Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesvalet 2025

Välfärdsområdes- och kommunalval förrättades för första gången samtidigt. Dubbelvalet hölls söndagen den 13 april 2025. I välfärdsområdesvalet röstar man om viktiga frågor som gäller vars och ens vardag. I välfärdsområdesvalet kan du påverka social-, hälso- och räddningstjänsten i din region.

Var och när?

Välfärdsområdesvalet förrettades söndagen den 13 april. Läs om valresultatet i vår nyhet.

De invalda kandidaterna hittar du också i justitieministeriets informations- och resultattjänst.

Svar på alla frågor gällande val hittar du på sidan www.vaalit.fi/sv/framsida

Så fungerar välfärdsområdesfullmäktige

Vid välfärdsområdesvalet väljs välfärdsområdesfullmäktige som ansvarar för ordnandet av social- och hälsovården och räddningsväsendet. Genom att rösta kan du alltså påverka hur servicen i Egentliga Finland fungerar.

Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktige består av 79 ledamöter som väljs vid valet. De utövar den högsta beslutanderätten i välfärdsområdet. De beslutar om t.ex. närservicen och byggandet av servicenätet, såsom placeringen av social- och hälsocentraler och de tjänster som erbjuds vid dem.

Läs mer om beslutsfattandet i Egentliga Finlands välfärdsområde.

Vem kan rösta?

Egentliga Finlands välfärdsområde består av följande kommuner: Aura, Gustavs, Kimitoön, Koskis, Letala, Loimaa, Lundo, Masku, Nousis, Nystad, Nådendal, Oripää, Pargas, Pemar, Pyhäranta, Pöytis, Reso, Rusko, Salo, Sagu, Somero, S:t Karins, S:t Mårtens, Tövsala, Vemo, Virmo och Åbo.

Invånare i de ovannämnda kommunerna kan påverka social-, hälso- och räddningstjänsten i sin region genom att i välfärdsområdesvalet rösta på den kandidat som man helst vill se i välfärdsområdesfullmäktige. Man kan också själv ställa upp som kandidat. 

Du kan rösta i välfärdsområdesvalet i Egentliga Finland om du har fyllt 18 år senast på valdagen och din hemkommun är i Egentliga Finland. 

Personer som är medborgare i Finland eller i någon annan EU-medlemsstat, Island eller Norge, samt andra utlänningar som har haft hemkommun i Finland utan avbrott i två år har rösträtt.

Kungörelser