För proffs
Länkstig
- Hem
- Information om oss
- Varhas sommarjobb
- Sommarjobb inom social- och hälsovårdstjänsterna
-
Presentation av socialservicens verksamhet (sommarjobb 2024)
Presentation av socialservicens verksamhet (sommarjobb 2024)
I vår socialservice erbjuds sommarvikariat i följande verksamheter.
Socialservice, barnfamiljer
I socialarbete för barnfamiljer utförs arbetet med familjer med barn. I socialarbete för barnfamiljer betonas barnets bästa i alla beslut samt i alla åtgärder och målet är att erbjuda familjer ett heltäckande stöd. I socialarbete för barnfamiljer tas många olika frågor upp, till exempel föräldraskap, barnuppfostran, utbildning och familjeförhållanden.
Arbetet i socialarbete för barnfamiljer kräver ett nära samarbete med annat yrkesfolk. Socialarbete för barnfamiljer förutsätter dessutom ett övergripande tillvägagångssätt och ett starkt engagemang för barns och familjers välfärd.
Socialarbete inom barnskyddets öppenvård är planmässigt, målinriktat och förändringsinriktat arbete i enlighet med barnskyddslagen. Inom barnskyddets öppenvård betonas ett familjeorienterat tillvägagångssätt där familjen behandlas som helhet. Samarbete med annat yrkesfolk är centralt. Målet är att erbjuda multiprofessionellt stöd och skapa ett heltäckande stödnätverk runt familjen.
Varje familj är unik, och därför betonas flexibilitet och ett individuellt tillvägagångssätt inom barnskyddets öppenvård. De anställda arbetar för att identifiera familjernas behov och anpassa stödet till dessa behov på bästa möjliga sätt.
Arbetet inom vård utom hemmet inom barnskyddet är planmässigt, målinriktat, rehabiliterande och förändringsinriktat arbete i enlighet med barnskyddslagen. Inom vård utom hemmet arbetar man multiprofessionellt med barn som placerats, med deras närstående, placeringsplatsen och andra nätverk.
Samarbetsparterna är bland annat öppen- och eftervården, enheten för familjevård, enheten för kundhandledning, Övervakningscentralen, bildningsväsendet, småbarnspedagogiken, psykiatrin, mentalvårds- och missbrukartjänsterna. Syftet med vård utom hemmet är att återförena familjen.
I Varha är tjänster inom vård utom hemmet centraliserade från och med 1 september 2023. Till enheten i Salo hör Salo, S:t Karins, Pemar, Sagu, Somero, Pargas och Kimitoön. Till de två teamen i Åbo hör också Reso, Nådendal och Rusko, Nystadsregionen on regionen Akseli och Loimaaregionen.
Institutionsvård inom barnskyddet är ett alternativ för de barn och unga vars uppväxt och utveckling inte i tillräcklig utsträckning kan tryggas på annat sätt. Barnskyddsanstalternas centrala uppgift är att erbjuda de barn som placerats där vård och omsorg i en trygg miljö. Målet är att säkerställa en god vardag för barnet och att ge stöd för olika individuella behov. Förutom barnet arbetar enheten också med barnets föräldrar och andra närstående.
Egentliga Finlands välfärdsområde har flera egna barnskyddsanstalter. Anstalterna är inriktade på olika sätt och svarar på olika placeringsbehov. Barnhemmet Vakka-Suomentie tar emot barn som placerats genom placeringsbeslut inom öppenvården. Mäntymäki och Vähä-Heikkilä familjestödscenter samt familjerehabiliteringscentret Paavola är mottagningsenheter där barn placeras antingen genom beslut inom öppenvården eller genom beslut om brådskande placering. På Tallbackens familjecentral och Halikko familjeenhet tillhandahålls familjerehabilitering i anstaltsform till hela familjen. Specialbarnhemmet Hjortronvägen, barnskyddsanstalterna Makslagatan, Moikoisgatan, Lingonvägen, Virusmäkivägen samt S:t Karins, Halikko och Reso familjestödscenter och Loimaa enhet för vård utom hemmet tillhandahåller placeringsplatser för långvariga placeringar. Då är barnen i huvudsak placerade genom beslut om omhändertagande.
Vid familjerehabilitering i anstaltsform ges intensivt stöd och handledning till familjerna. Familjerehabiliteringsperioden varar i genomsnitt sex (6) månader, under vilken man arbetar planmässigt och målinriktat med familjen.
