Länkstig
- Hem
- Information om oss
- Främjande av välbefinnande, hälsa och trygghet
-
Föreningssamarbete
Föreningssamarbete
Målet för samarbetet med organisationerna är att främja välfärd, hälsa, känsla av trygghet och delaktighet för invånarna i området.
Föreningssamarbetets former
- Driftsbidrag och partnerskapsavtal
- Stea-samarbete
- Tillhandahållande av lokaler till organisationer
- Organisationer som partner i utarbetandet av vägledande dokument och policyer och som medlemmar i arbetsgrupper
- Samarbete inom utbildning
- Främjande av frivillig verksamhet
Kontaktinformation
Anri Niskala, specialsakkunnig, [email protected]
Ansökningsomgången för bidrag var öppen 1-31 oktober. 164 ansökningar mottogs, till ett totalt belopp av 5 068 440 euro.
Bidragsförslaget utarbetas av en bidragspanel med 14 medlemmar och experter från Hyte-enheten. Beslut om bidrag fattas av HyTE-sektionen.
Process för hantering av årliga bidrag
- September: Varha tillkännager lanseringen av utlysningen av driftsbidrag och partnerskapsavtal på sin webbplats, i media och sociala mediekanaler.
- Oktober: sista ansökningsdag för verksamhetsbidrag och partnerskapsavtal.
- November-december: Varhas budget/budget för bidrag till organisationer färdigställs. Intern behandling och beredning av ansökningar om verksamhetsbidrag och partnerskapsavtal vid Varha.
- Januari: Sektionen för välfärd och hälsofrämjande fattar beslut om beviljande av bidrag. Varha skickar beslutet till bidragssökandena. Organisationen kan överklaga beslutet.
- Maj: Resultaten av den verksamhet som finansierats med Varha-bidrag rapporteras före slutet av maj (föregående år).
Verksamhetsbidrag beviljas som stöd för organisationers ordinarie verksamhet. Bidrag kan också beviljas för innovativa och verksamhet vid avvikande akuta situationer. Innovativ verksamhet avser ett nytt sätt att genomföra verksamheten.
Partnerskapsbidraget stöder verksamhet som är kopplad till välfärdsområdets lagstadgade uppgifter. Utöver eventuellt ekonomiskt understöd kan man även avtala om annat samarbete i partnerskapsavtalet.
Förutsättningen för ett partnerskapsavtal är att grundfinansieringen för den understödda verksamheten baserar sig på STEA-bidrag, ESR-projektfinansiering, ett bidrag från ELY-centret eller annan liknande finansiering.
Söker du något meningsfullt att göra på din fritid? På Vapaaehtoistyö.fi –tjänsten hittar du föreningars frivilligarbeten på ett valt område. Du kan även anmäla frivilligarbete på din organisation.
Var kan man få mathjälp?
Om du är ute efter matutdelning eller matkort (korten har ersatt EU:s matkassar), kan du hitta evenemang som anordnas av flera aktörer på ruoka-apu.fi. Många organisationer erbjuder möjligheter till volontärarbete med anknytning till livsmedelsbistånd.
Åbo stad, Varha och 16 organisationer utvecklar ett nytt tillvägagångssätt för livsmedelsbistånd
Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat Åbo stad 167 790 euro i statsunderstöd för att ordna mathjälp i Egentliga Finland 1.12.2023-31.12.2024 och för att utveckla en ny verksamhetsmodell för framtiden.
Varha deltar i projektet för att bättre kunna säkerställa att mottagare av mathjälp som behöver social- och hälsovårdshjälp styrs till det formella servicesystemet.
