Länkstig
- Hem
- Information om oss
- Egentliga Finlands välfärdsområde
- Servicenätet
-
Servicenätet för social- och hälsocentraltjänster
Servicenätet för social- och hälsocentraltjänster
Servicenätet är Varhas plan för hur social- och hälsovårdstjänsterna ska produceras och var serviceställena ska finnas i fortsättningen i Egentliga Finlands välfärdsområde. Under hösten 2024 framskrider planen för servicenätet för social- och hälsocentraltjänster till beslut.
Det här är ett preliminärt utkast till planen för servicenätet för social- och hälsocentraltjänster.
Följ beslutsprocessen:
Målet är att social- och hälsovårdstjänsterna i Egentliga Finlands välfärdsområde ska tillhandahållas via flera kanaler i framtiden. Fler digitala och mobila tjänster ska erbjudas utöver tjänsterna vid fasta serviceställen. Olika typer av tjänster ska erbjudas för alla åldersgruppers behov.
Social- och hälsovårdstjänster ska framöver tillhandahållas på tre nivåer:
- Social- och hälsocentraler erbjuder ett brett utbud av tjänster
- Social- och hälsostationer erbjuder ett något smalare utbud av tjänster
- Serviceställen inom social- och hälsovården erbjuder ett begränsat utbud av lokala tjänster.
Verksamhetsställena kan vara av olika storlek beroende på antalet kunder och tyngdpunkten för tjänsterna kan variera beroende på befolkningens behov.
Tvåspråkiga och flerspråkiga tjänster ska erbjudas på lika villkor för den tvåspråkiga befolkningens behov vid social- och hälsocentralerna, social- och hälsostationerna och vid serviceställena inom social- och hälsovården.
Familjecentertjänster, såsom rådgivningsbyråer, socialservice samt mun- och tandvårdstjänster, kan också finnas på andra verksamhetsställen än de som nämns ovan.
Elev- och studerandevård ska även i fortsättningen tillhandahållas i skolorna eller i deras omedelbara närhet.
Ett av målen med reformen av servicenätet för social- och hälsovårdstjänster är att trygga etablerade vård- och kundrelationer för i synnerhet långtidskunder.
Vid många enheter är det för närvarande inte möjligt att upprätthålla långa vårdrelationer på grund av den höga läkaromsättningen. Avsikten är att skapa en struktur där utbudet av tjänster och vårdförhållandena inte avbryts.
Egenteam-modellen, dvs. ett team av läkare, skötare och annan nödvändig vårdpersonal, ska utvidgas. Egenteamet ansvarar för vården av sina egna patienter, samt för att vården är smidig och kontinuerlig.
Minimitjänster på social- och hälsocentraler
- Bedömning av vårdbehovet, kundhandledning och rådgivning ska finnas på alla verksamhetsställen.
- Personalen ska vara multiprofessionell och kunna erbjuda omfattande konsultationsmöjligheter.
- Läkar- och skötarmottagningarna ska vara öppna vardagar under tjänstetid (egenteam). Tjänster ska också kunna tillhandahållas utanför tjänstetid och på helger.
- Tjänster för provtagning och patientnära analytik ska tillhandahållas.
- Det ska också finnas tillgång till omfattande tjänster av en multiprofessionell arbetsgrupp för mentalvårds- och missbrukartjänster.
- Socialservice för personer i arbetsför ålder och funktionshinderservice ska erbjudas vardagar under tjänstetid.
- Om det finns flera social- och hälsocentraler i en stad, ska några av dem ha avbildningstjänster på basnivå, mun- och tandvårdstjänster, tjänster som stöder funktionsförmågan, mödra- och barnrådgivning samt socialservice för barn, unga och familjer (på social- och hälsocentraler eller separata verksamhetsställen).
Minimitjänster på social- och hälsostationer
- Bedömning av vårdbehovet, kundhandledning och rådgivning ska finnas på alla verksamhetsställen.
- Personalen ska vara multiprofessionell och kunna erbjuda omfattande konsultationsmöjligheter.
- Social- och hälsostationerna ska vara öppna fem dagar i veckan under tjänstetid. Läkar- och skötarmottagningarna ska vara öppna vardagar under tjänstetid (egenteam).
- Tjänster för provtagning och patientnära analytik ska tillhandahållas.
- Det ska också finnas tillgång till tjänster av en multiprofessionell arbetsgrupp för mentalvårds- och missbrukartjänster.
