Fästingsäsongen pågår – det gäller att klä sig rätt och granska kroppen efter fästingar
Nyckelord:Fästingar alltså skogsbässar påträffas redan i nästan hela Finland, med undantag av det nordligaste Lappland. Risken för fästingbett beror på omgivningen: de förekommer i skogar och gräs, särskilt i skuggiga och fuktiga miljöer.
De vanligaste sjukdomar som fästingarna sprider i Finland är borrelios och fästingburen encefalit, TBE. Symtom på borrelios är i ungefär hälften av fallen ett rött och expanderande utslag, som är vanligtvis cirkelformat, men kan också ha en annan form.
Å andra sidan kan sjukdomens tidiga skede vara helt symtomfritt eller liknar vanlig förkylning.
Det finns inget vaccin mot borrelios, utan den behandlas med antibiotika. Däremot finns det ett vaccin mot fästingburen encefalit.
Fästinggranskning skyddar särskilt mot borrelios
Borrelios överförs till människan via fästingbett. Inkubationstiden från fästingbettet till de första symtomen är 3–30 dygn.
Det tar 1–2 dagar innan en bakterie som orsakas av borrelios överförs från fästingar till människokroppen, så om fästingen avlägsnas så snart som möjligt efter att det har bitit sig, kan risken för borrelios minskas avsevärt.
Om du hittar en fästing som bitit fast sig i huden, bör du omedelbart avlägsna den genom att ta bort den så nära hudytan som möjligt och dra det med jämn rörelse bort från huden. Tvätta och desinficera bettområdet och anteckna ännu datumet i kalendern så att det finns antecknat vid behov.
Det lönar sig att göra en fästingkontroll en gång om dagen när du har rört dig ute i naturen i områden där det finns fästingar. Så här utför du fästingkontroll:
- Kontrollera hela huden och fäst särskild uppmärksamhet vid armbågar, ljumskar och knäveck, naveln och midjeområdet, hårbotten och hår samt öron och bakom öronen.
- Kontrollera kläderna för att se om fästingar har bitit sig fast i kläderna. Kontrollera också pälsen och huden på sällskapsdjur, eftersom de kan transportera kvalster inomhus. Diskutera vid behov noggrannare med veterinären om bekämpning av fästingar från sällskapsdjur.
Rätt klädsel skyddar mot alla sjukdomar som fästingarna förorsakar. Använd ljusa kläder och kläder med långa ärmar och byxben när du rör dig i fästingområden, så att fästingarna skiljer sig bättre från kläderna. Använd stövlar med höga skaft och sätt byxbenen in i strumporna. Använd insektsmedel på huden som ytterligare skydd på de blottade hudområdena.
En fästing bet mig, när ska jag till läkaren?
Om man endast har fästingbett, behöver man inte en antibiotikakur. Rodnad och klåda på bettstället förekommer ofta och försvinner vanligen inom några dagar. Klåda kan vid behov lindras med hydrokortisonkräm.
Kontakta hälsovård/läkare om:
- på bettstället kan man märkas en expanderande rodnad på mer än 5 cm i genomskärning, ofta ringformad rodnad mer än en vecka efter att du fått bettet.
- det uppstår lymfocytom på bettområdet, det vill säga en benign, rödaktig eller blåaktig mjuk utväxt.
- Om du 7–21 dagar efter fästingbettet får feber, huvudvärk eller börjar må illa.
Läs mer
Gör så här om du blir biten av en fästing (pdf, THL)
Borrelia och borrelios (THL)
Man kan vaccineras mot fästingburen encefalit alltså TBE
Vaccin mot fästingburen encefalit skyddar endast mot fästingburen encefalit, inte borrelios. Vaccin mot fästingburen encefalit är antingen avgiftsfritt eller avgiftsbelagt beroende på bostadsort och var man har sin stuga.
I Egentliga Finland hör Pargas och Gustavs till det nationella vaccinationsprogrammet mot fästingburen encefalit. För personer som bor på dessa orter är vacciner som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet avgiftsfria. Alla personer som har fyllt tre och som bor stadigvarande på området samt personer som är långvarigt fritidsbosatta på området är berättigade till dessa vacciner. .Ju mer man vistas i området och rör sig i naturen under den snöfria tiden, desto mer behövs vaccinet. .Ju mer man vistas i området och rör sig i naturen under den snöfria tiden, desto mer behövs vaccinet.
Läs mer:
Läs mer om fästingburen encefalit och TBE-vaccination
Fästingburen hjärninflammation (THL)
TBE-vaccin dvs. ”fästingvaccin” (THL)
TBE-vaccinationer utanför vaccinationsprogrammet (THL)