Murupolku
- Etusivu
- Palvelut
- Terveysasemapalvelut
- Seksuaalisuus
-
Seksuaalisuus ja parisuhde
Seksuaalisuus ja parisuhde
Parisuhteelle asetetaan emotionaalisia odotuksia aiempaa enemmän. Kumppanilta odotetaan sielunkumppanuutta ja tuovan tunnepitoista merkitystä elämään. Nämä haavekuvat johtavat usein pettymyksiin ja parisuhteen tyytymättömyyteen.
Parisuhteen perustana oleva ystävyys ja toisen kunnioittaminen ovat apuna parisuhteeseen sitoutumisessa. Kyky ratkaista ristiriitoja ja tulla toimeen toisen erilaisuuden kanssa lujittavat ystävyyttä ja auttavat selviytymään yhdessä vaikeista elämänvaiheista.
Pitkää ja onnellista parisuhdetta yhdistää myönteinen kommunikaatiotapa toisilleen. Myönteisen ilmapiirin luominen ja ylläpitäminen sekä toisiaan kunnioittava kommunikaatiotapa ovat tärkeitä tekijöitä luomaan parisuhteen onnellisuutta.
Kaikkiin parisuhteisiin tulee kipukohtia ja kireyttä. Raskaus, menetykset, työttömyys ja vaikkapa läheisen sairastuminen voivat kiristää parisuhteessa välejä. Kipukohdissa pitää hiljentää vauhtia ja jopa jarruttaa kaasun ja vauhdin sijaan.
Välillä ihmisen voi olla vaikea erottaa, miksi elämä tuntuu vaikealta. Näissä hetkissä elämän muut haasteet voi sekoittaa parisuhteen ongelmiksi. Silloin kannattaa yrittää ratkaista muut ongelmat ensin ja vasta sen jälkeen alkaa pohtia parisuhteen tilannetta.
Ihminen muuttuu koko ajan. On tärkeää olla kiinnostunut siitä, millainen kumppani on tänään, eikä siitä minkälaisen toivoisi hänen olevan tai minkälainen hän oli tavatessa.
Parisuhde voidaan jakaa eri vaiheisiin. Parisuhde voidaan jakaa rakastumisvaiheeseen, itsenäistymisvaiheeseen ja rakkausvaiheeseen.
- Rakastumisvaiheessa tapahtuu hullaantumista toisesta ja toinen osapuoli nähdään usein täydellisenä ja kaikki toiveet täyttävinä. Kaikilla fyysisyyden ja henkisyyden tasoilla halutaan oppia yleensä tuntemaan, tietämään, tutustumaan, kuka ja millainen toinen on.
- Itsenäistymisvaiheesta voidaan puhua myös eriytymissvaiheena ja tässä vaiheessa haetaan rajoja yhdessä olemiselle ja erillisyydelle. Asiat, jotka aiemmin yhdistivät parisuhteessa ja tekivät toisesta ainutlaatuisen voivat tuntua ärsyttäviltä tai jopa häiritseviltä. Realismi tulee ihannoinnin tilalle. Jos parisuhde pääsee tämän vaiheen yli, se lujittuu ja sitouttaa yhteen. Erillisyyden hyväksyminen on edellytys parisuhteen jatkumiselle. Eriytymisessä näkyy suhde itseen, kumppaniin ja muuhun itsenäisinä osina eikä kilpailijoina toinen toisilleen. Itsenäistymisvaiheessa pohditaan isoja kysymyksiä: Saako suhteesta sitä mitä tarvitsee. Tämä vaihe usein haastaa pariskuntia, mutta suuret kysymykset tulee käydä läpi ennen kuin suhde voi syventyä kumppanuudeksi.
- Rakkausvaiheeseen päästään, kun parisuhteen osapuolet hyväksyvät itsensä ja toisensa omia itsenään. Rakkaus on vastavuoroisuutta, jossa voi tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi. Rakkausvaiheessa kumppani tuntuu myös parhaalta ystävältä. Rakkausvaiheessa eli kumppanuudessa on mahdollista olla turvassa ja olla sekä tuen saajana ja antajana.
Kun parisuhteen vaiheet on käyty kaikki kerran läpi, voi alkaa uudestaan esimerkiksi eriytymisvaihe, jossa kaivataan enemmän omaa tilaa. Samalla tavoin voi kumppaniin myös rakastua aina uudelleen myös pitkässä parisuhteessa.
Siihen, kuinka nopeasti eri parisuhteen vaiheet ilmenevät suhteessa, vaikuttaa aina suhteen laatu ja esimerkiksi aika. Välillä pariskunnan osapuolet saattavat olla eri vaiheissa. Kun näin on, haastavammassa vaiheessa olevalle on hyvä antaa tilaa. Yhdessä voidaan miettiä, voidaanko tilanteeseen löytää joku yhteinen ratkaisu. Toisen hoputtaminen ei kuitenkaan kannata.
Seksuaalinen halu on muuttuvainen ja elää eritavoin ihmisen elämänkaaressa. Seksuaalisen halun löytäminen vaatii yleensä pysähtymisen oman itsen äärelle. Seksuaalista halua määritellään usein itsen ulkopuolelta kumppanilta, ystäviltä ja enenevässä määrin myös sosiaalisesta mediasta.
Seksuaalinen halu ei ole verrattavissa ystävien tai kenenkään muunkaan kanssa. Seksuaalisen halun eriparisuus parisuhteessakin on hyvin tavallista. Seksuaalinen halu on usein riippuvainen kokonaishyvinvoinnista somaattisesta, psyykkisestä ja myös fyysisestä hyvinvoinnista.
Parisuhteessa tarpeet muuttuvat jatkuvasti. Kumppanien toiveet eivät kohtaa ja se on luonnollista. Kompromisseja tarvitaan, mutta myös oma itsekkyyskin tulee huomioida. Jotta parisuhde pysyy tasapainoissa, on tärkeää, että molemmat pystyvät sanoittamaan omat tarpeensa ja toiveensa.
Lisätietoa
- Seta: Pari- ja monisuhteet (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Terveyskylä: Parisuhde (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Terveyskylä: Seksuaalisuus parisuhteessa (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Väestöliitto: Parisuhteet (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Väestöliitto: Seksuaalisuus parisuhteessa (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- MLL: Parisuhde (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
Ota seksuaalisuus puheeksi -podcast
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimikunnan Ota seksuaalisuus puheeksi -podcastsarjassa käsitellään seksuaalisuutta eri näkökulmista. Podcastin tekstiversiot julkaistaan pian.