Länkstig
- Hem
- Information om oss
- Utveckling
- Hållbar tillväxt i Egentliga Finland
-
Utvidgning av programmet för arbetsförmåga
Utvidgning av programmet för arbetsförmåga
Helheten stöder de partiellt arbetsföras och långtidsarbetslösas möjligheter att få arbete och att de kan fortsätta arbeta samt förebygger långvarig arbetslöshet och arbetsoförmåga.
Stöd för kunders arbetsförmåga
Tjänster hos samordnare för arbetsförmåga är avsedda för partiellt arbetsföra som uträttar ärenden på social- och hälsocentralerna och som inte har företagshälsovård eller som inte omfattas av sektorsövergripande samservice som främjar sysselsättningen (TYP). Hos samordnaren för arbetsförmåga får du information om tjänster som stöd för arbetsförmågan, och de som passar bäst i din situation.
Du kan söka dig till mottagningen för samordnaren för arbetsförmåga om du bor i någon av följande kommuner: Aura, Kimitoön, Loimaa, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pargas, Pöytis, Reso, Rusko och Somero.
Kvalitetsbaserad arbetsträning är avsedd för alla som deltar i rehabiliterande arbetsverksamhet och som vill återgå till arbetsmarknaden. Målet är att hjälpa partiellt arbetsföra arbetslösa att hitta arbetsplatser som motsvarar deras önskemål och styrkor på den öppna arbetsmarknaden. Du är berättigad till kvalitetsbaserad arbetsträning om du är klient i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte som produceras av socialtjänsten.
Du kan ansöka till kvalitetsbaserad arbetsträning om du bor i någon av följande kommuner: Aura, Loimaa, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pemar, Pöytis, Reso, Rusko, Sagu och Salo.
Det är avgiftsfritt och frivilligt att använda tjänster hos samordnaren för arbetsförmågan och arbetsträningstjänster.
Samordnaren för arbetsförmågan
- kartlägger kundens utbildnings- och arbetshistoria samt intresseområden som hänför sig till sysselsättningen
- är vid behov i kontakt med andra tjänster som stöd för arbetsförmågan med kundens samtycke, till exempel FPA, AN-byrån, kommunförsöket eller sysselsättningstjänster, så att kunden hänvisas till den lämpligaste tjänsten som stöd för arbetsförmågan för sin situation.
- hänvisar kunden till behövliga experter i ärenden som stöd för arbetsförmågan, till exempel till läkare för ett visst utlåtande eller socialarbetare för förmånsrådgivning.
Så kommer du till samordnaren för arbetsförmågan
- genom att själv eller med en närstående kontakta samordnaren för arbetsförmågan
- genom social- och hälsocentralens bedömning av vårdbehovet
- hänvisad av en yrkesperson inom hälso- och sjukvården
- hänvisad av en yrkesperson inom socialvårdstjänster
- hänvisad av någon annan instans med anknytning till tjänster som stöd för arbetsförmågan.
Kontaktuppgifter till samordnarna för arbetsförmågan
Vänligen skicka inga konfidentiella uppgifter per e-post.
Aura, Pöytis: Mervi Levander, Tlf +358505667691 [email protected]
Loimaa: Jasmin Vainio, Tlf +358503090119, [email protected]
Virmo, Masku, Nousis: Satu Hakanen, Tlf +358503317976 [email protected]
Nådendal, Reso, Rusko: Tuula Sailola, Tlf +358503131782 [email protected]
Kimitoön, Pargas: Marja-Leena Sandelin, Tlf +358505646858, [email protected]
Somero: Kati Ollula, Tlf +358503220860, [email protected]
Vi genomför kvalitetsbaserad arbetsträning. Den skiljer sig från traditionell arbetsträning genom att du kan få stöd under och efter din anställning, alltid efter dina egna behov.
Arbetstränaren
- kartlägger dina resurser, begränsningar och intressen
- undersöker möjliga förmånsärenden för att göra det ekonomiskt lönsamt för dig att arbeta
- söker jobb åt dig på den öppna arbetsmarknaden
- fungerar som stöd för dig under anställningen, om du så önskar
- fungerar med ditt tillstånd också som stöd för din arbetsgivare, bland annat genom att berätta om möjligheterna att anpassa dina arbetsuppgifter.
Till den kvalitetsbaserade arbetsträningen kommer du
- genom att själv eller med en närstående kontakta arbetstränaren
- på förslag av en handledare för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte eller annan anställd på socialsidan
- på förslag av en anställd inom hälso- och sjukvården.
Kontaktuppgifter till arbetstränarna
E-postadresserna har formen fö[email protected].
Vänligen skicka inga konfidentiella uppgifter per e-post.
