Varha lanserar nya tjänster i år
Nyckelord:Kompetenscentret för stöd för arbetsförmågan och polikliniken för funktionsförmåga samt egenteam-modellen är exempel på nya tjänster som införs inom Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) i år. Avsikten är också att inrätta ett gemensamt psykosocialt kompetenscenter med tre välfärdsområden.

I dag publicerades en mellanrapport för projekten inom Hållbar tillväxt i Egentliga Finland där man presenterar de resultat som uppnåtts med hjälp av Europeiska unionens återhämtningsfinansiering NextGenerationEU år 2024. Tack vare finansieringen har flera nya effektiva tjänster utvecklats och införts inom Varha.
- De nya tjänsterna underlättar tillgången till service, minskar överlappande funktioner och främjar personalens arbetshälsa samtidigt som de medför kostnadsbesparingar, säger projektledare Mia Oksa.
Genom extern finansiering har social- och hälsovårdstjänsterna inom Egentliga Finlands välfärdsområde utvecklats i snabb takt, även under ekonomiskt utmanande tider.
- Jämlikhet i tjänsterna är en central princip i utvecklingen av Varhas tjänster. När vi lyckas övergå till mer effektiva arbetssätt och verktyg kan vi säkerställa våra kunders likvärdiga tillgång till vård även i framtiden, bedömer koncerntjänsternas direktör Laura Saurama.
Bland annat följande nya tjänster införs permanent i år:
Egenteam-modellen – kontinuitet i vården vid social- och hälsocentraler
Egenteam-modellen är en utvidgad version av den nationella husläkarmodellen. I egenteamet ingår vanligen en läkare och skötare, men vid behov kan teamet utvidgas. Ett bekant vårdteam innebär mer planmässig behandling och bättre vårdresultat. På så sätt blir behovet av tjänster mindre och tillgången till dem bättre.
Redan 65 procent av invånarna i Egentliga Finland har anvisats ett eget vårdteam. Vårdteam har utsetts på hälsostationer i Åbo, S:t Karins, Gustavs, Loimaa, Nådendal, Pemar-Sagu, Reso-Rusko, Tövsala och Vemo. Personalen har upplevt att patienterna varit nöjda med den nya servicen och att deras tillit till vården stärks när de känner vårdpersonalen.
Resten av invånarna i Egentliga Finland kommer att anvisas egenteam före sommaren 2025.
Kompetenscentret för stöd för arbetsförmågan – effektivare rehabilitering
Kompetenscentret för stöd för arbetsförmågan sammanför de tjänster inom social- och hälsovården som stöder arbetsförmågan. Tidigare har dessa tjänster tillhandahållits åtskilt, men nu kan personalen samarbeta tätare och erbjudas expertkunskap och handledning centraliserat.
För kunden innebär det nya centret att kundens servicebehov identifieras och att nödvändiga tjänster kan inledas snabbare än förut. Det här stöder kundens rehabilitering, förebygger att problemen blir långvariga och att de förvärras samt minskar behovet av mentalvårds- och missbrukarvårdstjänster och socialservice.
Effekterna kan också vara betydande ur kostnadssynpunkt. Social- och hälsovårdstjänsterna för arbetslösa med störst behov av tjänster kostar i genomsnitt cirka 25 000 euro per person per år.
Polikliniken för funktionsförmåga – rehabilitering för en bättre vardag
Polikliniken för funktionsförmåga är den första rehabiliteringspolikliniken i Finland där man arbetar i gränssnittet mellan specialiserad sjukvård och primärvård. Polikliniken riktar sig till patienter i arbetsför ålder som har svåra och långvariga kroppsliga symtom, t.ex. trötthetssymtom eller long covid, som man inte hittat lindring för genom andra hälsovårdstjänster.
En unik verksamhetsmodell har tagits fram vid den multiprofessionella polikliniken i syfte att förbättra funktionsförmågan och livskvaliteten hos patienter som inte tidigare fått hjälp trots flera år av undersökningar och behandlingar. Samtidigt har rehabiliteringen minskat behovet av omfattande användning av hälsovårdstjänster, som mottagningsbesök, olika undersökningar och laboratorietjänster. Bland annat har jourbesöken på grund av dessa symtom nästan helt upphört.
Gemensamt kompetenscenter som mål för att lösa krisen med psykisk ohälsa
Samarbetsområdet Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten har som mål att grunda ett gemensamt psykosocialt kompetenscenter i Västra Finland. Tanken är att centret framöver ska trygga tillgången till psykosocial vård och psykosocialt stöd för kunder i området, innan deras problem förvärras och kompliceras.
Med hjälp av kompetenscentret kan man säkerställa att yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården kan erbjuda psykosocialt stöd och psykosocial vård för invånarnas behov samt att de har tillgång till digitala verktyg som följer den nationella planen. Centret ska även bidra till att lagen om terapigaranti efterlevs. Den träder i kraft den 1 maj 2025.
Något beslut om ett psykosocialt kompetenscentrum har ännu inte fattats, men förutsättningarna utreds för tillfället.
Mellanrapporten för projekten inom Hållbar tillväxt i Egentliga Finland 2024 (PDF, på finska)
