Murupolku
- Etusivu
- Tietoa meistä
- Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen
-
Järjestöyhteistyö
Järjestöyhteistyö
Järjestöyhteistyön tavoitteena on varsinais-suomalaisten hyvinvoinnin, terveyden, arjen turvallisuuden sekä osallisuuden edistäminen.
Järjestöyhteistyön muotoja
- toiminta-avustukset ja strategiset kumppanuussopimukset
- tilojen tarjoaminen järjestöjen käyttöön
- järjestöt kumppaneina ohjaavien asiakirjojen ja toimintamallien laatimisessa sekä jäseninä työryhmissä
- STEA- ja muu hankeyhteistyö
- seurakuntayhteistyö
- ruoka-apu
- vapaaehtoistoiminnan edistäminen
Lisätiedot
Tilaa järjestöyhteistyön uutiskirje
Anri Niskala, erityisasiantuntija, järjestö- ja seurakuntayhteistyö sekä kumppanuudet anri.niskala@varha.fi
Avustusten vuosikello
- Syyskuu: Varha viestii toiminta-avustusten ja kumppanuussopimusten haun alkamisesta verkkosivuillaan, median ja sosiaalisen median kanavilla.
- Lokakuu: Toiminta-avustusten ja kumppanuussopimusten hakuaika.
- Marras-joulukuu: Varhan talousarvio/järjestöavustuksille varattu budjetti valmistuu. Haettujen toiminta-avustusten ja kumppanuussopimusten sisäinen käsittely ja valmistelu Varhassa.
- Tammikuu: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen -jaosto päättää avustusten myöntämisestä. Varha lähettää päätöksen avustuksen hakijoille. Järjestö voi hakea päätökseen oikaisua.
- Toukokuu: Varhan avustuksilla rahoitetun toiminnan tuloksista raportoidaan toukokuun loppuun mennessä (edell. vuosi)
Varhan avustusten 2024 raportointi 1.-31.5.25
Varhan vuodelle 2024 myöntämistä avustuksista raportoidaan toukokuussa 1.-31.5.2025. Webropol-lomake avautuu tälle sivulle 30.4.
Kysymyksiä raportointiin liittyen?
- Tutustu aivan ensiksi Varhan avustusten hakuohjeeseen (alla liitteenä). Jos sieltä ei löydy vastauksia,
- osallistu raportointiklinikalle
5.5. klo 14-15 Liity kokoukseen nyt
9.5. klo 9-10 Liity kokoukseen nyt
14.5. klo 9-10 Liity kokoukseen nyt
tai lähetä kysymyksesi os. anri.niskala@varha.fi
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto päätti vuoden 2025 avustukset 15.1.2025.
Avustuspäätös alla liitteenä.
Avustusperiaatteiden lisäksi Varhan avustusta hakevien järjestöjen tulee tutustua avustusten
hakuohjeeseen, jossa ohjeistetaan tarkemmalla tasolla Varhan avustuskäytänteistä.
Lisätiedot:
Anri Niskala, anri.niskala@varha.fi.
Palvelutietovaranto (PTV) on valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon kunnat, hyvinvointialueet, valtio ja yksityinen sektori kuvaavat asiakaslähtöisesti palvelunsa ja niiden asiointikanavat.
Laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (571/2016) velvoittaa julkishallinnon organisaatioita kuvaamaan palvelunsa Suomi.fi-Palvelutietovarantoon. Muilla toimijoilla on PTV:n käyttöoikeus.
Varha suosittaa järjestöjä viemään tietonsa Palvelutietovarantoon, josta niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi chatboteissa, verkkosivuilla ja karttapalveluissa. Tätä kautta järjestöt saavat saman näkyvyyden omiin palveluihinsa kuin julkishallinnon organisaatiotkin.
PTV:tä ja siten myös järjestöjen palvelutietoja hyödyntää mm. Tarmoa-hyvinvointisovellus, omaperhe.fi, zekki.fi ja terveyskirjasto.fi.
Jos järjestönne tarvitsee tukea tietojen viemiseen, ota yhteyttä ptv@varha.fi.
Varhan järjestämiä koulutuksia:
Mistä voi saada ruoka-apua?
Jos etsit ruokajakeluita tai ruoka-apukorttia (kortit korvanneet EU-ruokakassit), löydät useiden toimijoiden tapahtumat os. ruoka-apu.fi. Moni järjestö tarjoaa ruoka-apuun liittyviä vapaaehtoistehtäviä.
Turun kaupunki, Varha sekä järjestöt kehittämässä ruoka-avulle uutta toimintamallia
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on myöntänyt Varsinais-Suomelle 509 000 euroa valtionavustusta Varsinais-Suomen ruoka-aputoiminnan järjestämiseksi vuosina 2025 ja 2026.