Resultatet av utvecklingen är en uppsättning av fyra enheter:
- verksamhetsmodell och styrning för livsmedelshjälpsverksamheten och aktörsnätverket i Egentliga Finlands välfärdsområde
- en verksamhetsmodell för tjänster med låg tröskel vägledning för tjänster inom välfärdsområdet
- nätverksmodell för mathjälpsverksamhet och beaktande av TE-reformens del i utvecklingen av sysselsättningstjänster samt närmare samarbete mellan organisationer och kommuner och minskning av matsvinnet
- bättre nätverkande av aktörer inom livsmedelsbistånd, ökad medvetenhet om vad de gör och deltagande av dem som behöver livsmedelsbistånd och samråd om deras behov i utvecklingen av verksamheten
Stödberättigade organisationer kommer att behöva ladda upp information på webbplatsen ruoka-apu.fi. Uppgifter om volymen och kvaliteten på livsmedelsbiståndsaktörernas verksamhet kommer att samlas in för vidare utvecklingsarbete.
Projektområdet omfattar alla 27 kommuner i Sydvästra Finland och 16 organisationer från 18 kommuner är involverade i projektet.
Följande organisationer deltar i projektet:
- Livets Ord Finland
- Life in Finland Life for Life Christian Church Uusipesula
- Loimaan Seudun Arbetslösas förening
- Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen Lunen
- Luntiakeskus Luntiakirko Luntiakirko Luntiakirko Luntiakirko Luntiakirko Luntiakirko
- Raisio-Naantali Fontänhusförening
- Somero församlings diakonistödförening rf
- SPR Sydvästra Finlands distriktsavdelningar
- Sullekans rf
- Turun Katulähetys ry
- Turun Kylätalo ry
- Åboregionen TST ry
- Varissuo Arbete och aktivitet VT ry
- ViaDia Raisio rf
- ViaDia Salo rf
- Uusikaupunki A-Kilta ry
Åbo stad, Varha och de deltagande organisationerna bjuder in kommuner, församlingar och företag i området att delta i utvecklingen!
Sote-organisationernas professionella har möjlighet att delta i de utbildningar Varha.
- Utbildningar för yrkesmänniskor i social-, hälso- och räddningsbranschen i evenemangskalendern (på finska)
Servicedatalagret (SDL) är ett riksomfattande centraliserat datalager där kommunerna, välfärdsområdena, staten och den privata sektorn på ett kundorienterat sätt beskriver sina tjänster och tjänsternas servicekanaler.
Lagen om förvaltningens gemensamma stödtjänster för e-tjänster (571/2016) förpliktar organisationer inom den offentliga förvaltningen att beskriva sina tjänster i Suomi.fi-servicedatalagret. Andra aktörer har rätt att använda SDL.
PTV används för närvarande av hälsoapplikationen Tarmoa.fi, omaperhe.fi, zekki.fi och terveyskirjasto.fi.
Om din organisation behöver hjälp med att exportera information, vänligen kontakta [email protected].
Delegationens mål är att effektivera sote-organisationernas påverkansarbete, stärka organisationernas roll som en del av välfärdsområdet samt trygga verksamhetsförutsättningarna för det allmännyttiga arbete organisationerna gör.
Via delegationen har sote-organisationerna en gemensam plattform för påverkan och ett fungerande kompanjonskap med olika aktörer inom välfärdsområdet.
Genom delegationen har organisationerna en stark plattform via vilka de kan lyfta målgruppernas röst i frågor som gäller utveckling av den service målgruppen är i behov av och välfärdsområdet erbjuder.
Organisatoriskt projektteam
En projektgrupp, som består av medlemmarna i delegationen, utarbetar praktiska förslag till samarbetsformer mellan organisationer. Gruppen har bl.a. utarbetat modeller för en organisationsvänlig kommun och ett välfärdsområde, kriterier för bidrag, ett förslag till roll och uppgifter för den rådgivande nämnden m.m.
Varha vill få in så mycket STEA-pengar som möjligt till regionen.
Varha upprättar samarbetsavtal med organisationer i STEA-bidrag. STEA:s riktlinje är att du endast ska bifoga ett samarbetsavtal till din ansökan om det är fråga om ett finansiellt samarbete. I detta fall är avtalet en obligatorisk bilaga till ansökan.