Utgångspunkten för arbetet är familjens individuella situation. Tillsammans med familjemedlemmarna kartläggs familjens resurser, färdigheter för vardagen och vilka utmaningar de behöver hjälp och stöd för. Målet med arbetet är att trygga barnens uppväxtförhållanden samt att stärka föräldrarnas och familjens resurser. Viktiga delområden i arbetet är bland annat att stödja interaktionen inom familjen, utveckla olika färdigheter för vardagen och etablera en regelbunden dagsrytm.
Egentliga Finlands välfärdsområde har två egna familjerehabiliteringsenheter, Teppo i Åbo och Halikko familjeenhet i Salo.
Eftervården stöder den unga som vårdats utom hemmet och den ungas föräldrar (eller vårdnadshavare utom hemmet) efter det att vården utom hemmet eller de övriga barnskyddsåtgärderna har avslutats. I praktiken betyder det att stödja den unga när det gäller boende, studier och försörjning.
Stödåtgärder inom eftervården är till exempel psykosocialt stöd, hjälp med att skaffa bostad, stöd i sysselsättning, praktik eller hobby samt deltagande i en kamratstödsgrupp.
Fackla-teamen betjänar både barn och vuxna under 65 år. Fackla-teamet består av en multiprofessionell grupp av social- och hälsovårdspersonal som tillsammans med kunden kartlägger kundens situation och hänvisar hen till rätt service.
Till familjejuridiska tjänster hör i allmänhet föräldraskap avgörande, underhållsbidrag, underhålls- och umgängesrätt, adoptionsrådgivning, utarbetande av rapporter för domstolen i vårdnadstvister för barn och umgängestvister samt medling av familjeärenden.
Vi söker sommarjobbare till tjänsten som barnatillsyningsman, vars arbetsbeskrivning innehåller arbetsuppgifter enligt lagarna om barn föräldraskap, barnomsorg och umgängesrätt samt underhållsbidrag. Utöver det hör det till barnatillsyningsman uppgifter som rör fastställelse av underhållsbidrag mellan makar enligt äktenskapslagen, de uppgifter som avser övervakade och understödda sammankomster enligt socialvårdslagen samt förberedelse av tjänstebeslut och betalning åtagande från dem.
Behörighetskravet för tjänsten barnatillsyningsman är socialarbetare eller person som har avlagt annan tillämpad högre högskoleexamen (juridik, pedagogik, socionom högre högskoleutbildning) eller magister inom dessa områden.
Socialservice, tjänster för funktionshindrade
Våra bostadsenheter är av alla storlekar och kunderna är i alla åldrar. Verksamheten varierar beroende på behoven hos våra kunder som bor på enheterna, från handledning till vårdrelaterat arbete.
Stödboende
Boendeservice med stöd är avsett för vuxna som behöver stöd dagtid för självständigt boende. Kunder som får boendeservice med stöd bor i egna bostäder i bostadsenheten eller i samband med den. Samtidigt ges också stöd i att stärka livskompetensen och delaktigheten samt att upprätthålla sociala relationer.
Handlett boende
Boendeservice med handledning är avsedd för vuxna som behöver stöd, handledning och vård för att klara av dagliga aktiviteter och hantera sitt eget liv. En kund som får boendeservice med handledning bor i sin egen bostad eller sitt eget rum i boendeenheten. I boendeservice med handledning får kunden stöd och handledning för att klara sig så självständigt som möjligt i vardagen. Samtidigt ges också stöd i att stärka livskompetensen, funktionsförmågan och delaktigheten samt i att upprätthålla sociala relationer.
Serviceboende med heldygnsomsorg
Serviceboende med heldygnsomsorg är avsett för vuxna eller unga som behöver stöd, handledning, vård och tillsyn dygnet runt för att klara sina dagliga funktioner och hantera sitt eget liv. Vid serviceboende med heldygnsomsorg bor kunden i egen bostad eller eget rum i bostadsenheten. Förutom att stödja de dagliga funktionerna får kunden också stöd i att stärka livskompetensen, funktionsförmågan och delaktigheten samt i att upprätthålla sociala relationer.
