitauteihin liittyy paljon turhaa häpeää, joka johtaa pahimmassa tapauksessa siihen, että ihmiset eivät uskalla käydä seksitautitesteissä ja murehtivat valtavasti saamaansa tai mahdollista tartuntaa. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia, joten testauksessa kannattaa käydä, jos epäilee tartuntaa. Seksitaudin poissulkemiseksi testeihin kannattaa hakeutua aikaisintaan 5 vuorokauden kuluttua suojaamattomasta kontaktista. Seksitautien testaaminen on julkisissa palveluissa maksutonta.
Lisätietoa
- Turun ehkäisyneuvola
- Omaolo: seksitautiepäily, oirearvio (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- THL: Seksitaudit ja niiden ehkäisy (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Terveyskylä: Seksitaudit (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Hivpoint: Tietoa seksitaudeista (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)