Hoppa till huvudinnehåll

Närståendes perspektiv inom mentalvårds-​​ och missbrukartjänsterna

Som närstående behöver man ofta även själv stöd samt information om hur man kan hjälpa personen som lider av psykisk ohälsa eller beroendesjukdomar.

Hur kan jag som närstående hjälpa?

Ifall en närstående har problem med sin psykiska hälsa eller missbruk och beroende ger detta ofta upphov till att man själv oroar sig, blir belastad och känner ett starkt behov av att vilja hjälpa till på något sätt. Som närstående kan man inte direkt söka hjälp eller agera för någon annans räkning via hälso- eller socialvården. Man har inte heller direkt rätt till information om någons vård eller uppgifter relaterade till deras behandling. Man kan dock hjälpa personen att bedöma sin situation samt söka vård eller servicetjänster. Det är även möjligt att delta i vården som närstående ifall personen så önskar.

Ta modigt upp frågan till diskussion, berätta att du är orolig för hen och erbjud din hjälp. Ni kan tillsammans bekanta er med servicestigarna på Varhas hemsida och finna anvisningar för egenvård samt för att söka vård och stöd. Med hjälp av Terapinavigatorn är det möjligt att kartlägga personens helhetssituation samt utvärdera vårdbehovet för psykiska symptom. Terapinavigatorn kan även användas av närstående för att kartlägga sin situation samt hur man mår och orkar.

Ifall din närstående uppenbart inte är kapabel att ta hand om sig själv, sin hälsa eller säkerhet kan man göra en s.k. orosanmälan för antingen en vuxen (person över 18 år) eller en äldre person (över 65 år).

Ifall din närstående befinner sig i omedelbar fara, t.ex. är självdestruktiv, eller situationen på något annat sätt är akut och allvarlig och personen är i behov av omedelbar vård ska du ringa nödnumret 112.

Hur får jag stöd och hjälp för att själv orka?

Många som drabbas av psykisk ohälsa och beroendeproblem känner skam och oro över den belastning som sjukdomen orsakar för deras närstående. Som närstående är det viktigt att komma ihåg att ta hand om sig själv, sin hälsa samt sitt psykiska välbefinnande. Det är avgörande för att kunna orka stödja och hjälpa sin närstående. På Psykporten.fi finns samlat information avsedd för närstående, bl.a. infosidor om hur man kan stödja sin närstående samt ta hand om sig själv. Psykporten erbjuder även egenvårdsprogram för exempelvis sömn eller utmattning. Tveka inte att söka hjälp ifall du känner dig så belastad att det försämrar din funktionsförmåga och livskvalitet.

På Varhas område fungerar flera organisationer som erbjuder information, stöd, samtalshjälp och vägledning för närstående till personer med psykisk ohälsa och beroendesjukdomar:

  • Är du orolig för en närståendes psykiska hälsa eller missbruk? FinFami stödjer närståendes välbefinnande i de fall det förekommer psykiska problem eller missbruk i familjen eller närkretsen. FinFami ordnar kostnadsfria aktiviteter för varierande stödbehov och livssituationer. Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami rf
  • Samtalshjälp på kriscenter eller per telefon: På Mieli rf:s kriscenter i Åbo kan du med låg tröskel få samtalsstöd i svåra livssituationer och kriser. Du kan prata med en krisarbetare konfidentiellt ett par gånger på plats eller på distans. Samtalen är kostnadsfria och du behöver ingen remiss. Du kan även ringa den svenskspråkiga kristelefonen. Samtalshjälp på kriscenter - MIELI rf
  • Information och vägledning för anhöriga till personer med beroendeproblem: EHYT erbjuder information och stöd ifall du är orolig för din partners, förälders eller närståendes rusmedelsbruk eller spelande. EHYT rf
  • Information och kamratstöd (även på distans) för anhöriga till personer med drogberoende: Irti Huumeista rf (på finska)