Länkstig
- Hem
- Tjänster
- Tjänster för barn, unga och familjer
- Bli familjevårdare eller stödfamilj
-
Stöd för familjevårdare
Stöd för familjevårdare
Välplanerade och riktade stödtjänster till familjevårdaren gynnar i synnerhet det placerade barnet.
Barnskyddet ska stödja föräldrar, vårdnadshavare och andra personer som ansvarar för barnets vård och uppfostran genom att erbjuda de tjänster och stödåtgärder som behövs. Stöd för familjevårdare omfattar stöd till både den person som är placerad i familjevård och familjevårdarens familj.
Välfärdsområdet som ordnat placeringen har det huvudsakliga ansvaret för att erbjuda stöd. Det är viktigt att familjevårdaren och socialarbetaren som ansvarar för barnets angelägenheter har ett gott samarbete för att familjevården ska lyckas och för att rätt stödåtgärder ska kunna ordnas vid rätt tidpunkt.
Hembesök är en del av samarbetet mellan socialvården och familjevården. Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter gör hembesök minst en gång om året, vid behov oftare, beroende på helhetssituationen. Under hembesöket träffar socialarbetaren alla familjemedlemmar.
Utöver hembesök har socialvården kontakt med familjevårdaren minst fyra gånger per år (via e-post, telefonsamtal, förhandlingar). Klientplanen uppdateras minst en gång per år. Uppdragsavtalet granskas även utgående från klientplanen.
Vid behov deltar också en socialarbetare vid familjevårdsenheten i stödet och mötena efter placeringen.
För varje vårdbehövande i familjevård utser det placerande välfärdsområdet en ansvarig arbetstagare, som i Varha är en socialhandledare vid enheten för familjevård. Socialhandledarna fokuserar på att erbjuda stöd till familjevårdaren, vilket främjar barnets/den ungas välmående och ökar chansen för att placeringen ska lyckas.
Familjehandledningen är indelad i fyra faser:
- intensiv handledning i början av placeringen
- handledning under underhållsfasen
- en utmanande period
- när placeringen avslutas.
Behovet av möten och kontakt med familjevårdaren beror på placeringsskedet och handledningsbehovet. Under de mest utmanande perioderna kan möten behövas varje vecka, medan det kan vara nog med fyra möten per år under underhållsfasen. En stödplan utarbetas för varje familjevårdare och planen genomförs och uppdateras i samarbete.
Välfärdsområdet ordnar minst två avgiftsfria fortbildningsdagar per år för familjevårdare. Familjevårdarna får information om utbildningsdagarna också per e-post.
Mentorskap innebär att en mer erfaren arbetstagare ger råd och hjälp till en yngre arbetstagare som är i början av sin karriär, till exempel en familjevårdare. Mentorn kan också vägleda och stödja familjevårdaren i olika krissituationer.
Mentorrelationen varar mellan sex månader och ett år. Innan mentorskapet börjar gör man upp en plan för verksamheten och kommer överens om de praktiska arrangemangen.
Arbetshandledning ordnas för familjevårdare enligt behov för att stödja vård- och fostringsarbetet samt familjevårdarens egna resurser. Under handledningen går man igenom frågor, erfarenheter och känslor med hjälp av olika uppgifter. Arbetshandledning innebär att man granskar, bedömer och utvecklar sitt eget arbete som familjevårdare och den leds av en utbildad arbetshandledare.
Den ordnas vanligen i grupper för att möjliggöra kamratstöd.
I kamratstödsgrupperna delar man tankar och erfarenheter och går ibland även igenom de tyngsta delarna av familjevårdarvardagen. Kamratstödsgrupper ger familjevårdarna en möjlighet att lära sig av andras erfarenheter, att utöka sin yrkeskunskap och förstärka sina resurser.
Familjevårdare möter många utmanande och svåra situationer i sin uppgift. Att dela sina erfarenheter och känslor med andra i en kamratstödsgrupp förebygger utmattning och gör det ibland lättare att hantera svåra familjevårdssituationer.
Gruppens mål är att öka deltagarnas medvetenhet om sin egen uppfostringsstil i förhållande till det placerade barnets behov, och om hur sättet de blivit uppfostrade på påverkar deras eget föräldraskap.
Gruppen ger också information om terapeutiskt föräldraskap och verktyg för att ta upp och benämna känslor och erfarenheter för att kunna främja barnets/den ungas känslomässiga färdigheter.
Välfärdsområdet kan ordna den vård som behövs under familjevårdarens ledighet eller annan tillfällig frånvaro antingen i familjevårdarens eller i avlösarens hem. Avlösaren tecknar ett separat uppdragsavtal för varje person som ska vårdas under perioden som avlösaren vikarierar familjevårdaren. Avlösaren kan t.ex. vara någon från familjevårdarens eller det placerade barnets närståendenätverk, eller en annan familjevårdare.
För familjevårdare på heltid ordnas möjlighet till hälsokontroller minst vartannat år. Hälsokontroller ordnas vid behov också för familjevårdare som inte arbetar på heltid, om familjevårdaren inte annars har rätt till företagshälsovård.
Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter skriver en individuell betalningsförbindelse till den offentliga hälso- och sjukvården.