Länkstig
- Hem
- Tjänster
- Mentalvårds- och missbrukartjänster
- Mentalvårds- och missbrukartjänster för vuxna
-
Närståendes perspektiv inom tjänster inom mental- och missbrukarvård
Närståendes perspektiv inom tjänster inom mental- och missbrukarvård
Även de närstående behöver stöd och information om hur de kan hjälpa en person som kämpar med psykisk ohälsa och/eller beroendeproblematik. En närstående kan också behöva hjälp för sitt eget välmående, eftersom psykisk ohälsa och beroendeproblematik ofta belastar även familjemedlemmar. Det är viktigt att komma ihåg att du som närstående inte behöver klara av allt ensam, utan du kan också få hjälp om det behövs.
Hur kan jag som närstående hjälpa?
En närståendes utmaningar med psykisk ohälsa och beroendeproblematik orsakar ofta stor oro och belastning, samt ett starkt behov av att ordna hjälp för den insjuknade personen. Även om du normalt sett inte kan agera för din närståendes räkning inom hälso- och socialvårdens tjänster eller få information om behandling eller kundrelationen, kan du hjälpa den insjuknade personen att bedöma sin situation och söka tjänster. Du kan också delta i vården som närstående om den insjuknade personen önskar det.
Ta gärna dina bekymmer till tals och erbjud dig att vara ett stöd i att söka hjälp. På Varhas webbplats finns servicestigar som ni tillsammans kan använda för att hitta till både egenvård och för att söka tjänster. Terapinavigatorn hjälper till att bedöma vårdbehovet vid psykiska besvär och hjälper att strukturera den egna situationen. Med hjälp av Terapinavigatorn kan du också själv bedöma din egen situation
Om din närstående uppenbart inte kan ta hand om sig själv, sin hälsa eller sin säkerhet, kan du göra en orosanmälan för en vuxen person (över 18 år) eller en äldre person (över 65 år) som behöver socialvårdens tjänster.
Var kan jag få stöd och hjälp för att jag själv ska orka?
Många personer som lider av psykisk ohälsa och beroendeproblematik känner skam och oro för den belastning som sjukdomen orsakar deras närstående. Som närstående är det viktigt att komma ihåg att ta hand om sig själv samt sitt eget välmående och sin psykiska hälsa. Endast på detta sätt kan du orka vara till stöd och hjälp för din närstående. På Mielenterveystalo.fi/sv:s avdelning för närstående (länk till utomstående sida, öppnas i nytt fönster) finns information både om hur du kan hjälpa din närstående och om hur du kan få stöd för att själv orka. Sidan leder till olika självhjälpsprogram, bland annat om utmattning och sömn. Tveka inte att söka hjälp om den belastning som din livssituation orsakar känns så tung att du inte kan hantera den själv.
Flera organisationer i Varha-området erbjuder information, kamratstöd, samtalshjälp och servicehandledning för närstående till personer med psykisk ohälsa och beroendeproblematik:
- Är du orolig för en närståendes psykiska hälsa eller användning av berusningsmedel? Vi stöder närståendes välmående när det uppstår psykiska problem eller missbruk inom familjen eller den närmaste kretsen. Vi ordnar kostnadsfria aktiviteter vid olika stödbehov och livssituationer. – FinFami rf (vsfinfami.fi)
- Kompassjukhusets verksamhet Bryggan och Bryggans Erfarenhetsfredagar: I Kompassjukhusets utrymme, Bryggan, kan du som närstående träffa representanter från olika organisationer och erfarenhetsexperter samt få samtalsstöd kring din situation. Varhas erfarenhetsexperter arrangerar också samtalstillfällen, sk Erfarenhetsfredagar, där Varhas kunder, patienter och närstående är välkomna att delta i diskussioner. Samtalen äger rum fredagar kl. 10-14 i det lugna rummet i föreningarnas lokal Bryggan i Kompassjukhuset. Bryggans Erfarenhetsfredagar år 2025.
- Samtalshjälp på krismottagningar: På Åbo kriscenter, som drivs av Mieli rf, kan du få samtalsstöd med låg tröskel i svåra livssituationer och kriser. Du kan prata konfidentiellt med en krisarbetare under några mötestillfällen antingen på plats eller via distansmottagning. Samtalen är kostnadsfria och du behöver ingen remiss. Samtalsstöd vid krismottagningar – MIELI rf
- Information och rusmedelsrådgivning för anhöriga till personer med beroendeproblematik: Är du orolig över din makes/makas, förälders eller närståendes rikliga användning av rusmedel? – EHYT rf
- Information och kamratstöd för anhöriga till personer med drogberoende, även på distans: Irti Huumeista rf (på finska)