Om det inte är fråga om ett finansiellt partnerskap kan organisationerna skriva in ansökningar: ”Varha är öppen för alla ansökningar om STEA-finansiering från organisationer i regionen Egentliga Finland. Om finansiering säkras kommer mer detaljerade samarbetsförhandlingar att inledas. För ytterligare information, vänligen kontakta Anri Niskala, [email protected]”
Samarbetsavtalet ska beskriva vad partnern ska göra i den verksamhet som ska stödjas och om partnern ska tillhandahålla resurser, till exempel lokaler eller personal. Samarbetsavtalet ska gälla samarbetet kring det aktuella bidragsprojektet, inte organisationens allmänna samarbete. När du ansöker om ett uppföljningsbidrag behöver du inte uppdatera avtalet om den verksamhet och det samarbete som finansierats med STEA-bidraget fortsätter i enlighet med ansökan och bidragsbeslutet.
Avtalet måste uppdateras
- om det sker förändringar i bidragsmottagarens verksamhet som också påverkar innehållet i samarbetsavtalet
- om partnerns verksamhet förändras på ett sätt som påverkar det ursprungliga avtalet eller den planerade verksamheten.
STEA har ställt en modell för samarbetsavtal till förfogande för bidragssökande, som kan laddas ner från STEA:s webbplats.
Varhas lokaler kan användas av organisationer, grupper för icke-formell verksamhet och kommuner när deras verksamhet stöder främjandet av hälsa och välbefinnande. Användningen av lokalerna är avgiftsfri för organisationer och aktivitetsgrupper, medan kommunerna debiteras en avgift. Bokning av lokalerna förutsätter att användningsvillkoren godkänns.
Användning av Timmi-systemet
För att underlätta bokningen och hanteringen av lokaler tar Varha i bruk Timmi-systemet. Systemet gör det möjligt att bläddra bland och boka lokaler. Användarna kan bläddra bland de olika utrymmesalternativen, se sin bokningsstatus och göra bokningar. Användaren registrerar sig i systemet och Varha godkänner användaren. Systemet ger ytterligare information om lokalerna, t.ex. tillgänglighet och kontaktuppgifter.
Timmi-systemet kommer att vara tillgängligt i början av 2025.
Organisationers och kommuners användning av Varhas lokaler koordineras av enheten för välfärd och hälsofrämjande / Anri Niskala, [email protected].
Befintlig praxis i kraft
Fram till nu har Varhas samarbetspartners i princip kunnat använda samma lokaler och standardtjänster som före lanseringen av Varha. Detta mål har i stort sett uppnåtts, även om vissa förändringar har varit nödvändiga.
Principer för överlåtelse av lokaler
1. Varha kan upplåta lokaler till organisationer, ideella föreningar och kommuner, om användarens verksamhet stöder Varhas målsättningar och dess uppdrag att främja hälsa och välbefinnande.
2. Överlåtelse av nyttjanderätt till lokaler är en form av samarbete och stöd till organisationer och ett sätt att trygga deras verksamhetsförutsättningar.
3. Användningen av lokalerna är avgiftsfri för organisationerna. Kommunerna debiteras en avgift för användningen av lokalerna.
4. Tillhandahållandet av lokalerna får inte medföra betydande merkostnader för välfärdsområdet.
5. Lokaler inom välfärdsområdet till vilka tillträde för utomstående annars är begränsat får inte utan godtagbara skäl göras tillgängliga för utomstående.
6. Enheten för välbefinnande och hälsofrämjande kommer att samordna det övergripande förfogandet över de anläggningar som beskrivs häri och kommer att arbeta i samarbete med Service Delivery and Facilities Services.
7. Lokalerna kan också hyras ut till andra operatörer på begränsad basis.
För ytterligare information, vänligen kontakta Anri Niskala, Specialist, Hyte Unit, [email protected]