Hoppa till huvudinnehåll

Enheten för kortvarig familjevård

Är du intresserad av att bli kortvarig familjevårdare? Kortvariga familjevårdare (s.k. jourfamiljer) tar emot barn som är i akut behov av en familjevårdsplats när det uppstått en krissituation i ett barnskyddsärende.

Jourfamiljer är beredda att ta emot barnet/den unga omedelbart, oavsett tid på dygnet. De förbinder sig att ta hand om barnet tills barnet flyttar hem, till långvarig familjevård eller till t.ex. rehabilitering tillsammans med sina föräldrar.

Placeringen kan vara i allt från några dagar till flera månader. Barnen är mellan 0 och 17 år och har bedömts kunna få nytta av det stöd som kortvarig familjevård erbjuder.

Jourfamiljens uppgift är att se till att barnet har en vanlig och trygg familjevardag så att barnet kan knyta an till familjevårdaren. Familjevårdaren hjälper barnet att ha kontakt med sina närstående under placeringen och förbinder sig till att skjutsa barnet till familjemöten, skolan eller förskolan.

Jourfamiljer får vårdarvode under barnets/barnens placering, ersättning för omkostnader samt kilometerersättning när barnet/barnen behöver skjuts.

Din familj kan erbjuda kortvarig familjevård om ni

  • har deltagit i den förberedande PRIDE-utbildningen för familjevårdare och efter det den kortare LyPe-utbildningen
  • bor i Egentliga Finland
  • kan förbinda er till kortvarig familjevård under placeringstiden
  • har möjlighet att stanna hemma för att ta emot barnet/barnen i behov av akut placering (en förälder kan arbeta utanför hemmet)
  • är öppensinnade och tar emot barnet oavsett barnets bakgrund
  • är flexibla och klarar av att situationen kan förändras oväntat
  • kan samarbeta med barnets föräldrar och nätverk.

Stöd till kortvariga familjevårdare

En socialhandledare som fungerar som nära stöd under hela placeringen utses för den kortvariga familjevårdaren (jourfamiljen). Socialhandledaren kontaktar familjen per telefon direkt när placeringen inleds och bestämmer tid för det första hembesöket så fort som möjligt.

Socialhandledarna inom familjevården stöder familjevårdaren under hela placeringen. Socialhandledaren och familjevårdaren har tät och regelbunden kontakt genom hembesök och per telefon. Alternativt kan möten ordnas på enheten för kortvarig familjevård. Socialhandledarna deltar i nätverksmöten för det placerade barnet tillsammans med familjevårdaren.

Under en brådskande kortvarig placering är den information som fås via familjevården viktig för att kunna bedöma barnets stödbehov och familjens helhetssituation. Socialhandledaren och jourfamiljen informerar om iakttagelser som gjorts under placeringen till de socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter och som jourfamiljen samarbetar med under placeringen.

Jourfamiljen har också ett nära samarbete med personer som hör till barnets familj. Samarbetet sker via socialarbetaren som ansvarar för barnets angelägenheter enligt den praxis som fastställts eller överenskommits.

Förberedande utbildning för kortvarig familjevård

Innan du blir kortvarig familjevårdare måste din familj delta i den förberedande utbildningen PRIDE samt i fortbildning för kortvarig familjevård.

Inom Varha sker PRIDE-utbildningen i grupp. Utbildningen innehåller en inledande introduktion till rollen som familjevårdare. Om din familj bedöms vara redo för familjevård och ni är intresserade av kortvarig familjevård ska ni också gå LyPe-utbildningen. Under utbildningen för kortvarig familjevård utvärderar ni tillsammans om din familj har förutsättningar att erbjuda kortvarig familjevård.

Om din familj är intresserad av kortvarig familjevård och ni har gått PRIDE-utbildningen kan du kontakta enheten för kortvarig familjevård.

Det är också möjligt att övergå från kortvarig familjevård till långvarig familjevård och tvärtom.

Kontaktuppgifter

Kontakta oss om du är intresserad av att bli kortvarig familjevårdare!

Pirjo Laine
tfn 040 185 3445
pirjo.t.laine@varha.fi

Leena Jeskanen
tfn 044 760 1498
leena.jeskanen@varha.fi