Hyppää pääsisältöön

Seksuaalikasvatus

Seksuaalikasvatuksen avulla ihminen saa tietoja ja taitoja, joiden kautta hänellä on mahdollisuus pohtia omia asenteitaan seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja elää onnellisena ja hyvinvoivana suhteessa itseensä ja muihin.

Tavoitteena on hyvä seksuaaliterveys ja -hyvinvointi tukemalla jokaisen ihmisen

  • seksuaalista itsemääräämisoikeutta
  • oikeutta kokea oma seksuaalisuus hyvänä ja arvokkaana
  • oman kehon kunnioittamista
  • tunnetaitojen ja sosiaalisten suhteiden opettelua
  • omien tekojen merkitysten ymmärtämistä
  • kykyä ymmärtää ja hyväksyä ihmisen monimuotoisuutta
  • mahdollisuutta pohtia sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä

Seksuaalikasvatuksen avulla pyritään myös vähentämään mahdollisia virheellisiä käsityksiä, jolloin ihminen tekee itselleen parhaita mahdollisia valintoja oman seksuaalisuuden toteuttamisesta. Seksuaalikasvatus on jokaisen ihmisen seksuaalioikeus ja sen tulee aina olla tieteellisesti perusteltua, kulttuurisesti asiantuntevaa sekä ikätasoisesti lähestyvää. Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on myös madaltaa kynnystä hakeutua palveluiden piiriin seksuaaliterveysasioissa.

Suomessa koulun seksuaalikasvatus on osa terveystieto-oppiainetta sekä kouluterveydenhuoltoa ja koskee kaikkia nuoria. Seksuaalikasvatusta tarvitaan koko elämän ajan ja myös eri ikäiset aikuiset tarvitsevat seksuaalikasvatusta. On tärkeää muistaa, että oikeus saada seksuaalikasvatusta ja nauttia seksuaalisuudesta koskee myös erityisryhmiä kuten eri tavoin kehitysvammaisia ja ei-neurotyypillisiä henkilöitä.

Jokaisen lapsen ja nuoren kanssa toimivan aikuisen kannattaa kiinnittää huomiota seksuaalisuuteen liittyviin arvoihinsa, asenteisiinsa ja kipukohtiinsa sekä pohtia, miten niitä tulee välittäneeksi lapselle joko tietoisesti tai tiedostamattaan. Kokonaisvaltainen ja tutkittuun tietoon perustuva seksuaalikasvatus tukee lapsen ja nuoren ymmärrystä seksuaalisuudesta ja itsensä huolehtimisesta sekä kykyä ymmärtää ja kyseenalaistaa seksuaalisuuteen liittyviä virheellisiä käsityksiä ja uskomuksia.

Seksuaalisuudesta, seksistä tai ehkäisystä puhuminen ei ole kimmoke aikaisemmin aloitettaviin seksikokemuksiin eikä altista nuorta riskikäyttäytymiselle. Se antaa nuorelle eväitä tutustua omaan seksuaalisuuteensa omia ja muiden rajoja kunnioittaen.

Ota seksuaalisuus puheeksi -podcast

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimikunnan Ota seksuaalisuus puheeksi -podcastsarjassa käsitellään seksuaalisuutta eri näkökulmista. Podcastin tekstiversiot julkaistaan pian.