Murupolku
- Etusivu
- Tietoa meistä
- Kehittäminen
- Kestävän kasvun Varsinais-Suomi
-
Sujuvat lasten, nuorten ja perheiden psykososiaaliset palvelut -kehittämiskokonaisuus
Sujuvat lasten, nuorten ja perheiden psykososiaaliset palvelut -kehittämiskokonaisuus
Nopeutamme pääsyä oikeatasoiseen hoitoon ja tukeen sosiaali- ja terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Vahvistamme hoito- ja palveluketjuja sekä ammattilaisten osaamista. Edistämme toimintamallien ja hoitomenetelmien yhdenmukaista käyttöä.
Kehittämiskohteet
Lasten ja nuorten psykososiaalisen hoidon vahvistaminen:
Tarjoamme lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille työvälineitä ja keinoja heidän asiakkaidensa mielenterveyden oikea-aikaiseen tukemiseen perustason palveluissa. Koordinoimme psykososiaalisten hoitomenetelmien käyttöönottoa lasten, nuorten ja perheiden palveluissa yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen organisaation kanssa.
Tällä hetkellä järjestämme koulutuksia lasten ja nuorten masennuksen ja ahdistuksen sekä muiden lievien ja keskivaikeiden mielenterveysongelmien hoitoon. Lisäksi edistämme Mielenterveystalo.fi-sisältöjen ja ohjattujen omahoitojen käyttöä perustason mielenterveystyössä. Tavoite on, että yhä useampi oireileva lapsi ja nuori saa apua omista lähipalveluistaan oikea-aikaisesti.
Toimimme yhteistyössä kansallisen Terapiat etulinjaan –toimintamallin ja muiden Länsi-Suomen hyvinvointialueiden kanssa.
Alueellamme on seuraavien menetelmien koulutuksia ammattilaisille:
- Interpersoonallinen ohjanta IPC nuorille
- Interpersoonallinen terapia IPT nuorille
- Cool Kids lapsille ja nuorille
- Lasten ja nuorten ahdistuksen kognitiivinen lyhytinterventio
- Kognitiivinen lyhytterapia nuorille (KLT-N)
- Kognitiivinen lyhytterapia lapsille (KLT-L)
- Nuorten ohjattu omahoito, Lasten ohjattu omahoito, Pienten lasten ohjattu omahoito
Koulutusten ohjeistus ja ajankohdat Varhan ammattilaisille.
Yhteystiedot
- Projektipäällikkö (lapset ja nuoret) Elina Lähteenmäki [email protected] p. 050 407 6104
- Menetelmäkoordinaattori (lapset): Antti Kinnunen [email protected]
- Menetelmäkoordinaattori (lapset): Eliisa Laine [email protected]
- Menetelmäkoordinaattori (nuoret): Pinja Sillantaka [email protected]
- Menetelmäkoordinaattori (nuoret): Karoliina Vikki-Hovi [email protected]
Psykososiaalisten palveluprosessien ja toimintamallien kehittäminen:
Kehitämme hankkeen aikana alueellisesti ja kansallisesti yhdenmukaista mielenterveyspalveluiden hoidon porrastusta sekä prosesseja ja toimintamalleja perustason palveluihin. Tavoitteemme on mahdollistaa oikea-aikaiset, vaikuttavat ja yhteen sovitettavat mielenterveyspalvelut Varhan asiakkaille.
Pyrimme turvaamaan mielenterveyspalvelujen saatavuuden ja hoidon selkeän jakautumisen palvelujärjestelmän eri tasoille. Tavoitteen saavuttamiseksi järjestämme perustason ammattilaisille konsultaatiotukea nuorten mielenterveysongelmien arvioon ja hoitoon.
Yhteisten toimintamallien luominen edellyttää vahvaa yhteistyötä hyvinvointialueen eri tasoilla. Muita yhteistyötahoja ovat mm. kolmannen sektorin toimijat ja kokemusasiantuntijat.
Kehitettävät palveluprosessit ja toimintamallit
- Varhain –toimintamalli
Toimintamalli palvelee Varsinais-Suomen hyvinvointialueella psyykkisesti oireilevien 13–18-vuotiaiden nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia. Tarjoamme nuorisopsykiatrista asiantuntemusta konsultoimalla ammattilaisia ja tukemalla hoidon tarpeen arviointia sekä perustason hoidon suunnittelua. Tavoitteena on mielenterveyden häiriöiden mahdollisimman varhainen tunnistaminen ja hoito.
