Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Psykologien Lina-Lotan ja Kennethin uratarinat

Varhan perustason päihde- ja mielenterveyspalveluissa työskentelee 36 psykologia varsinaissuomalaisten mielenterveyden tukena. Kaksi heistä, muutama vuosi sitten valmistunut, Digimielenterveysklinikalla työskentelevä Lina-Lotta Kauhanen ja yli 20 vuotta psykologina toiminut Kenneth Tuominen Paraisten päihde- ja mielenterveyspalveluista, kertovat uratarinansa.

Lina-Lotta Kauhanen ja Kenneth Tuominen seisovat vierekkäin ja hymyilevät.

Molemmat kiinnostuivat psykologiasta jo lukioaikana.

- Lukiossa kirkastui ajatus suuntautua psykologiaan sekä kiinnostus mielenterveyteen ja erityisesti psykiatristen häiriöiden hoitamiseen, Kenneth toteaa.

Lina-Lotalle puolestaan psykologiksi valmistuminen ja mielenterveystyöhön päätyminen ei ollut täysin suoraviivaista. Hän oli kiinnostunut psykologiasta jo lukiossa, mutta ulkomaan seikkailut vetivät puoleensa, ja hän lähti opiskelemaan englannin kieltä ja kirjallisuutta Skotlantiin.

- Opiskelin psykologiaa sivuaineena, innostuin ja päädyin vaihtamaan sen opintojeni pääaineeksi. Kandiopintojen jälkeen hakeuduin Suomeen maisteriopintoihin, jotta saisin edellytykset toimia laillistettuna psykologina Suomessa. Vuonna 2022 valmistumisen jälkeen kliininen työ kotimaassa on toistaiseksi vienyt mennessään, aikaisemmin erikoissairaanhoidon ja nyt perustason puolella.

Työtä etänä ja läsnä toimipisteellä

Lina-Lotta ja Kenneth tekevä töitä kaksikielisinä psykologeina. Heidän työpäivistään suurin osa kuluu potilastyöhön, Lina-Lotalla Helsingin kotitoimistolta käsin etävastaanotoilla ja Kennethillä Paraisten työpaikalla.

- Tapaan yksilöasiakkaita, joista useimpien kanssa toteutan määrämittaisia ja tavoitteellisia lyhytterapeuttisia hoitojaksoja. Psykologi voi myös toteuttaa lyhyempiä arviojaksoja hoidon suunnittelun tueksi sekä myös keskittymisvaikeuksien diagnostiikkaa, Lina-Lotta kertoo tarkemmin työstään.

Lisäksi molempien työpäiviin kuuluu konsultaatioita ja kokouksia, Lina-Lotalla myös etäryhmien suunnittelua ja ohjaamista sekä mm. kognitiivisen lyhytterapian koulutusta. Hän on myös viestintä- ja kaksikielisyysryhmän jäsen, ja suunnittelee ja toteuttaa somesisältöä @kehittyva_varhan_sotekeskus-tilille.

Merkitykselliset kohtaamiset luovat imua työhön

Potilastapaamiset vaativat valmistautumista ja myös palautumista niiden välillä. Ne kuitenkin ovat työpäivien parasta antia.

- Parhaat työpäivät ovat sisällöltään monipuolisia, jolloin koen helpoimmaksi ylläpitää omaa vireystilaa ja keskittyä työtehtäviin optimaalisesti – erityisesti nyt näyttöpäätetyötä tehdessä. Vaikka potilastapaamiset vaativatkin valmistautumista, läsnäoloa ja ovat myös psyykkisesti kuormittavia, ovat ne kuitenkin ehdottomasti tämän työn suola, Lina-Lotta kuvaa.

Kenneth puolestaan kertoo hyvän työpäivän koostuvan sopivasta kiireestä, mikä tarkoittaa, että on kuitenkin mahdollista pitää taukoja ja palautua kohti seuraavaa kohtaamista.

- Parasta työssäni ovat merkitykselliset kohtaamiset ja hetket, kun ymmärtää, että on voinut olla kanssakulkija toiselle ihmiselle, Kenneth kertoo.