Aura, Pöytis: Sari Lämsä, Tfn +358503088633
Salo: Henri Kapanen, Tfn +358447241204
Loimaa: Ella Lehmuskallio, Tfn +358447267088
Masku, Nousis, Virmo: Tiia Palm, Tfn +358503296434
Pemar: Eija Katava, Tfn +358447241245
Reso, Rusko: Soile Smiley, Tfn +358505686622
Nådendal: Maarit Metsäkaiku, Tfn +358509181824
Partiell arbetsförmåga är inte ett hinder för arbete. Personer som är partiellt arbetsföra har mångsidig kompetens, arbetserfarenhet och utbildningsbakgrund.
Varhas team för Utvidgning av arbetsförmågan stöder partiellt arbetsföra arbetslösas möjligheter att få arbete och att de kan fortsätta arbeta.
Vår kvalitetsbaserade arbetsträning erbjuder arbetsgivaren
- lösningar på arbetskraftsbrist
- stöd för rekrytering av en person med kompetens och motivation
- handledning för introduktion och anpassning av arbetet
- Stödet till arbetstagaren fortsätter vid behov under anställningen.
Arbetssökande deltar frivilligt i arbetsträningen. Partiell arbetsförmåga kan ha samband med till exempel tillfrisknande från en sjukdom, en livskris eller en skada.
Tjänster för personal hos samordnaren för arbetsförmåga
Samordnare för arbetsförmåga utbildar, handleder och ger råd till hälso- och sjukvårdspersonal om tjänster som stöd för arbetsförmågan. Samordnaren för arbetsförmåga kartlägger kundens arbets- och utbildningshistoria och faktorer som försämrar arbetsförmågan. Hen ger patienten ett förslag på lämplig tjänst som stöd för arbetsförmågan. Läkaren kan utnyttja dessa uppgifter för att göra bedömning av rehabilitering och arbetsförmåga.
Samordnaren för arbetsförmåga samlar ihop ett multiprofessionellt team till stöd för arbetsförmågan till social- och hälsocentralen, om det ännu inte finns i området (utöver TYP-teamet). Teamet kan bestå av t.ex. samordnare för arbetsförmåga eller någon annan kundansvarig inom hälso- och sjukvården, läkare, fysioterapeut, socialarbetare, arbetstränare, anställd vid mentalvårds- och missbrukarenheten, representant för AN-byrån eller kommunens sysselsättningstjänster eller kommunförsöket och FPA:s specialist. Teamet sammansätts enligt varje kunds behov.
Personal inom social- och hälsovården kan hänvisa kunden till samordnaren för arbetsförmåga, om kunden är partiellt arbetsför och inte har företagshälsovård eller TYP-klientrelation.
Tjänsten är tillgänglig i följande kommuner: Aura, Loimaa, Masku, Virmo, Nousis, Nådendal, Pemar, Pargas, Pöytis, Reso, Rusko, Salo, Sagu och Somero.
Information om arbetstränarens tjänster för personal
Arbetstränare utför kvalitetsbaserad arbetsträning för kunder hos sociala myndigheter för sysselsättning. Kvalitetsbaserad arbetsträning baseras på verksamhetsmodellen IPS. Den innehåller 25 kvalitetskriterier som gäller att snabbt, högkvalitativt och konkret söka arbete med hänsyn till kundens intressen. IPS kommer från de engelskspråkiga orden Individual Placement and Support. Arbetstagaren får individuellt stöd också under och efter anställningen.
Arbetstränaren kontaktar aktivt eventuella arbetsgivare och upprätthåller arbetsgivarnätverk.
Personal inom social- och hälsovården kan hänvisa kunden till arbetstränaren, om kunden deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte som socialvården ordnar och kunden är motiverad att få arbete.
Tjänsten är tillgänglig i följande kommuner: Aura, Loimaa, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pemar, Pöytis, Reso och Salo.
Arbetspaketet Utvidgning av programmet av arbetsförmåga är en del av den större projekthelheten Hållbar tillväxt i Egentliga Finland i Egentliga Finlands välfärdsområde (RRP- och RRF-finansierad). Projektet är en del av Finlands program för hållbar tillväxt som ekologiskt, socialt och ekonomiskt stöder hållbar tillväxt. Ett av syftena med Finlands program för hållbar tillväxt är att öka sysselsättningsgraden.
Projektet finansieras genom EU:s återhämtningsinstrument av engångskaraktär Next generation EU. I Finland administreras projektet av Hälsovårdsministeriet (STM) och koordineras av Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Utvidgningen av programmet för arbetsförmåga är en fortsättning på projektet Kaveria ei jätetä som genomfördes i Egentliga Finland åren 2020–2022 i Åbo, Nystad, Lundo och Laitila. Finansieringen av detta projekt täcker inte ovannämnda tjänster i dessa regioner.
Kontaktuppgifter
- Sanna Nurmi, projektchef [email protected]
- Janika Iivonen, specialsakkunnig [email protected]
- Maarit Metsäkaiku, teamledare för arbetstränare, [email protected], Tlf 050 918 1824
Vänligen skicka inga konfidentiella uppgifter per e-post.