Lisätietoa Varhan ammattilaisille. - ADHD-palveluketju
Tavoitteena on kehittää Varha-tasoinen lasten ja nuorten ADHD-palvelupolku, selkeyttää asiakkaalle tiedon ja palvelun löytämistä sekä ohjata varhaisempaan tukeen. Moniammatillisessa työryhmässä laaditaan nykytilan kartoitus, tunnistetaan haasteet, luodaan palvelupolku, määritellään siihen sisältyvät vastuut, varmistetaan osaaminen sekä palvelupolun jalkauttaminen ja käyttöönotto. Tärkeänä tehtävänä on varmistaa yhteistyö kaikkien palvelun kannalta oleellisten sidosryhmien kanssa sekä sovittaa palvelut yhteen. Verkoston toimintaa seuraa ja tukee erikseen nimetty ohjausryhmä. - Päihdepalveluketju
Tavoitteena on kehittää Varha-tasoinen lasten ja nuorten päihdepalvelupolku. Kehittäminen pitää sisällään tilannekuvan sekä palvelutarpeen selkiyttämisen. Tarkoitus on määritellä palvelupolun kuvaus, joka sisältää työnjaon sekä portaittaisen mallin. Tehtävänä on myös varmistaa työlle riittävä osaaminen. - Nuorten interventionavigaattori
Interventionavigaattori on 13–19-vuotiaille nuorille sekä heidän huoltajilleen suunnattu digitaalinen työväline, joka nopeuttaa oikeaan mielenterveyspalveluun ohjautumista ja vahvistaa hoitojen vaikuttavuutta. Varhan alueella Nuorten navin pilotointi on alkanut keväällä 2024. - Psykososiaalisen tuen ja hoidon portaat lapsille ja nuorille
Portaittaisen hoitoonohjausmallin tarkoituksena on mahdollistaa psykososiaalisen tuen ja hoidon järjestyminen asiakkaalle tarpeenmukaisesti, yhdenmukaisesti ja tehokkaasti. Porrasmallin avulla asiakas saa tarpeitaan vastaavaa tukea ja hoitoa oikea-aikaisesti ja oikeassa paikassa. - Ammattilaisten kehittämis- ja yhteistyöverkostot
Kehittäjä- ja yhteistyöverkostojen tarkoituksena on yhtenäistää palveluprosesseja sekä toimintamalleja Varhan alueella. Tavoitteena on tunnistaa kehittämistarpeita sekä jakaa ja jalkauttaa hyviä toimintamalleja sekä käytäntöjä.
Yhteystiedot
Tiina Louhi
Projektipäällikkö (lapset ja nuoret)
[email protected]
p. 050 562 4324
- Hankekoordinaattori (lapset): Riikka Kytömaa, [email protected]
- Hankekoordinaattori (nuoret): Riina Sjöman, [email protected]
- Varhain-työn koordinaattori (nuoret): Satu Aikio, [email protected]
- Varhain-työn koordinaattori (nuoret): Marko Håkansson, [email protected]
- Varhain-työn koordinaattori (nuoret): Alina Lindroos, [email protected]
- Varhain-työn koordinaattori (nuoret): Turkka Sainio, [email protected]
- Varhain-työn koordinaattori (nuoret): Heidi Salomaja, [email protected]
Osaamis- ja tukikeskuksen (OT) vakiinnuttaminen Länsi-Suomeen vaativia palveluita tarvitsevien lasten ja nuorten palvelutarpeiden hoitamiseksi:
Länsi-Suomen OT-keskus edistää harvinaislaatuisten ja monimutkaisten palvelutarpeiden tunnistamista ja selvittämistä alaikäisillä. OT-keskus pyrkii ratkaisemaan ongelmia ja palvelutarpeita, joihin olemassa oleva palvelujärjestelmä ei pysty riittävästi vastaamaan. Luomme tietoon perustuvaa erityisosaamista yhdistämällä toimintamalleja ja uusinta tutkimustietoa, asiantuntijatietoa sekä kokemustietoa.
OT-keskuksen kohderyhmänä ovat ammattilaiset, jotka työskentelevät paljon erityisen vaativia palveluita tarvitsevien lasten ja nuorten kanssa. Keskus tukee ammattilaisia konsultaatiolla, tutkimuksella ja koulutuksella.
Toimintamme perustuu asiantuntijaverkostoihin ja tavoitteemme ovat kokonaisvaltaiset ja hallinnonalat ylittävät palvelut. Teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa Länsi-Suomen yhteistyöalueella Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pohjanmaalla.
Hankkeen tavoite on tuoda OT-keskus pysyvästi hyvinvointialueiden käytännön työtä tukevaksi toiminnoksi vuoteen 2025 mennessä.
Yhteystiedot
Milla Lumio
Projektipäällikkö
[email protected]
p. 044 907 5279
Sanna Pahkala
Hankekoordinaattori
[email protected]
p. 050 532 0983
Johanna Tervanen
Kehittäjäsosiaalityöntekijä
[email protected]
Lastensuojelun sijaishuollon aikaisen päihde- ja mielenterveysosaamisen vahvistaminen Varhan laitos- ja perhehoidossa:
Lapsen tai nuoren päihde- ja mielenterveyshaasteet johtavat usein siihen, että sijaishuoltopaikkaa joudutaan muuttamaan riittävän vahvan tuen saamiseksi. Jotta kuormittavia ja kalliita siirtoja voitaisiin vähentää, on tärkeää vahvistaa sekä perhehoidon että lastensuojelulaitospalveluiden päihde- ja mielenterveysosaamista.