Exempelenheter på bostadsenheter och boendehandledning:
- Boendeenheten Mäntykoti (Lundo):
Boendeenheten Mäntykoti erbjuder serviceboende med heldygnsomsorg för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som behöver stöd, hjälp och handledning inom livets olika delområden. Skötarens arbetsbeskrivning omfattar mångsidigt både vård- och handledningsarbete. Mäntykoti ligger nära Lundo centrum vid goda trafikförbindelser. Det finns också bra parkeringsplatser vid enheten om du åker till arbetet med egen bil. - Enheten för tillfällig vård Elmeri (Salo):
Enheten för tillfällig vård erbjuder tillfällig vård för barn och unga som behöver särskilt stöd. Målet med tillfällig vård är att stödja föräldrarna att orka i ett svårt och krävande vårdarbete. Vård ordnas bland annat vid enheten för tillfällig vård i Elmeris lokaler eller som familjevård i mån av möjlighet. - Kotikulta (Reso):
I Kotikultas boende med hjälp ordnas serviceboende med heldygnsomsorg för personer med intellektuell funktionsnedsättning som regelbundet behöver mycket hjälp, omsorg, handledning och stöd i det dagliga livet och i sina dagliga aktiviteter under alla tider på dygnet. I juni och augusti ordnas dagverksamhet för de boende vid vår enhet och under sommaren ordnar vi också i mån av möjlighet utflykter för de boende. - Handledning i boende i Lundo (Lundo):
Handledningen i boende i Lundo erbjuder serviceboende med stöd för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning som bor självständigt eller personer som annars behöver särskilt stöd. Handledning i boende är tjänster som ges i kundernas hem, t.ex. handledning i vardagen (matlagning, städning, tvätt), hjälp med att uträtta ärenden, samordna och organisera fritidsaktiviteter. Handledningen i boendet ligger i Lundo centrum, men kundbesök görs också utanför Lundo centrum, så möjligheten att använda egen bil ses som en fördel.
Ambulerande reservpersonal inom krävande funktionshinderservice
Inom krävande funktionshinderservice finns det också lediga jobb för närvårdare i ambulerande reservpersonal i Åboregionen och Pemar. Reservpersonalen ambulerar mellan olika enheter och platsen kan också ändras dagligen efter behov. I Åbo finns det åtta ambulerande enheter (inklusive S:t Karins/Littois) och i Pem.ar sex enheter. Vi kan bara anställa utexaminerade sommarvikarier till reservpersonalen.
Dagverksamheten stöder delaktighet och interaktion hos en person med funktionsnedsättning. Tjänsten kan ordnas i gruppform eller individuellt.
På verksamhetscentren ordnar vi verksamhet dagtid för personer med intellektuell funktionsnedsättning och andra som behöver särskilt stöd. Verksamhetscentrets kunder är vuxna i arbetsför ålder. Arbetet sker vardagar mellan klockan 7 och 17.
Dagverksamheten är omfattande och mångsidig. Verksamheten kan vara till exempel friluftsliv, rekreation, motion, träning i vardagliga färdigheter, kreativ verksamhet, konst och kultur eller skapande arbete. Vi arbetar kundorienterat och utvecklingsinriktat.
Kris-, undersöknings- och rehabiliteringstjänsterna är avsedda för personer med utvecklingsmässig neuropsykiatrisk störning eller intellektuell funktionsnedsättning. Tjänster tillhandahålls personer vars behov av stöd, hjälp, vård eller rehabilitering har förändrats och vars servicebehov inom social- och hälsovårdstjänster och tjänster för personer med funktionsnedsättning eller specialsjukvårdstjänster inte är tillräckliga.
Servicebehovet kan ha samband med till exempel krävande medicinska undersökningar som kräver multiprofessionellt kunnande, utmanande situationer i vardagen eller precisering av diagnos.
Exempelenheter för kris-, undersökning- och rehabiliteringstjänsterna
- Laneku (Pemar):
Laneku tillhandahåller olika långa ledigheter i närståendevård och annan kortvarig tillfällig vård för barn med intellektuell funktionsnedsättning med autism. Möjligheten finns också att komma för en undersökningsperiod under en särskilt avtalad tidsperiod. Målet med undersökningsperioden är att hitta lösningar, verksamhetsmodeller och stödmetoder för barnet och barnets närmaste krets. Även akuta krisvårdsperioder är möjliga på enheten. Barnens nivå varierar i fråga om funktionsduglighet och kommunikationsförmåga. - Rehabiliteringsenhet 2 (Pemar):
Vår enhet tillhandahåller olika långa undersöknings- och rehabiliteringsperioder samt intervallvård för personer med intellektuell funktionsnedsättning som har psykiska eller neuropsykiatriska utmaningar. Målet med rehabiliteringen är att hitta lösningar, verksamhetsmodeller och stödmetoder för kunden och kundens närmaste krets. - KUR och KUR-KOJAN (Pargas):
KUR och KUR-KOJAN är våra svenskspråkiga specialenheter i det natursköna Kirjala, Pargas. Vi tillhandahåller vård och service för personer med intellektuell funktionsnedsättning och psykiska problem. Vi arbetar tillsammans i ett multiprofessionellt team som består av bland annat sjukskötare, närvårdare och chefer. KUR är en kris-, undersöknings- och rehabiliteringsenhet. Vi kräver att våra sommarjobbare har kunskaper i svenska.
