Murupolku
- Etusivu
- Tietoa meistä
- Kehittäminen
- Kestävän kasvun Varsinais-Suomi
-
Monipuoliset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelut (hyte) -kehittämiskokonaisuus
Monipuoliset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelut (hyte) -kehittämiskokonaisuus
Tuemme Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hyte-yksikön työtä alueen asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (hyte) edistämisessä. Testaamme ratkaisuja, joilla elintapoja tukevien palveluiden käyttöä voidaan tukea etenkin riskiryhmissä.
Tavoitteemme on
- lisätä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluja Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.
- auttaa hyvinvointialueen asukkaita löytämään ja hyödyntämään olemassa olevia palveluja omaehtoisesti.
- edistää ennaltaehkäisevien palvelujen hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalan asiakastyössä.
Upotettua sisältöä ei voida näyttää, koska olet kieltänyt evästeiden käytön.
Kehittämiskohteet
Ylipainon hoito on Varhan alueella on tällä hetkellä hajanaista ja yhtenäiset hoitoprosessit puuttuvat, hoito keskittyy pääasiassa liitännäissairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, rasvamaksan ja sepelvaltimotaudin, uniapnean, nivelrikon ja masennuksen hoitoon. Luomme yhtenäisen hoitopolun, joka on selkeä sekä ammattilaisille että asiakkaille.
Pitkään jatkunut unettomuus on hintava ongelma, sillä se heikentää toimintakykyä sekä elämänlaatua ja nostaa monien sairauksien ja tapaturmien riskiä. Kun tarjoamme unikoulua etänä, se on tasapuolisesti saatavilla koko hyvinvointialueella ja täydentää merkittävästi unettomuuden hoitovalikoimaa.
Tuomme asiakkaiden ja palveluohjauksessa työskentelevien ammattilaisten käyttöön verkossa toimivan Hyvinvointiopastajan. Opastaja helpottaa asiakkaan tarpeiden mukaisten terveyden ja hyvinvoinnin palveluiden löytämistä tulevaisuudessa. Opastaja saadaan käyttövalmiiksi vuoden 2025 aikana.
Pilotoimme kumppanuuspöytätoimintaa, jonka avulla kehitämme kuntien, sotejärjestöjen ja urheiluseurojen yhteistyötä ja mahdollistamme ihmisten osallistumisen terveyttä edistävään toimintaan.
HYTE-palveluiden kehittämistuloksia (Välikatsaus 2024)
Tutustu kehittämistuloksiimme ja -suunnitelmiimme.

Keskeisiä tuloksia
Varsinais-Suomessa on 61 400 työikäistä, joilla on merkittävästi ylipainoa (BMI >30). Pilotoimme näyttöön perustuvaa painonhallintasovellusta, jonka avulla on mahdollista saavuttaa pysyvä terveyshyöty. Pilotissa kertynyttä tietoa hyödynnetään elintapaohjauksen kehittämisessä.
25-50 prosenttia perusterveydenhuollon potilaista kokee pitkäaikaista unettomuutta. Hoitamattomalla unettomuudella on kielteisiä terveysvaikutuksia. Etäryhmät varmistavat aikuisten lääkkeettömän unettomuuden hoidon saatavuuden koko Varhan alueella ja täydentävät unettomuuden hoitovalikoimaa. Koulutimme unihoitajia Varhaan.
Esidiabeetikoiden elintapaohjaus ehkäisee sairastumista. Vahvistimme Varhan ja kuntien elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan yhteistyötä. Kehitimme palvelurajat ylittäviä toimintamalleja, kuten elintapaohjaus-liikuntaneuvontamallin. Tämä lisäsi elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan palveluiden käyttöä.
Pilotoimme asukkaille ja sote-ammattilaisille tarkoitettua Tarmoa-palvelutarjotinta, joka kokoaa yhteen alueen hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa. Pilotissa kertynyttä tietoa hyödynnetään tulevan Hyvinvointiopastajan kehittämistyössä.
Hyte-kehittämisen hyötyjä
- Ehkäisevät sairastumis- ja tapaturmariskiä väestössä.
- Vähentävät raskaampien terveyspalveluiden tarvetta.
- Säästävät terveydenhuollon kustannuksia.
Yhteystiedot
Linda Dalbom
Projektipäällikkö
[email protected]
Hyte-palvelut asiakasohjauksessa &
Palvelutietovarannossa
Hanna Valkeapää
Projektiasiantuntija
[email protected]
Elintapaohjaus-liikuntaneuvonnan
palveluketju
Satu Revonsuo
Projektikoordinaattori
[email protected]
Järjestöyhteistyö
Kirsi Ala-Jaakkola
Projektikoordinaattori
[email protected]
Palvelut, joihin kehittäminen liittyy
Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen