Stöd för att vårda äldre människor
Nyckelord:Stöd för närståendevård är organiserande av vård och omsorg för en äldre, handikappad eller sjuk person i hemförhållanden med hjälp av en anhörig eller någon annan närstående person. Närståendevårdaren förbinder sig att sköta om den vårdbehövandes behov upprepningsvis dagligen.
Stöd för närståendevård är en helhet som omfattar nödvändiga tjänster som tillhandahålls den vårdbehövande samt ett vårdarvode till närståendevårdaren, ledighet samt olika servicestödåtgärder som stöder närståendevården. Ett beslut om närståendevård samt ett avtal med närståendevårdaren upprättas.
Det finns fyra arvodesklasser inom stöd för närståendevård. Arvodesklassen baserar sig på hur bindande och krävande vården är. Vårdarvodet som betalas till närståendevårdare är beskattningsbar inkomst.
För vem?
Med närståendevård avses alltid hjälp med personlig skötsel och omsorg, inte hjälp med att uträtta ärenden utanför hemmet eller hjälp med hushållsarbete. Stödet för närståendevård beviljas inte om vården och omsorgen kan bättre säkras med andra tjänster än stöd för närståendevård. I utvärderingen beaktas också lämpligheten för närståendevårdares uppdrag utgående från hälsotillstånd och funktionsförmåga för den som ansöker om att bli närståendevårdare. Dessutom utvärderas hemmets lämplighet som vårdplats.
Stödet för närståendevård är en anslagsbunden socialservice, dvs. tjänsterna ordnas i den omfattning som de anslag som välfärdsområdet reserverat förutsätter och möjliggör. Stödet för närståendevård baserar sig på lagen om stöd för närståendevård (2005/937) och ändringar som gjorts i den efteråt samt de beviljandegrunder och vårdarvodesklasser som välfärdsområdesstyrelsen i Egentliga Finlands välfärdsområde godkänt samt på de verksamhetsanvisningar för stöd för närståendevård i Egentliga Finlands välfärdsområde som kompletterar dessa.
Gör så här
Klienter över 65 år ansöker om stöd för närståendevård genom att först kontakta centraliserad kundhandledning för äldre eller med att fylla i en ansökan om stöd för närståendevård.
Utöver ansökan behövs ett läkarutlåtande eller en patientjournal eller en giltig rehabiliteringsplan. När ansökan har kommit avtalar man en hembesökstid till den vårdbehövande tillsammans med den som ansöker om närståendevård för bedömning av servicebehovet inom närståendevården. På hembesöket utgörs en individuell service- och vårdplan tillsammans med kunden och den som ansöker om att bli närståendevårdare.
Former av service som stöder närståendevårdarens arbetsuppgifter:
- närståendevårdarens lagstadgade lediga dagar 3 dygn/mån (planeras individuellt enligt behov).
Tjänster som stöder anhörigvårdare kan omfatta:
- rehabiliterande korttidsvård inom boendeservicen,
- vård med hjälp av vikarie,
- service i hemmet,
- familjevård,
- servicesedel för att använda lediga dagar,
- rehabiliterande dagverksamhet,
- överlops lediga dagar utöver de lagstadgade dagarna kan beviljas med övervägande för att stöda närståendevården (planeras individuellt enligt behov),
- information och servicehandledning åt närståendevårdaren,
- hälsovårds- och välfärdsundersökningar åt närståendevårdaren,
- utbildning åt närståendevårdaren,
- hemvård (planeras individuellt enligt behov),
- hemvårdens stödservice (planeras individuellt enligt behov, en del av servicen är inkomstrelaterad),
- närståendevårdens servicesedel för personlig vård och omsorg.
Verksamhetsanvisningar
Ansökan om stöd för närståendevård
Stöd för närståendevård är en helhet som omfattar de tjänster som tillhandahålls den vårdbehövande samt närståendevårdarens vårdarvode, ledighet och service till stöd för närståendevården.
Centraliserad kundhandledning för äldre i Egentliga Finlands välfärdsområde
Om du är över 65 år kan du ansöka om vårdbidrag genom att kontakta den centrala kundtjänsten för äldre.