Minua on kohdannut kriisitilanne
Elämä ei aina suju suunnitelmien mukaisesti. Eron, väkivallan, perheenjäsenen menehtymisen tai muun kuormittavan tilanteen kohdatessa ei tule jäädä asian kanssa yksin. Apua ja tukea saat hyvinvointialueen sekä järjestöjen palveluista.
Toimi näin:
Kun äkillinen kriisi kohtaa, aseta omat ja läheistesi tärkeimmät välittömät tarpeet etusijalle ja puhu kokemastasi läheisillesi tai ammattiauttajalle.
MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Tarjolla on myös tukea järjestöjen ylläpitämissä chat-palveluissa.
- Punainen Risti - näin autat kriisitilanteessa (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Kriisipuhelin päivystää viidellä eri kielellä (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Tukea nuorille chatin kautta (sekasin.fi) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
- Tukea aikuisille chatin kautta (tukinet.net) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
Mikäli koet tarvitsevasi välittömästi ammattilaisen apua, ota yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen (puh. 02 262 6003 / 112) mihin tahansa kellonaikaan.
Voit myös ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan klo 8-16. Jos asiasi on kiireellinen iltaisin, öisin tai viikonloppuna, ota yhteys Tyksin päivystykseen: soita aina ensin 116117 (aikuisille) tai 02 313 1420 (alle 16-vuotiaat).
Rikosuhripäivystys auttaa jos olet joutunut tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi. Puh. 116 006, ma-pe klo 9-20 (ruotsiksi klo 12-14).
Mikäli olet kohdannut seksuaalista väkivaltaa, ota yhteyttä Tyksin Seri-tukikeskukseen puh. 0504756108.
Keskustelutuen saamiseksi kriisin työstämiseen ja siitä selviytymiseen on olemassa useita palveluja.
Ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi ja kysy onko sieltä saatavilla työterveyspsykologin palveluita.
Voit ottaa myös yhteyttä Lounais-Suomen mielenterveys ry:n Turun kriisikeskukseen tai Salon mielenterveys Ry:n Kriisikeskus Etappiin, jotka tarjoavat varsinaissuomalaisille lyhytaikaista keskustelutukea veloituksetta, ilman lähetettä.
Lasten ja nuorten sekä lapsiperheiden tarpeissa voit hakeutua oppilas- tai opiskeluhuollon psykologin tai kasvatus- ja perheneuvonnan palveluihin.
Omalla terveysasemallasi arvioidaan myös tarvetta jatkohoitoon sekä sieltä voidaan tarvittaessa ohjata mielenterveysyksikköön tai psykiatrian poliklinikalle.