Socialservice, personer i arbetsför ålder
I socialarbete för vuxna tillhandahålls socialservice för personer som fyllt 18 år och som inte har minderåriga barn i sitt hushåll. Socialarbetet för vuxna tillhandahåller hjälp i en belastande livssituation, till exempel när en person har utmaningar i livskompetensen, problem med boendet, bostadslöshet eller missbruksproblem och psykiska problem.
I socialarbete för vuxna finns sommarjobb för socialarbetare och socialhandledare.
Socialarbetare
Socialarbetaren ansvarar i socialarbete för vuxna för processer, klientplaner, att fatta servicebeslut samt samordning av service och helhetssituationen. Socialarbetaren samarbetar med kunden och har ett nära samarbete med olika myndigheter och team inom socialarbete för vuxna för att förbättra kundens situation. Mycket arbete görs också utanför kontoret i olika nätverk, vid hembesök och vid behov som arbete i par.
Socialhandledare
Socialhandledaren ansvarar för att det skapas en helhet av socialt stöd och tjänster som motsvarar kundernas behov. Socialarbetaren samarbetar med kunden och har ett nära samarbete med olika myndigheter och team inom socialarbete för vuxna för att förbättra kundens situation. I arbetsuppgiften ingår sysselsättningsfrämjande tjänster. Samarbetet med AN-tjänsterna är nära, socialhandledaren deltar som representant för socialtjänsterna i att utarbeta aktiveringsplaner.
Enheten har omfattande specialkompetens och utvecklingsarbete inom missbruks- och mentalvårdstjänster samt tjänster för bostadslösa. Inom mentalvårds- och missbrukartjänsterna tillhandahålls sommarjobb för socialarbetare, ansvariga handledare, socialhandledare, handledare (boendeenheter, dagverksamhet och handledare av stödbostadsarbete) och sjukskötare.
Socialarbetare
Socialarbetaren inom socialarbete för mentalvårds- och missbrukartjänsterna ansvarar för beslut, planering, bedömning av servicebehov och uppföljning av servicen för boendeservicen för en missbruks- eller mentalvårdskund som är i behov av särskilt stöd.
Ansvarig handledare
Den ansvariga handledaren är närmaste chef vid den egna bostadsenheten och deltar aktivt i kundarbetet, ansvarar juridiskt för boendebesluten för de kunder inom missbrukarvården som är placerade i boendeservice och samordnar helhetsmässigt kundens serviceprocess, stödnätverk och boendeplaceringar. I fråga om personaladministrativa uppgifter ingår planering och uppföljning av arbetsschema och dimensioneringen av bemanningen i arbetsbeskrivningen.
Socialhandledare
Till socialhandledarens uppgifter hör kundhandledning av rehabiliteringskunder inom mental- eller missbrukarvården samt bostadslösa och bedömning av servicebehovet tillsammans med socialarbetare.
Handledare
Handledaren ansvarar för, planerar och genomför missbruks- och mentalvårdsarbete samt bedömnings- och vårdarbete i gemenskapsboende och i en utökad serviceboendeenhet med heldygnsomsorg. Arbetet är kundorienterat i hemlik miljö och av god kvalitet för bedömning av funktionsförmågan samt vård- och omsorgsarbete i rehabiliteringssyfte. Inom boendeservicen används arbetsformen med egen handledare. Grunden är en mångsidig bedömning av kundernas hälsotillstånd, funktionsförmåga och resurser, upprätthållande och främjande av funktionsförmågan och rehabiliteringen, god vård och rehabilitering av psykisk hälsa och sjukdomar, med stöd av ett multiprofessionellt team.
