Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.3.2025 09.28

Tämä vuosi tuo uusia palveluita Varhaan

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) ottaa käyttöön uusia palveluita, kuten työkyvyn tuen osaamiskeskuksen, toimintakykypoliklinikan ja omatiimimallin vuonna 2025. Tavoitteena on perustaa myös kolmen hyvinvointialueen yhteinen psykososiaalinen osaamiskeskus.

Piirroskuvassa ammattilainen kuulokemikrofoni ja kannettava tietokone varusteina, kohdistaa puheensa asiakkaalle. Ympärillä viestisymboleja.

Tänään julkistettiin Varsinais-Suomen Kestävän kasvun hankkeiden välikatsaus, joka esittelee Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoituksella saavutettuja tuloksia vuodelta 2024. Rahoituksen turvin Varhassa on kehitetty ja otettu käyttöön useita vaikuttavia palveluita. 

- Nämä uudistukset helpottavat tarpeen mukaisiin palveluihin pääsyä, karsivat toimintojen päällekkäisyyksiä, lisäävät henkilöstön työhyvinvointia ja säästävät kustannuksia, hankejohtaja Mia Oksa iloitsee.

Ulkopuolisen rahoituksen avulla Varsinais-Suomen hyvinvointialue on kehittänyt sosiaali- ja terveyspalveluitaan vilkkaasti myös taloudellisesti haastavina aikoina. 

- Yhdenvertaisuus on keskeinen periaate Varhan palveluiden uudistamisessa. Kun onnistumme siirtymään vaikuttavampiin työtapoihin ja -välineisiin, voimme turvata asiakkaidemme tasavertaisen hoitoon pääsyn myös tulevaisuudessa, konsernipalvelujohtaja Laura Saurama arvioi.

Tänä vuonna Varha vakiinnuttaa muun muassa seuraavat uudet palvelut:

Omatiimimallista jatkuvuutta hoitoon sote-keskuksissa

Omatiimimalli on laajennettu versio kansallisesta omalääkärimallista. Tavallisimmin omatiimiin kuuluu lääkäri ja hoitaja, mutta tarvittaessa tiimiä laajennetaan. Tuttu hoitotiimi merkitsee suunnitelmallisempaa hoitoa ja parempia hoitotuloksia. Näin palveluiden tarve pienenee ja niiden saatavuus paranee.

Tähän mennessä jo 65 prosentille varsinaissuomalaisista on nimetty oma hoitava tiimi. Tiimit on nimetty Turun, Kaarinan, Kustavin, Loimaan, Naantalin, Paimio-Sauvon, Raision-Ruskon, Taivassalon ja Vehmaan terveysasemilla. Henkilöstö on kokenut, että potilaat ovat olleet tyytyväisiä uudistukseen ja tuttu ammattilainen vahvistaa potilaan luottamusta terveydenhuoltoon. 

Loput varsinaissuomalaiset saavat omatiimin kesään 2025 mennessä.

Työkyvyn tuen osaamiskeskus edistää kuntoutumista

Työkyvyn tuen osaamiskeskus kokoaa aiemmin erillään toimineet sosiaali- ja terveydenhuollon työkyvyn tuen palvelut yhteistyöhön keskenään ja tarjoaa niille keskitetysti asiantuntijatietoa sekä -ohjeistusta. 

Asiakkaalle uudistus merkitsee sitä, että hänen palvelutarpeensa tunnistetaan ja tarpeen mukainen palvelu päästään aloittamaan tulevaisuudessa aiempaa varhaisemmin. Tämä tukee asiakkaan kuntoutumista, ehkäisee ongelmien pitkittymistä ja vaikeutumista, sekä vähentää mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluiden tarvetta.  

Vaikutukset voivat olla merkittäviä myös kustannusten näkökulmasta. Eniten palveluita tarvitsevien työttömien sosiaali- ja terveyspalveluiden keskimääräiset vuosikustannukset ovat noin 25 000 euroa henkilöä kohden.

Toimintakykypoliklinikalla kuntoutetaan parempaan arkeen  

Toimintakykypoliklinikka on Suomen ensimmäinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdyspinnassa toimiva kuntouttava poliklinikka työikäisille potilaille, joiden vaikeisiin ja pitkittyneisiin kehon oireisiin, esimerkiksi väsymysoireisiin tai long covidiin, ei ole hoidosta huolimatta löytynyt helpotusta muista terveyspalveluista. 

Moniammatillinen poliklinikka on kehittänyt ainutlaatuisen toimintamallin, jonka avulla potilaiden toimintakyky ja elämänlaatu ovat kohentuneet jopa vuosien tuloksettoman tutkimus- ja hoitokierteen jälkeen. Samalla kuntoutus on vähentänyt terveyspalvelujen suurkäyttöä, esimerkiksi vastaanottokäyntien, erilaisten tutkimusten ja laboratoriopalveluiden tarvetta. Muun muassa päivystyskäynnit näiden oireiden vuoksi ovat loppuneet lähes kokonaan.

Tavoitteena yhteinen osaamiskeskus mielenterveyskriisin ratkaisuksi

Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan yhteistyöalueelle tavoitellaan yhteistä Länsi-Suomen psykososiaalista osaamiskeskusta, joka turvaisi jatkossa alueen asukkaille heidän tarpeidensa mukaisen psykososiaaliseen hoitoon ja tukeen pääsyn ennen kuin ongelmat vaikeutuvat ja monimutkaistuvat. 

Osaamiskeskuksen avulla voidaan varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset saavat alueen väestön tarpeiden mukaisen psykososiaalisen tuen ja hoidon osaamisen sekä digitaaliset työkalut, jotka noudattavat kansallista suunnitelmaa. Keskus tukisi osaltaan myös 1.5.2025 voimaan tulevan terapiatakuulain toteutumista.

Päätöstä psykososiaalisesta osaamiskeskuksesta ei vielä ole tehty, mutta sen edellytyksiä selvitetään parhaillaan. 

Varsinais-Suomen Kestävän kasvun hankkeiden välikatsaus 2024. (PDF)

Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hanke

Kuva sisältää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Suomen kestävän kasvun ohjelman sekä Euroopan unionin rahoittama: Next Generation EU -logot