Ikääntyneiden omaishoidon tuki
Avainsanat:Omaishoidon tuki on ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoitaja sitoutuu huolehtimaan hoidettavan hoidon tarpeista toistuvasti päivittäin.
Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Omaishoidon järjestämisestä tehdään päätös ja laaditaan omaishoitajan kanssa omaishoitosopimus.
Omaishoidon tuen hoitopalkkioluokkia on neljä. Hoitopalkkion taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan. Omaishoitajalle maksettava hoitopalkkio on veronalaista tuloa.
Kenelle palvelu on tarkoitettu?
Omaishoito on aina hoidettavan henkilökohtaiseen hoitoon ja huolenpitoon annettavaa apua, ei kodin ulkopuolista asiointia eikä kodinhoidollisia töitä. Omaishoidon tukea ei myönnetä, jos muut palvelut turvaavat hoidettavan hoidon ja huolenpidon paremmin kuin omaishoidon tuki. Arvioinnissa huomioidaan myös hoitajaksi hakevan terveyttä ja kykyä toimia omaishoitajana sekä kodin soveltuvuutta hoitoympäristönä.
Omaishoidon tuki perustuu omaishoidon tuesta annettuun lakiin (2005/937) ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen hyväksymiin myöntämisperusteisiin. Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen sosiaalipalvelu.
Miten saat palvelua?
Jos olet yli 65-vuotias, voit hakea omaishoidon tukea ottamalla yhteyttä ikääntyneiden keskitettyyn asiakasohjaukseen tai täyttämällä omaishoidon tuen hakemuksen.
Liitteeksi hakemukseen tarvitset lääkärinlausunnon tai hoitokertomuksen tai voimassa olevan kuntoutussuunnitelman. Hakemuksen saavuttua sovitaan luoksesi omaishoidon palvelutarpeen arviointi. Arvioinnissa käydään kokonaisvaltaisesti läpi toimintakykyäsi ja henkilökohtaisen hoidon ja huolenpidon tarvettasi. Kotikäynnillä teemme hoito- ja palvelusuunnitelman yhdessä sinun ja hoitajaksi hakevan kanssa.
Omaishoitajan hoitotehtävää tukevia palveluja ovat esimerkiksi:
- omaishoitajan lakisääteiset vapaat 3 vrk/kk (omaishoitajan vapaajärjestelyt suunnitellaan yksilöllisesti palvelutarpeen mukaan).
Vapaiden järjestämistapoja voivat olla esimerkiksi:
- kuntouttava lyhytaikaishoito asumisyksikössä,
- sijaishoito,
- kotiin tuotavat palvelut,
- perhehoito,
- palveluseteli vapaiden järjestämiseen,
- kuntouttava päivätoiminta,
- harkinnanvaraisia vapaita voidaan myöntää lakisääteisten vapaiden lisäksi tukemaan omaishoitoa (suunnitellaan yksilöllisesti palvelutarpeen mukaan),
- omaishoitajan neuvontaa ja palveluohjausta,
- omaishoitajalle järjestettävät hyvinvointi- ja terveystarkastukset,
- omaishoitajan valmennus,
- kotihoito (suunnitellaan yksilöllisesti palvelutarpeen mukaan),
- kotihoidon tukipalvelut (suunnitellaan yksilöllisesti palvelutarpeen mukaan, osa palveluista tulosidonnaisia),
- omaishoidon palveluseteli hoivaan ja huolenpitoon.