Handledarens mål i dagverksamheten är att stödja kundens resurser och funktionsförmåga samt att öka kundens vardagskompetens mot ett helhetsmässigt välbefinnande. Kunden motiveras till förändring och hänvisas till andra tjänster och verksamheter. Målsättningen med handledarens arbete är att upprätthålla känslan av social trygghet så att dagcentret är en trevlig plats för alla. I arbetet betonas goda färdigheter att bemöta människor, motiverande samtal och nätverksarbete med olika aktörer.
I stödbostadsarbetet arbetar handledarna vid olika enheter eller i decentraliserade stödbostäder. Med hjälp av handledarens stöd blir det möjligt för kunden att bo självständigt. Anhöriga och närstående beaktas och tas med i arbetet med kundens process med kundens samtycke. Syftet med processen är att avhjälpa behovet av stöd, att kundens självständiga boende eller att kunden övergår till service som motsvarar kundens funktionsförmåga.
Sjukskötare
Sjukskötaren ger sjukskötararbetets yrkesinriktade arbetsinsats och stöd till personalen på sina avdelningar och ger stöd i vårdarbetet och är sakkunnig i kundarbetet. Sjukskötaren ansvarar för att genomföra den bedömande rehabiliteringen under kundens boendeperiod och med hjälp av bedömningssystemet samt behandlingsriktlinjerna som en del av ett multiprofessionellt teamarbete. Arbetet omfattar också bedömning och uppföljning av de vårdrelaterade målen och kvaliteten, sakkunnigarbete, undervisning samt kundarbete med ett rehabiliterande arbetssätt. Sjukskötaren fungerar som samordnare för att genomföra de köpta läkartjänsterna och samordnar helhetsmässigt en trygg läkemedelsbehandling samt att ser till att mentalvårds- och missbruksrehabilitering genomförs för våra kunder.
Våra boendeenheter
- Sillankorva härbärge (Åbo):
Sillankorva härbärge tillhandahåller tillfällig boendeservice inom missbrukarvården för bostadslösa som fyllt 18 år i olika kommuner inom Egentliga Finlands välfärdsområde. På Sillankorva härbärge tas också berusade och drogade kunder emot. På Sillankorva härbärge erbjuder vi ett intressant och utmanande arbete med bostadslöshet. På Sillankorva härbärge är handledarnas/närvårdarnas arbete social- och servicehandledning, varför läkemedelstillstånd inte behöver ha avlagts. Arbetet är periodarbete, det vill säga att arbetet sker i tre skift som arbete i par (morgon-, kvälls- och nattskift). Vi kan bara rekrytera myndiga personer. - Oriketo servicecentral (Åbo):
Oriketo servicecentral är en boendeenhet i Åbo som producerar boende- och missbrukarservice. Oriketo servicecentral är avsedd för rehabiliteringskunder inom missbrukarvården som behöver service dagligen eller dygnet runt. Målet är individuell rehabilitering för en lättare boendeservice eller att bibehålla den boendes livskvalitet och funktionsförmåga. På Oriketo är arbetet vårdrelaterat och av närvårdare krävs kunskaper inom hälsovården och läkemedelstillstånd. Vi kan bara rekrytera myndiga personer. - Pahka serviceenhet (Salo):
Pahka serviceenhet tillhandahåller serviceboende och serviceboende med heldygnsomsorg för rehabiliteringskunder inom mentalvården. Pahka serviceenhet tillhandahåller trygg, individuell, rehabiliterande boendeservice för att upprätthålla funktionsförmågan i de boendes egna hem samt boendeservice med heldygnsomsorg. Personalen på Pahka serviceenhet genomför och bedömer helhetsmässigt den läkemedelsbehandling som förskrivits av primärvården och den specialiserade sjukvården. - Sirkkala dagcenter (Åbo):
Sirkkala dagcenter tillhandahåller avgiftsfria stödtjänster i vardagen för myndiga missbrukare och erbjuder olika slags rekreationsverksamhet i stället för missbruk. Verksamheten är kundorienterad och erbjuder möjlighet till kamratstöd. Vi följer den allmänna arbetstiden på 38,25 timmar per vecka och arbetstiden är vardagar mellan klockan 8 och 16. Vi kan bara rekrytera myndiga sökande till dagcentret. - Sirkkala stödboendeservice för rehabiliteringsklienter inom mentalvården och missbrukartjänsterna (Åbo):