Varha on hankkeessa mukana, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon avun tarpeessa olevien ruoka-avun saajien ohjautuminen virallisen palvelujärjestelmän pariin voitaisiin paremmin varmistaa.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen, anna-mari.sopenlehto-jokinen@turku.fi
Erityisasiantuntija Anri Niskala, anri.niskala@varha.fi
Varsinais-Suomen sote-järjestöjen neuvottelukunta toimii järjestökentän yhteisellä mandaatilla Varhan kanssa tehtävässä yhteistyössä.
Neuvottelukunnan tavoitteena on tehostaa järjestöjen vaikuttamisyhteistyötä, vahvistaa järjestöjen roolia ja varmistaa järjestöjen yleishyödyllisen toiminnan edellytyksiä.
Neuvottelukunnan avulla järjestöt saavat entistä vahvemmin esiin kohderyhmiensä äänen palvelujen kehittämisessä.
Järjestöprojektiryhmä
Neuvottelukunnan jäsenistä koottu projektiryhmä valmistelee käytännön ehdotuksia järjestöyhteistyön muodoiksi. Ryhmä on valmistellut mm. järjestöystävällisen kunnan ja hyvinvointialueen toimintamallit, avustuskriteerit, esityksen neuvottelukunnan asemasta ja tehtävistä jne.
Varha haluaa saada alueelle mahdollisimman paljon STEA-rahaa.
Varha laatii järjestöjen kanssa yhteistyösopimuksia STEA-hauissa. STEAn ohje on, että hakemukseen tulee liittää yhteistyösopimus vain, jos kyseessä on taloudellinen yhteistyö. Tällöin sopimus on hakemuksen pakollinen liite.
Jos kyseessä ei ole taloudellinen yhteistyö, järjestöt voivat kirjoittaa hakemuksiin: ”Varha suhtautuu kaikkiin Varsinais-Suomen alueelle kohdentuviin STEA-rahaa hakeviin järjestöavustushakemuksiin puoltavasti. Jos rahoitus varmistuu, käynnistetään tarkemmat yhteistyöneuvottelut. Lisätiedot: Anri Niskala, anri.niskala@varha.fi”
Yhteistyösopimus
Yhteistyösopimukseen tulee kirjata, mitä yhteistyökumppani tekee avustettavassa toiminnassa ja osoittaako yhteistyökumppani toimintaan resursseja, esimerkiksi tiloja tai henkilöstöä. Yhteistyösopimuksen tulee koskea yhteistyötä kyseisessä avustuskohteessa, ei järjestön yleistä yhteistyötä. Jatkoavustusta haettaessa sopimusta ei tarvitse päivittää, jos STEA-avustuksella rahoitettu toiminta ja yhteistyö jatkuvat hakemuksen ja avustuspäätöksen mukaisesti.
Sopimus tulee päivittää
- jos avustuksen saajan toiminnassa tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat myös yhteistyösopimuksen sisältöön
- jos yhteistyökumppanin toiminta muuttuu tavalla, joka vaikuttaa alkuperäiseen sopimukseen tai suunniteltuun toimintaan.
STEA on laatinut yhteistyösopimuksen mallipohjan, joka on ladattavissa käyttöön STEAn verkkosivujen aineistopankista.
Muu hankeyhteistyö
Varha haluaa tukea järjestöjä hakemaan myös kansallista hankerahaa. Kannattaa tutustua:
Varhan tilat ovat järjestöjen, vapaamuotoisten toimintaryhmien sekä kuntien käytössä, kun toiminta tukee hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Tilojen käyttö on järjestöille ja toimintaryhmille maksutonta, kunnilta peritään korvaus. Tilojen varaaminen edellyttää käyttöehtojen hyväksymistä.
Katso lisätietoja ja tutustu tilojen luovuttamisen periaatteisiin ja käyttöehtoihin:
Tilojen luovuttaminen ja Timmi-tilavarausjärjestelmä
Etsitkö itsellesi mielekästä vapaa-ajan toimintaa ihmisten parissa? Vapaaehtoistyö.fi -palvelusta löydät valitsemasi alueen järjestöjen vapaaehtoistyöt. Voit myös ilmoittaa järjestösi vapaaehtoistöitä palvelussa.
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorien verkostot
Suomessa toimii kymmenittäin alueellisia ja muutamia erityiseen teemaan liittyviä valikkoryhmiä. Yhdessä nämä muodostavat valtakunnallisen vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreiden Valikkoverkoston.
Varsinais-Suomessakin löytyy alueellisia valikkoryhmiä. Tutustu Kansalaisareenan koordinoimiin alueellisiin valikkoryhmiin.
Tietoa ja työkaluja järjestöjen toiminnoista
Palvelukartta järjestöjen tukitoiminnoista yli 60-vuotiaille turkulaisille sekä Etsivä vanhustyö Turun seudulla sekä esimerkkejä järjestöjen toiminnoista ja palveluista ikäihmisille Varsinais-Suomessa (keskustelutuki, ystävä-, avustaja- ja saattajapalvelut, tukea haasteellisiin tilanteisiin ja elämänmuutoksiin, tukea omaishoitajille (myös ei-virallisille) sekä ruoka-apu ja tukea talousasioihin).