Kehitämme sijaishuollon aikaista päihde- ja mielenterveystyön osaamista yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa Varhan omissa lastensuojelulaitoksissa ja perhehoidossa. Kartoitamme sekä ammattilaisten että perhehoitajien päihde- ja mielenterveysosaamista sekä koulutustarpeita. Lisäksi järjestämme räätälöityä täydennyskoulutusta sekä tarjoamme tukea ja konsultaatiota päihde- ja mielenterveyskysymyksissä.
Lisätietoja kehittämisestä lastensuojelulaitoksissa ja perhehoidossa.
Yhteystiedot
Milla Lumio
Projektipäällikkö
[email protected]
p. 044 907 5279
Tanja Leino
Hankekoordinaattori
[email protected]
p. +358 50 401 5418
Maarit Koivisto
Kehittäjäsosiaalityöntekijä
[email protected]
p. +358 50 473 4857
Lapsiperhesosiaalityön, lastensuojelun ja lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin palveluketjujen ja kokonaisuuksien vahvistaminen:
Lapsiperhesosiaalityön ja lastensuojelun palveluihin sekä lapsiperheiden palvelutarpeen arviointiin liittyvässä kehittämistyössä tavoite on yhdenmukaistaa hyvinvointialueen toimintamalleja sekä lisätä toiminnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta.
Hankkeen aikana kuvataan lapsiperhesosiaalityön, lastensuojelun ja lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin kriittisimmät ja hintavimmat toiminnot sekä tarkennetaan työohjeita sekä palveluiden myöntämisen kriteerejä.
Lisäksi vakiinnutamme vaikuttavaksi todetun systeemisen toimintamallin hyvinvointialueen rakenteisiin ja sosiaalityön palveluiden työtavaksi. Ammattilaisten osaamista vahvistetaan perheterapeuttisella ajattelulla, välineillä ja tukirakenteilla.
Lisätietoa kehittämisestä
Lapsiperhesosiaalityön ja lastensuojelun prosessit
Systeemisen toimintamallin vakiinnuttaminen Varhan rakenteisiin
Yhteystiedot
Milla Lumio
Projektipäällikkö
[email protected]
p. 044 907 5279
Elisa Lehtinen
Hankekoordinaattori
[email protected]
p. +358449075445
Santra Pakkanen
Hankekoordinaattori
[email protected]
p. +358 44 907 5393
Harri Kerola
Hankekoordinaattori
[email protected]
p. +358 40 612 5570
Satu Lehmus-Lehto
Hankekoordinaattori
[email protected]
p. +358 44 738 0404
Lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten palveluiden kehittämistuloksia (Välikatsaus 2024)
Tutustu kehittämistuloksiimme ja -suunnitelmiimme.

Keskeisiä tuloksia
Otimme käyttöön hoidon porrasteisen mallin, jonka avulla asiakkaat saavat avun varhaisemmin ja oikeaan aikaan. Malli pohjautuu kansalliseen Terapiat etulinjaan -toimintamalliin. Pilotoimme digitaalista Nuorten navia, jolla varmistetaan hoidon tarpeen arvioinnin laatu mielenterveyshaasteissa. Nuorten navin täyttöjä kertyi kahden kuukauden pilotissa 221 kappaletta.
Koulutimme ammattilaisille psykososiaalisia menetelmiä muun muassa ahdistuksen ja masennuksen hoitoon kansallisessa ja alueellisessa yhteistyössä. Lisäsimme päihde- ja mielenterveysosaamista myös lastensuojelulaitoksissa ja perhehoidossa, tavoitteenamme ehkäistä sijoituspaikkavaihdoksia. Uusia psykososiaalisten menetelmien osaajia lasten, nuorten ja perheiden palveluihin koulutettiin vuoden 2024 aikana 107 ammattilaista.
Varhain-hoitajakonsultaatioilla tarjoamme tukea nuorten kanssa toimiville ammattilaisille asiakkaiden mielenterveyden haasteiden hoitamiseen. Konsultaatiota toteutettiin 364 kappaletta vuonna 2024.
Kartoitus mahdollistaa palveluketjun kehittämisen, jolla varmistetaan oikea-aikainen ja kohdennettu apu sekä vähennetään palvelujen kuormitusta.
Systeeminen työote kokoaa ammattilaiset lapsiperheiden erityispalveluissa asiakkaan ympärille, ja auttaa tarkastelemaan perheen tilannetta laaja-alaisesti. Toimemme vähentävät palvelukokeiluja ja huostaanottoja.
Nuorten päihdehoitomallissa tarkoituksena on varhaisen päihdekäytön tunnistaminen ja siihen puuttuminen.
Hyötyjä psykososiaalisten palveluiden kehittämisestä lasten, nuorten ja perheiden palveluissa
- Oikein kohdennettu varhainen tuki helpottaa perheiden haasteita.
- Varhainen tuki ja hoito ehkäisee mielenterveyshäiriöihin sairastumista
- Konsultaatiot ammattilaisille vähentävät päällekkäisiä palveluita.
- Hoidon toteutuminen perustason palveluissa vähentää erikoissairaanhoidon tarvetta.
Yhteystiedot
Ninni Ihalainen
Johtava asiantuntija
[email protected]
puh. 050 479 0391
Palvelut, joihin kehittäminen liittyy