- Socialservice för personer i arbetsför ålder och funktionshinderservice ska tillhandahållas enligt överenskommelse.
- Mödra- och barnrådgivning (inte nödvändigtvis i samma fastighet, men i samma kommun) ska tillhandahållas.
- Mun- och tandvård på basnivå ska tillhandahållas på nästan alla social- och hälsostationer.
- Vissa social- och hälsostationer ska kunna erbjuda socialservice för barn, unga och familjer samt tjänster som stöder funktionsförmågan.
Minimitjänster på serviceställen inom social- och hälsovården
- Serviceställena ska erbjuda rådgivning och handledning.
- Omfattande möjligheter till distanskonsultation ska erbjudas.
- De minsta serviceställena ska vara öppna minst en dag i veckan, de största fem dagar i veckan.
- Sjukskötar- och hälsovårdartjänster ska tillhandahållas. Vid behov också läkarmottagning, i regel som distanstjänst i samband med en skötarmottagning.
- Mentalvårds- och missbrukartjänster samt vid behov de vanligaste tjänsterna inom socialservice ska tillhandahållas.
- I områden med långa avstånd ska personalen vid serviceställena också kunna erbjuda andra ändamålsenliga tjänster enligt sin yrkesutbildning, till exempel provtagning, medicinsk rehabilitering och rådgivning.
I planen för servicenätet för social- och hälsocentralerna kommer man att föreslå en minskning av antalet verksamhetsställen. Det kommer att vara nödvändigt att avstå från vissa verksamhetsställen eftersom finansieringen och personalen inte räcker för att upprätthålla den nuvarande servicestrukturen. Social- och hälsovårdstjänsterna ska dock fortsättningsvis tillhandahållas, men eventuellt på ett annat verksamhetsställe eller på ett annat sätt.
Utkast till servicenätet för social- och hälsocentraltjänster 2025–2026
- Varha ska ha 41 fasta verksamhetsställen inom social- och hälsovården år 2026. För närvarande har Varha 53 social- och hälsocentraler.
- Fram till utgången av 2026 ska servicen stegvis upphöra på 12 av de hälsostationer som står inför de största utmaningarna beträffande verksamhet, lokalernas skick eller tillgång på personal. Kundernva vid dessa verksamhetsställen ska styras till distanstjänster och större verksamhetsställen som ligger på 20 minuters köravstånd från det som läggs ned.
- Några av befintliga hälsostationer ska få en ny roll, till exempel som familjecenter eller verksamhetsställe för mun- och tandvården.
- I framtiden, dvs. efter 2026, kommer Varha att ha 7 social- och hälsocentraler med omfattande service i de största befolkningskoncentrationerna, inklusive den nya social- och hälsocentralen Kaskisbacken.
- I medelstora bosättningscentrum ska det finnas 16 social- och hälsostationer, vars tjänster blir tillgängliga för en stor del av befolkningen.
- Servicenätet ska kompletteras med 19 serviceställen inom social- och hälsovården. Antalet kan ändras allteftersom distanstjänsterna och eventuella mobila tjänster utvecklas.
Digitaliseringen inom Varha framskrider redan 2024
En mobilapplikation för hela Varha kommer att lanseras 2024–2026.
Med den här mobilappen kan man kontakta social- och hälsovården och boka tid för vissa av Varhans tjänster, granska sina egna uppgifter och fylla i förhandsuppgifter. Med appen kan man själv göra en bedömning av sitt vårdbehov samt använda program för egenvård. Med hjälp av en chattjänst kan vårdbehovet bedömas tillsammans med vårdpersonalen. All service som inte kräver mottagning på plats kan erbjudas som distansmottagning.
Vid planeringen tar man dock hänsyn till att alla inte har möjlighet att använda digitala tjänster.
Mobila tjänster ska möta kunderna i deras vardagsmiljö
De mobila tjänsterna ska utökas och erbjudas som expert- och rehabiliteringsservice i hemmet för bland annat barnfamiljer, klienter inom mental- och missbrukarvården, personer med funktionsnedsättning samt äldre.
Mobila tjänster omfattar också mun- och tandvårdstjänster för skolor, boendeenheter eller andra verksamhetsställen där det inte finns någon egentlig tandläkarmottagning.
Exempel på mobila diagnostiktjänster som tillhandahålls för närvarande är hemprovtagning, ögonbottenundersökning samt magnetundersökning i lastbil.