Samarbete gällande livsstilshandledning och motionsrådgivning inleds mellan Varha och kommuner
Nyckelord:Ett pilotförsök om livsstilshandledning och motionsrådgivning kommer att inledas i september i Egentliga Finland. Modellen som Varha och kommunerna tagit fram tillsammans riktar sig till prediabetiker i åldern 18–65 år. Syftet är att förebygga typ 2-diabetes genom ändrade levnadsvanor.
Verksamheten kommer att inledas på fyra följande områden under hösten 2024: Salo, Aura, Reso och Åbo.
– Under hösten kommer 150 av Varhas kunder att delta i pilotprojektet. Fler kommuner kommer att medverka från början av 2025. Målet är att tillhandahålla livsstilshandledning och motionsrådgivning i hela Egentliga Finland i början av 2026 genom samarbete mellan Varha och kommunerna, säger Merja Männikkö, sakkunnig inom främjande av välfärd och hälsa.
Olika verksamhetsmodeller används enligt kundens egen motivation
Varhas kunder i prediabetesskedet erbjuds livsstilshandledning och motionsrådgivning för att de ska ändra sina levnadsvanor. Kunden hänvisas till pilotförsöket via en läkar- eller skötarmottagning. Flera olika verksamhetsmodeller används.
Om kundens motivation för att ändra sina levnadsvanor är hög, hänvisas hen till den digitala vårdvägen. Där får kunden handledning och rådgivning som stöd för sina levnadsvanor. Om kunden inte har några egentliga hälsoproblem, men behöver råd om ökad rörlighet, hänvisas kunden från Varha till motionsrådgivningen i sin boendekommun. Om kunden har hälsoproblem som försvårar upprätthållandet av goda levnadsvanor, hänvisas kunden till en hälsovårdarmottagning inom Varha för att få livsstilshandledning. På hälsovårdarens mottagning görs en inledande kartläggning samt nödvändiga inledande mätningar, varefter man utreder om levnadsvanorna kan förbättras i fråga om motion eller näringsintag. Vid behov besöker kunden också en fysioterapeut.
En stor del av kunderna har nytta av enbart ökad motion
Undersökningar visar att mer än hälften av finländarnas sjukdomar är livsstilsrelaterade. En stor del av kunderna får betydande hälsofördelar enbart genom att öka motionen.
- Samarbetsmodellen mellan Varha och kommunerna har lagts upp så, att kunden gör sitt första och sitt avslutande besök inom Varhas hälso- och sjukvård, och får motionsrådgivningen i sin boendekommun. Det är fråga om en verksamhetsmodell som överskrider organisationsgränserna och där kunden får service både av Varha och kommunen, fortsätter Männikkö.
En motsvarande verksamhetsmodell har redan tidigare funnits i Egentliga Finland, men verksamheten har varit splittrad. Alla kommuner i Egentliga Finland erbjuder inte heller motionsrådgivning. Varha stöder kommunerna i inledandet av motionsrådgivningen genom att erbjuda en medarbetare som planerar verksamheten och servicehandledningen.
– Kommunerna har visat stort intresse för att ordna motionsrådgivning. De små kommunerna kommer också att förena sina krafter för att anställa en gemensam motionsrådgivare – verksamheten kan också genomföras genom kommunsamarbete, säger Männikkö.
Enhetlig verksamhetsmodell för hela landskapet ger verksamheten önskade ramar
Virpi Lehto, planerare av motions- och idrottstjänster i Salo och Susanna Helmiö, hälsovårdare i Varha, från social- och hälsocentralstjänsterna i Salo, deltar i det kommande pilotförsöket och är mycket nöjda med det goda samarbetet mellan Varha och Salo stad.
- Salo har en lång historia av motionsrådgivning och vi har alltid haft ett gott och smidigt samarbete med hälso - och sjukvården. Det är viktigt att vi får en enhetlig verksamhetsmodell i hela landskapet och förhoppningsvis får motionsrådgivarna tillgång till patientdatasystemet, med begränsade rättigheter. På så sätt hänvisas de som behöver motionsrådgivning från Varha till kommunerna och informationen förmedlas i rätt till åt båda hållen, säger Lehto.
I Salo stad ges motionsrådgivning av en person som ansvarar för motionsrådgivningen i huvudsyssla. Därutöver ger fem idrottsinstruktörer motionsrådgivning utöver sitt eget arbete . Cirka tjugo Varha-kunder förväntas hänvisas till pilotförsöket i Salo.
– Ur en hälsovårdarens synvinkel tror jag att vi genom pilotförsöket bättre än tidigare kan nå ut till personer i arbetsför och på så sätt förebygga uppkomsten av typ 2-diabetes. När en kund hänvisas till motionsrådgivning via en läkar- eller skötarmottagning, når vi just de personer som inte självständigt skulle komma till oss, säger Helmiö.
Virpi Lehto är på samma linje.
– Kommunerna är naturligtvis intresserade av kommuninvånarnas välbefinnande och rörlighet. Med den gemensamma modellen kommer vi att hitta dem som har störst nytta av att röra på sig mer. Till de öppna grupperna anmäler sig oftast sådana personer som redan är aktiva.
Pilotförsöket genomförs med hjälp av finansiering från Europeiska unionen som en del av Egentliga Finlands program för hållbar tillväxt. Utveckling i samarbete med kommunala partnerskap LiikU motion och idrott i Sydvästra Finland.
Ett förtydligande har lagts till i nyheten: det handlar om förebyggande av typ 2-diabetes.