Länkstig
- Hem
- Tjänster
- Hälsostationstjänster
-
M-koppor (tidigare apkoppor)
M-koppor (tidigare apkoppor)
M-koppor smittar dåligt mellan människor och vanligen smittar det inte i korta vardagliga möten. Om du ändå misstänker smitta, kontakta hälso- och sjukvården per telefon.
Till m-koppor hör vanligtvis knottriga eller blåsformiga utslag som det inte finns någon annan förklaring till. Utslagen kan föregås av andra allmänna infektionssymptom som feber eller huvudvärk.
Sjukdomen läker vanligtvis av sig själv inom några veckor. I allmänhet förekommer allvarliga sjukdomsbilder hos personer med nedsatt immunförsvar på grund av någon annan sjukdom eller medicinsk behandling. Risken för att m-koppor sprids i större utsträckning bland befolkningen är mycket liten.
Om du misstänker smitta, kontakta din egen hälsostation per telefon
Om du misstänker att du har smittats av m-koppor, kontakta din egen hälsostation per telefon eller jourhjälpen tfn 116117. Du kan också kontakta enheten för kontroll av smittsamma sjukdomar på tfn 02 266 1143 (mån. 8–15.30 och tis.–fre. 8–12).
THL har publicerat ett informationspaket om m-koppor på sin webbplats. På webbplatsen finns grundläggande information om sjukdomen och dess smitta, symptom och behandling samt skydd mot sjukdomen och förebyggande av den.
Målgrupp för vaccination mot m-koppor
Vaccinationer rekommenderas för män som har sex med män och som har haft flera sporadiska sexpartner under de senaste 6 månaderna. Dessutom rekommenderas vaccinationer även i fortsättningen för alla män som får förebyggande medicinering dvs. PrEP-läkemedelsbehandling mot HIV och som har sex med män samt för män som köar för att få PrEP-behandling och som har sex med män. Vaccinationen av närkontakter som exponerats av m-koppor och de som insjuknat fortsätter också som tidigare.
Vaccinationen mot mpox (tidigare vaccin mot apkoppor) kan ges till personer som reser till områden i Afrika där det förekommer mpox-epidemier, och som löper särskild risk för att exponeras för sjukdomen. Detta gäller särskilt personer som har arbetsuppgifter eller på annat sätt befinner sig i långvarig eller upprepad fysisk kontakt med den lokala befolkningen i området.
Vaccinationsserien för riskgrupper består av två doser som ges med minst fyra veckors intervall.
Hur får jag vaccin mot m-koppor?
I egentliga Finlands välfärdsområde har vaccinationerna mot m-koppor centraliserats till Åbo på grund av begränsad tillgång på vaccinet.
De som hör till riskgruppen kan ringa enheten för bekämpning av smittsamma sjukdomar i Åbo tfn 02 266 1143 (mån. 8–15.30 och tis.–fre. 8–12). Smittskyddsskötarna ger per telefonen anvisningar om vaccination mot m-koppor och reserverar också tid för vaccination.
Tillgången på vacciner mot m-koppor är begränsad, så det ges därför centraliserat vissa dagar. Vaccinet ges på Tallbackens hälsostation på adressen Luolavuorivägen 2, Åbo 20700. Om du har frågor gällande vaccinationsplatsen eller vaccinet, får du ytterligare information av smittskyddsskötaren.
Du kan också sköta ärenden på plats på enheten för bekämpning av smittsamma sjukdomar. Personer som hör till specialgrupper (t.ex. hörsel- och talskadade) kan också ta kontakt via textmeddelandetjänsten vid Åbo hälsostationer, om det inte går att sköta telefonkommunikation.