Kennethille työn imu syntyy merkityksellisistä kohtaamisista erilaisten ihmisten kanssa.

- Arvostuksen tunne tulee toisaalta potilaspalautteesta mutta myös työnantajan osoittamasta tuesta työtä kohtaan, hän kertoo.

- Klassinen vastaus lienee merkityksellisyyden tunne, joka syntyy asiakkaiden hyötyessä kontaktista ja heidän vointinsa kohentuessa hoidon myötä. Positiivinen palaute lämmittää aina, mutta melkein merkityksellisempää ovat asiakkaiden mielestä joskus vähäisetkin askeleet omassa prosessissa, jotka kuitenkin itselle kuvautuvat merkittävänä muutoksena asetettua tavoitetta kohti, Lina-Lotta avaa.

Lisäksi Lina-Lottaa innostaa kehittämistyö, jota digimielenterveysklinikalla pääse tekemään esimerkiksi ryhmiä suunnitellessa ja toteuttaessa, sekä esimerkiksi mielenterveyspalvelujen viestintästrategisia tavoitteita pohtiessa.

Arjessa toinen toista tukien

Lina-Lotta on työskennellyt Digimielenterveysklinikalla tämän vuoden tammikuusta lähtien. Perustason mielenterveystyössä häntä kiehtoi potilaiden monipuolisuus, tiiviit ja määrämittaiset kontaktit sekä tavoitteellisuus.

- On ollut hienoa huomata, että odotukseni ovat monilta osin toteutuneetkin. Samalla psykologin on mahdollista toteuttaa työtään omalla tyylillään, kliinisellä tuntumallaan ja potilaan yksilöllinen tilanne huomioiden. Etätyö on tuntunut yllättävän mukavalta ja on lisännyt joustoa omaan elämään – se, mitä kaipaan, on yhteiset lounaat kollegoiden kanssa, Lina-Lotta kertoo.

Lisäksi hän on positiivisesti yllättynyt työtehtävien monipuolisuudesta sekä työhön tarjottavasta tuesta ja kouluttautumismahdollisuuksista, jotka erityisesti uran alkuvaiheessa ovat tuntuneet todella tervetulleilta. Myös Kenneth on uransa aikana kouluttautunut ja ylläpitänyt ammatillista osaamistaan.

- 25 vuoden kokemus psykologin työstä on opettanut nöyryyttä ja kohtuullisuutta. Uran alkuvaiheessa oli kyllä idealistisempi käsitys omista kyvyistä ja käytettävissä olevista työkaluista, Kenneth lisää.

Hyvä työyhteisö on Kennethin mielestä sellainen, jossa on yhteen hiileen puhaltamisen meininki ja ollaan toinen toisten tukena ja apuna arjen haasteissa.

Lina-Lotta puolestaan arvostaa välittömyyttä sekä toisia tukevaa ja auttavaa ilmapiiriä.

- Voisi kuvitella, että työyhteisömme on hajaantunut ja etäinen, koska työskentelemme etänä. Päinvastoin tuntuu, että olemme varsin tiivis porukka, sillä kaikkien ollessa etänä hyödynnämme paljon Teamsia ja pyrimme näkemään toisiamme lähes päivittäin videoyhteydellä matalalla kynnyksellä. Omaan työtilaan on siis vaikeaa ”mökkiytyä”.

Kysymykseen, mitä työkaverit eivät sinusta tiedä, on molemmilla mielessä vastaus. Kenneth epäilee, ettei kukaan tiedä hänen suorittamasta metsästäjän tutkinnosta.

Lina-Lotta uskoo, että Digimielenterveysklinikan tiimin ulkopuolella ei tiedetä hänen vapaa-aikansa pyörivän musiikin, erityisesti laulun parissa sekä yksin, lauluyhtyeissä että kuoroissa. Lapsena hän on osallistunut myös tv-laulukilpailuun.

Lina-Lotta kertoo supervoimakseen sopeutuminen tilanteeseen kuin tilanteeseen, Kenneth nostaa esiin naurun ja huumorin.