Målet med arbete är att stödja kundens resurser och funktionsförmåga samt att öka kundens färdigheter för vardagen mot ett helhetsmässigt välbefinnande. Kunden motiveras till förändring och hänvisas till andra tjänster och verksamheter. Anhöriga och närstående beaktas och tas med i arbetet med kundens process med kundens samtycke. I stödbostadsarbete är den huvudsakliga arbetsformen hembesök som utförs självständigt och tillsammans med ett arbetspar. Vi följer den allmänna arbetstiden på 38,25 timmar per vecka och arbetstiden är vardagar mellan klockan 8 och 16. - Tjudergatan och decentraliserad stödbostadsservice (Åbo):
Gemenskapsboendet på stödenheten för rehabiliteringskunder inom missbrukarvården på Tjudergatan 1. Vi finns vid kundernas sida med ett arbetssätt som coachar, är målinriktat och minskar skador, där vi möter människan som hen är. Vi kan bara rekrytera myndiga sökande. - Enheterna för stödboende på Påvegatan och Töykkälägatan (Åbo):
Enheterna för stödboende på Påvegatan och Töykkälägatan tillhandahåller stödbostäder för rehabiliteringskunder inom mentalvården. Boendeservicen för rehabiliteringskunder inom mentalvården är avsedd för personer som utöver lämplig bostad behöver stöd. Vi kan bara rekrytera myndiga sökande.
Invandrartjänsterna (Åbo enhet) är en multiprofessionell specialenhet som tillhandahåller social- och hälsovårdstjänster. För närvarande är våra kunder invandrare med flyktingbakgrund som bor i Åbo, men i fortsättningen möjligen delvis också de som bor någon annanstans i Egentliga Finland. Inom invandrartjänsterna arbetar vi med både vuxna och barnfamiljer.
Specialsocialarbetare
Till uppgifterna hör bedömning av servicebehovet och planerat socialt arbete som görs för våra klienter som är vuxna och barnfamiljer. Till uppgifterna hör dessutom specialuppgifter i anslutning till invandrararbete såsom socialt arbete i mottagningsskedet för invandrare med flyktingbakgrund och att främja integration i samarbete med anställda i kommunerna i regionen som utför invandrararbete.
Handledare
Till uppgifterna hör planmässig social handledning som medlem i ett multiprofessionellt team inom social- och hälsovården med våra kunder som är vuxna och barnfamiljer. Till uppgifterna hör dessutom specialuppgifter i anslutning till invandrararbete såsom sociala handledning i mottagningsskedet för invandrare med flyktingbakgrund och att främja integrationen i samarbete med anställda i kommunerna i regionen som utför invandrararbete.
Social- och krisjouren hjälper dygnet runt personer i alla åldrar som bor i Egentliga Finland och personer som vistas i regionen. Socialjouren sköter till exempel brådskande barnskyddsärenden, organiserar ordnandet av psykosocialt stöd i olycks- och krissituationer och ansvarar utanför tjänstetid för att ordna olika brådskande socialtjänster.
Socialarbetare
Till socialarbetarens arbetsuppgifter vid social- och krisjouren hör mångsidiga akuta arbetsuppgifter. Här ingår barnskydd och psykosocialt stöd i akuta traumatiska situationer för äldre, funktionshindrade, bostadslösa och vuxna samt socialt arbete med vuxna. Arbetet görs i nära samarbete med andra myndigheter. Arbetet är meningsfullt, mångsidigt, varierande, utmanande och kräver att den anställda har förmåga att reagera snabbt på situationer som ändras.
Socialhandledare
Socialhandledaren på socialjouren har till uppgift att hjälpa kunder i alla åldrar som besöker hälsovårdens jour med socialt stöd och servicehandledning samt att akut skaffa hjälp i en hemsituation när kunden är på sjukhuset. Avsikten är att stödja kundens resurser och funktionsförmåga, snabbt och kortvarigt stöd i det inledande sociala arbetet.
Krisarbetare
Krisarbetaren på socialjouren genomför den första insatsen, snabbt psykosocialt stöd. Arbetet är multiprofessionellt kompetenskrävande arbete i oförutsedda och akuta traumatiska situationer samt i krissituationer. Arbetsuppgiften är ofta att hjälpa, stödja och ordna fortsatt hjälp för en person eller familj som drabbats av en allvarlig kris (t.ex. en brand, ett dödsfall).