Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 3.10.2024 13.41

Har din familj plats för ett barn som behöver stöd?

Nyckelord:

Varje barn har rätt till en familj. Varhas familjevårdsenhet möter besökare på bokmässan i Åbo som är intresserade av foster- och stödfamiljeverksamhet under det kommande veckoslutet (4–6.10) i Åbo Mässcentrum.

Lapsi tähyää pienestä kuumailmapallosta. Hänellä on lentäjän lakki ja lasit päässään.

År 2023 fanns det i Finland över 17 000 barn och unga som placerats i vård utom hemmet för perioder i olika längder. I slutet av året bodde cirka 7 300 av dem i familjevård i fosterfamiljer och andra huvudsakligen på barnskyddsanstalter.

Eftersom det inte finns tillräckligt med fosterfamiljer, bor barn och unga på anstalter som kunde vara det bästa alternativet för dem. Familjevård i fosterfamiljen ger barnet och den unga möjlighet att växa upp i ett vanligt hem som en del av familjegemenskapet. Förutom humanitet är familjevård tydligt förmånligare för samhället än boende på institution.

För det placerade barnet försöker man alltid hitta en fosterfamilj

Enligt barnskyddslagen försöker man i första hand hitta en fosterfamilj för varje barn och ung person som placerats utanför hemmet. Barnens och ungdomarnas behov varierar: en del av dem är kortvariga, men framför allt letar man efter långvariga fosterfamiljer för de omhändertagna. Nya fosterföräldrar behövs ständigt också därför att familjevården är den primära vårdformen inom vård utom hemmet till exempel vid jämförelse med institutionsplaceringarna.

- År 2023 utgjorde de som placerats i familjevård i Egentliga Finland 56 procent av alla placeringar. Under 2024 har 73 barn fått en familjevårdsplats och 99 barn har kommit till jourfamiljen efter brådskande placering, berättar den ledande socialarbetaren Sirpa Vainio.

De som är intresserade av att vara fosterföräldrar och andra former av familjevård får lagstadgad förberedande utbildning för sin uppgift. Välfärdsområdena godkänner lämpliga personer som familjevårdare och hem som familjehem, övervakar familjevården och ordnar det stöd som familjevårdarna behöver. Familjevårdarna betalas vårdarvode och kostnadsersättningar.

Det finns också ett ständigt behov för stödfamiljer. I stödfamiljeverksamheten kommer barnet på besök till stödfamiljen under veckoslutet ungefär en gång i månaden. Barnet får stimulerande verksamhet, trygg vardag och omsorg i stödfamiljen samt vuxen ger sin tid åt barnet.

- Med hjälp av stödfamiljeverksamheten stärks föräldrarnas ork och stöds barnets positiva uppväxt och utveckling. Stödfamiljerna betalas vårdarvode och kostnadsersättning vid barnens besök. Under år 2024 har drygt 190 barn fått stödfamilj, fortsätter Vainio.

Träningar och fortbildning erbjuds

Vi ordnar förberedande utbildning för familjer som är intresserade av familjevårds- eller stödfamiljeverksamhet. Under utbildningen ger vi omfattande information om barnskydd, stödfamiljeverksamhet och familjevård samt om de färdigheter som krävs av en stöd- eller fosterfamilj.

De som är intresserade av jourfamilje- och fosterfamiljeverksamhet och vård utom hemmet deltar i PRIDE-träningen, som föregås av den inledande intervjun. Familjer som är villiga och godkända för verksamheten fortsätter samarbetet med familjevårdsenheten, via vilken placeringen av barn och unga sköts centraliserat.

De som är intresserade av stödfamiljeverksamhet deltar i inledande träningen och i familjespecifika diskussionen i samband med den, där familjens önskemål och färdigheter i anslutning till uppgiften preciseras.

Fortbildning ordnas för de familjevårdare och stödfamiljer som deltar i verksamheten. Familjevårdare erbjuds stöd bl.a. genom familjevårdens socialhandledning, arbetshandledning, kamratstödgrupper och mentorverksamhet.

Om du är intresserad av verksamhet och förberedande utbildning, kom och diskutera med oss på Åbo Bokmässas avdelning B14 4-6.10.2024 eller så kan du kontakta oss: