Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.8.2024 14.49

Elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan yhteistyö alkamassa Varhan ja kuntien välillä

Avainsanat:

Varsinais-Suomessa on syyskuussa käynnistymässä elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan pilottikokeilu. Varhan ja kuntien yhteistyöllä toteuttaman mallin kohderyhmänä ovat 18-65-vuotiaat esidiabeetikot. Elintapoihin vaikuttamalla pyritään ennaltaehkäisemään tyypin 2 diabetekseen sairastumista.

Lenkkitossun nauhoja solmitaan. Taustalla vihreää maastoa ja rantaa.

Syksyllä 2024 toiminta käynnistyy neljällä alueella: Salossa, Aurassa, Raisiossa ja Turussa.  

– Syksyn aikana elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan pilottiin otetaan mukaan 150 Varhan asiakasta. Vuoden 2025 alusta mukaan tulee lisää kuntia ja tavoitteena on, että vuoden 2026 alussa elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa tarjotaan Varhan ja kuntien yhteistyöllä koko Varsinais-Suomessa, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija Merja Männikkö kertoo.

Käytössä erilaisia toimintamalleja asiakkaan oman motivaation mukaisesti

Esidiabetesvaiheessa oleville Varhan asiakkaille tarjotaan elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa omien elintapojen korjaamiseksi. Pilottikokeiluun ohjaudutaan lääkärin tai hoitajan vastaanotolta. Käytössä on useita erilaisia toimintamalleja.

Kun asiakkaan motivaatio omien elintapojen korjaamiselle on korkealla tasolla, hänet ohjataan digihoitopoluille, josta hän saa ohjausta ja neuvontaa omien elintapojen tukemiseen. Mikäli asiakkaalla ei ole varsinaista terveydellistä ongelmaa, mutta hän tarvitsee neuvoja liikkumisen lisäämiseen, hänet ohjataan Varhasta oman asuinkuntansa liikuntaneuvontaan. Jos asiakkaalla on terveydellistä ongelmaa, joka vaikeuttaa hyvien elintapojen ylläpitoa, hänet ohjataan Varhassa terveydenhoitajan vastaanotolle elintapaohjaukseen. Terveydenhoitajan vastaanotolla asiakkaalle tehdään alkukartoitus sekä tarvittavat lähtömittaukset ja selvitetään se, onko elintavoissa parannettavaa liikunnan tai ravitsemuksen saralla. Tarvittaessa asiakas tapaa myös fysioterapeutin.

Iso osa asiakkaita hyötyy pelkästään liikunnan lisäämisestä

Tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisten sairauksista johtuu elintavoista. Iso osa asiakkaista saa merkittävää terveyshyötyä pelkästään liikuntaa lisäämällä.

- Varhan ja kuntien yhteistyömallissa on sovittu, että asiakkaan alku- ja loppukäynnit tehdään Varhan terveydenhuollossa ja liikuntaneuvonta asuinkunnassa. Kyse on organisaatiorajat ylittävästä toimintamallista, jossa asiakas hyötyy niin Varhan kuin kuntienkin palveluista, Männikkö jatkaa.

Vastaavaa toimintamallia on ollut käytössä Varsinais-Suomessa jo aiemminkin, mutta toiminta on ollut pirstaleista. Kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa ei ole myöskään liikuntaneuvontaa tarjolla. Varha tukee kuntia liikuntaneuvonnan käyttöönotossa tarjoamalla työntekijän kuntien tueksi suunnittelemaan toimintaa ja palveluohjausta.

– Kunnissa on ollut erittäin suurta kiinnostusta liikuntaneuvonnan järjestämiselle. Pienet kunnat ovat myös yhdistämässä voimiaan yhteisen liikuntaneuvojan palkkaamiseen – asioita voidaan tehdä myös kuntayhteistyöllä, Männikkö kertoo.

Yhtenäinen toimintamalli koko maakuntaan tuo kaivattuja raameja toiminnalle

Salon kaupungin liikuntapalvelusuunnittelija Virpi Lehto ja Varhan terveydenhoitaja Susanna Helmiö Salon sote-keskuspalveluista ovat mukana tulevassa pilottikokeilussa ja erittäin tyytyväisiä hyvään yhteistyöhön Varhan ja Salon kaupungin välillä.

– Salossa on pitkä historia liikuntaneuvonnan osalta, ja yhteistyömme terveydenhuollon kanssa on aina ollut hyvää ja sujuvaa. On tärkeää, että saamme koko maakuntaan yhtenäisen toimintamallin ja toivottavasti liikuntaneuvojat saisivat rajatut oikeudet potilastietojärjestelmän käyttöön. Näin liikuntaneuvontaa tarvitsevat ohjautuvat Varhalta kuntiin ja tieto kulkee oikea-aikaisesti molempiin suuntiin, Virpi Lehto sanoo.

Salon kaupungissa liikuntaneuvonnasta vastaa päätoiminen henkilö, joka antaa neuvontaa sekä viisi liikuntaohjaajaa, jotka tekevät oman työnsä ohella myös liikuntaneuvontaa. Salon pilottiin odotetaan ohjautuvan noin parisenkymmentä Varhan asiakasta.

– Terveydenhoitajan näkökulmasta koen, että pilotin kautta pystymme tavoittamaan työikäisiä aiempaa paremmin ja näin ennaltaehkäisemään tyypin 2 diabeteksen puhkeamista. Kun asiakkaat ohjautuvat liikuntaneuvontaan hoitajan tai lääkärin vastaanotolta, tavoitamme juuri oikeat henkilöt, jotka eivät itsenäisesti ohjautuisi eteenpäin, Susanna Helmiö sanoo.

Virpi Lehto on täysin samoilla linjoilla.

– Kunnat ovat totta kai kiinnostuneita kuntalaistensa hyvinvoinnista ja liikkumisesta. Yhteisen mallin kautta löydämme henkilöt, jotka hyötyvät eniten liikkumisen lisäämisestä. Avoimiin ryhmiin ilmoittautuu useimmiten muutenkin jo aktiiviset henkilöt.

Logot: Varha, Suomen kestävän kasvun ohjelma, LiikU & Euroopan unionin rahoittama, NextGenerationEU.

Yhteistyöpilotti toteutetaan osana Euroopan unionin rahoittamaa Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hanketta. Kehittäminen tapahtuu yhteistyössä Varsinais-Suomen Rajattomasti liikuntaa -kuntakumppanuuden kanssa.

 

Uutiseen on lisätty tarkennus: Kyse on tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisystä.