I höst tillfrågas invånarna i Egentliga Finland om rusmedelssituationen i området
Egentliga Finlands välfärdsområde och kommunerna ber invånarna om information och åsikter om rusmedelssituationen i området. Med enkäten om rusmedelssituationen kartläggs invånarnas åsikter och synpunkter gällande alkohol, tobaksprodukter, droger och spelande.
E-rökning är synligt och oroande – invånarna i Egentliga Finland svarade på en rusmedelsenkät
I Egentliga Finland genomfördes en missbrukarenkät i november–december 2023 som riktade sig till hela landskapet. Syftet med enkäten var att samla observationer och åsikter om rusmedelsbruk och skadorna av rusmedel. Både vuxnas och ungdomarnas oro för e-rökning syntes starkt i resultaten.
Förebyggande rusmedelsarbete
Förebyggande rusmedelsarbete syftar till att förhindra och minska de skador som orsakas av tobak, alkohol, droger och andra berusande ämnen. Förebyggande av spelberoende och andra funktionella beroenden är också en del av det förebyggande arbetet mot rusmedel.
Seminariet Mental hälsa på spel Egentliga Finland
Välkommen att lyssna och diskutera utvecklandet av barnens, de ungas och vuxnas mentalvårds- och rusmedelstjänster i Egentliga Finlands välfärdsområde onsdagen 8 mars kl. 13.30–17. I föreställningen presenteras mentalvårds- och rusmedelstjänsternas helhet samt man hör aktuella resultat av…
Erfarenhetsexperter går vid sidan, som stöd och likvärdig, och tar med sig klientens röst i serviceutvecklingen
Varhas pilotutbildningens erfarenhetsexperter utexamineras nu 12/4. De nya erfarenhetsexperterna (KAT) beskriver utbildningen som en resa som lämnade spår i allas hjärta och gav vägkost för att ge stöd åt dem som brottas med liknande ärenden – olika sjukdomar eller beroende – och fungera…
Webinar om nikotinpåsar och e-cigaretter
Veckan för förebyggande rusmedelsarbete firas 4–10.11.2024. Årets tema för veckan är nikotinpåsar och e-cigaretter.
Om mamman dricker, dricker också fostret
Den 9 september varje år är den internationella FASD-dagen. Dagen ska påminna om riskerna med att dricka alkohol under graviditetens nio månader. Förkortningen FASD står för alla typer av fosterskador som orsakas av alkoholexponering under fostertiden. Det finns ingen säker gräns för…
Tupa-projektet – servicevägar för missbrukande gravida kvinnor och familjer med spädbarn
Tupa-projektet ordnade en seminariedag den 24 april i Lahesmaa-salen på Åbo universitetssjukhus (ÅUCS) med temat "Substanser, graviditet och föräldraskap". Seminariet hade ett omfattande antal talare i ämnet och det fanns totalt närmare 200 åhörare på plats och på distans. Ämnet är viktigt…
Pinja Aaltonen valdes till ledande socialarbetare vid tjänster för äldre
Nämnden för tjänster för äldre fattade på sitt möte på onsdagen beslut om att utnämna Pinja Aaltonen till tjänsten som ledande socialarbetare för enheten för gerontologiskt socialt arbete.
Från anstaltsbarn till erfarenhetsexpert inom barnskydd – Inka Kuusikoskis berättelse
En erfarenhetsexpert är en person som har utbildats att utnyttja sina egna livserfarenheter som stöd för andra eller till exempel som stöd vid utvecklingen av tjänster. Inka Kuusikoskis väg har varit lång men givande.