Länkstig
- Hem
- Information om oss
- Främjande av välbefinnande, hälsa och trygghet
-
Föreningssamarbete
Föreningssamarbete
Målet för samarbetet med organisationerna är att främja välfärd, hälsa, känsla av trygghet och delaktighet för invånarna i området.
Föreningssamarbetets former
- Driftsbidrag och strategiska partnerskapsavtal
- Stea-samarbete
- Tillhandahållande av lokaler till organisationer
- Organisationer som partner i utarbetandet av vägledande dokument och policyer och som medlemmar i arbetsgrupper
- Mathjälp
- Främjande av frivillig verksamhet
Kontaktinformation
Anmäl dig till NGO:s nyhetsbrev
Anri Niskala, specialsakkunnig, anri.niskala@varha.fi
Process för hantering av årliga bidrag
- September: Varha tillkännager lanseringen av utlysningen av driftsbidrag och partnerskapsavtal på sin webbplats, i media och sociala mediekanaler.
- Oktober: sista ansökningsdag för verksamhetsbidrag och partnerskapsavtal.
- November-december: Varhas budget/budget för bidrag till organisationer färdigställs. Intern behandling och beredning av ansökningar om verksamhetsbidrag och partnerskapsavtal vid Varha.
- Januari: Sektionen för välfärd och hälsofrämjande fattar beslut om beviljande av bidrag. Varha skickar beslutet till bidragssökandena. Organisationen kan överklaga beslutet.
- Maj: Resultaten av den verksamhet som finansierats med Varha-bidrag rapporteras före slutet av maj (föregående år).
Sektionen för välfärd och hälsofrämjande beslöt vid sitt möte den 15.1.2025 att bevilja bidrag enligt förslaget.
Beslutet om bidrag bifogas nedan.
Utöver bidragsprinciperna bör organisationer som ansöker om ett bidrag från Varha bekanta sig med riktlinjer för ansökan, som ger mer detaljerad vägledning om Varhas praxis för bidragsgivning.
Söker du något meningsfullt att göra på din fritid? På Vapaaehtoistyö.fi –tjänsten hittar du föreningars frivilligarbeten på ett valt område. Du kan även anmäla frivilligarbete på din organisation.
Var kan man få mathjälp?
Om du letar efter matutdelning eller matbiståndskort (korten har ersatt EU:s matkassar) hittar du evenemang som anordnas av flera aktörer på ruoka-apu.fi. Många organisationer erbjuder möjligheter till frivilligarbete i samband med livsmedelsbistånd.
Åbo stad, Varha och flera organisationer utvecklar en ny modell för mathjälp
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har beviljat Egentliga Finland ett statsunderstöd på 509 000 euro för att ordna mathjälp i Egentliga Finland under åren 2025 och 2026.
Varha deltar i projektet för att bättre kunna säkerställa att de som får mathjälp och behöver social- och hälsovårdshjälp styrs till det formella servicesystemet.
För mer information, kontakta:
Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen, anna-mari.sopenlehto-jokinen@turku.fi
Anri Niskala, anri.niskala@varha.fi.
Utbildningar som anordnas av Varha:
Utbildningar för yrkesmänniskor i social-, hälso- och räddningsbranschen i evenemangskalendern (på finska)
Servicedatalagret (SDL) är ett riksomfattande centraliserat datalager där kommunerna, välfärdsområdena, staten och den privata sektorn på ett kundorienterat sätt beskriver sina tjänster och tjänsternas servicekanaler.
Lagen om förvaltningens gemensamma stödtjänster för e-tjänster (571/2016) förpliktar organisationer inom den offentliga förvaltningen att beskriva sina tjänster i Suomi.fi-servicedatalagret. Andra aktörer har rätt att använda SDL.
PTV används för närvarande av hälsoapplikationen Tarmoa.fi, omaperhe.fi, zekki.fi och terveyskirjasto.fi.
Om din organisation behöver hjälp med att exportera information, vänligen kontakta anri.niskala@varha.fi.
Delegationens mål är att effektivera sote-organisationernas påverkansarbete, stärka organisationernas roll som en del av välfärdsområdet samt trygga verksamhetsförutsättningarna för det allmännyttiga arbete organisationerna gör.
Via delegationen har sote-organisationerna en gemensam plattform för påverkan och ett fungerande kompanjonskap med olika aktörer inom välfärdsområdet.
Genom delegationen har organisationerna en stark plattform via vilka de kan lyfta målgruppernas röst i frågor som gäller utveckling av den service målgruppen är i behov av och välfärdsområdet erbjuder.
Organisatoriskt projektteam
En projektgrupp, som består av medlemmarna i delegationen, utarbetar praktiska förslag till samarbetsformer mellan organisationer. Gruppen har bl.a. utarbetat modeller för en organisationsvänlig kommun och ett välfärdsområde, kriterier för bidrag, ett förslag till roll och uppgifter för den rådgivande nämnden m.m.
Varha vill få in så mycket STEA-pengar som möjligt till regionen.
Varha upprättar samarbetsavtal med organisationer i STEA-bidrag. STEA:s riktlinje är att du endast ska bifoga ett samarbetsavtal till din ansökan om det är fråga om ett finansiellt samarbete. I detta fall är avtalet en obligatorisk bilaga till ansökan.
Om det inte är fråga om ett finansiellt partnerskap kan organisationerna skriva in ansökningar: ”Varha är öppen för alla ansökningar om STEA-finansiering från organisationer i regionen Egentliga Finland. Om finansiering säkras kommer mer detaljerade samarbetsförhandlingar att inledas. För ytterligare information, vänligen kontakta Anri Niskala, anri.niskala@varha.fi”
Samarbetsavtalet ska beskriva vad partnern ska göra i den verksamhet som ska stödjas och om partnern ska tillhandahålla resurser, till exempel lokaler eller personal. Samarbetsavtalet ska gälla samarbetet kring det aktuella bidragsprojektet, inte organisationens allmänna samarbete. När du ansöker om ett uppföljningsbidrag behöver du inte uppdatera avtalet om den verksamhet och det samarbete som finansierats med STEA-bidraget fortsätter i enlighet med ansökan och bidragsbeslutet.
Avtalet måste uppdateras
- om det sker förändringar i bidragsmottagarens verksamhet som också påverkar innehållet i samarbetsavtalet
- om partnerns verksamhet förändras på ett sätt som påverkar det ursprungliga avtalet eller den planerade verksamheten.
STEA har ställt en modell för samarbetsavtal till förfogande för bidragssökande, som kan laddas ner från STEA:s webbplats.
Varhas lokaler kan användas av organisationer, grupper för icke-formell verksamhet och kommuner när deras verksamhet stöder främjandet av hälsa och välbefinnande. Användningen av lokalerna är avgiftsfri för organisationer och aktivitetsgrupper, medan kommunerna debiteras en avgift. Bokning av lokalerna förutsätter att användningsvillkoren godkänns.
Läs mer: Tillhandahållande av lokaler och bokningssystemet Timmi