Om mamman dricker, dricker också fostret
Den 9 september varje år är den internationella FASD-dagen. Dagen ska påminna om riskerna med att dricka alkohol under graviditetens nio månader. Förkortningen FASD står för alla typer av fosterskador som orsakas av alkoholexponering under fostertiden. Det finns ingen säker gräns för…
ÅUCS Kvinnoklinik först i Finland med pilotprojekt av NIPT för kromosomscreening i tidig graviditet
Från och med den 1 maj 2023 erbjuds alla gravida kvinnor i Egentliga Finlands välfärdsområde ett icke-invasivt prenatalt test (NIPT) som screeningstest för kromosomavvikelser i ett tidigt skede av graviditeten istället för den tidigare kombinerade screeningen. Testet utförs genom ett…
Har din familj plats för ett barn som behöver stöd?
Varje barn har rätt till en familj. Varhas familjevårdsenhet möter besökare på bokmässan i Åbo som är intresserade av foster- och stödfamiljeverksamhet under det kommande veckoslutet (4–6.10) i Åbo Mässcentrum.
Tjänster inom familjevård och stödfamiljsverksamhet och utbetalningen av arvoden blir smidigare i välfärdsområdet
I Egentliga Finlands välfärdsområde kommer man att skapa en helhet av barnskyddets vård utom hemmet. I framtiden kommer enheten för familjevård att sköta fosterfamiljs- och stödfamiljsverksamheten ända från rekrytering till utbildning, stöd och avlösarservice. Enheten för klient- och…
Presentation av socialservicens verksamhet (sommarjobb 2024)
I vår socialservice erbjuds sommarvikariat i följande verksamheter.
Tjänster för barn, unga och familjer
”För att barnets eller familjens situation inte ska bli outhärdlig”
I Collective Impact-modellen görs med tillstånd från familjen ett målinriktat multiprofessionellt samarbete för att lösa barnets, den ungas och familjens utmaningar i en bekant vardagsmiljö. I Reso görs pilotförsök med modellen aktivt.
Sisukas-verksamhetsmodellen som stöder det placerade barnets servicestig och skolgång tas nu i bruk även i Pemar
Pesäpuu r.f. och programmet Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Finland har tillsammans på ett branschövergripande sätt utvecklat servicestigen för placerade barns skolgång. Förutom S:t Karins har Pemar tagit modellen i bruk.
Pilotprojektet Sisukas som förenar den grundläggande utbildningen och barnskyddet framskrider i snabb takt i S:t Karins och Pemar
Utvecklingen av Sisukas-verksamhetsmodellen, som placeras på kontaktytan mellan den grundläggande utbildningen och barnskyddet, har kommit bra i gång tillsammans med arbetsgruppen för utveckling av pilotområdet S:t Karins och Pemar. I synnerhet i S:t Karins har det funnits ett snabbt behov…