Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 21.10.2024 10.48

Värdefullt stöd genom Varhas pilotprojekt för partiellt arbetsföra – delaktighet i arbetsgemenskapen viktigt för rehabiliteringen

Nyckelord:

Det är värt att stödja partiellt arbetsföra i deras rehabilitering och sysselsättning, eftersom det gynnar både individen och samhället. Lovande tecken på social- och hälsovårdens potential går redan att se.

Kuvassa rakennustyöntekijä selin kameraan.

För att hjälpa arbetssökande har Varha genomfört ett pilotprojekt vid flera social- och hälsocentraler på olika orter med samordnare för arbetsförmågan och team för stöd av arbetsförmågan. Pilotprojekt om kvalitetsinriktad arbetsträning pågår dessutom i psykosarbetsgrupperna och den sysselsättningsfrämjande servicen vid ÅUCS-sjukhustjänster.

– Vi har kunnat utveckla det sektorsövergripande arbetet inom teamen som stöder arbetsförmågan. Utvecklingsarbetet har pågått smidigt tillsammans med bland annat olika aktörer inom Varha samt med FPA och AN-tjänsterna. Målet är att skapa ett koncept som ger kunden snabbare hjälp än tidigare med utmaningar som gäller arbetsförmågan, säger projektledaren Sanna Nurmi, som arbetar inom arbetspaketet för Utvidgning av programmet för arbetsförmåga.

Enligt Nurmi krävs det förändringar i kunnandet och arbetssättet för att stödet till partiellt arbetsföra arbetssökande ska ge resultat. Det finns en vilja att öka kunnandet inom de tjänster som stöder arbetsförmågan. Utbildningarna om temat har intresserat personalen i Varha, vilket enligt Nurmi tyder på en vilja till förändring.

– Med hjälp av EU-finansiering skulle vi till exempel kunna utbilda samordnare för arbetsförmågan och deras utbildare, och göra det möjligt för arbetstränare att avlägga specialyrkesexamen inom rehabiliterings-, stöd- och handledningstjänster. Flera utbildningar har också anordnats för läkare, bland annat i samarbete med FPA.

Institutet för hälsa och välfärd THL anordnade IPS-metodutbildningar som blev populära. Enligt Nurmi finns det ändå skäl att fortsätta öka kunnandet inom de tjänster som stöder arbetsförmågan.

– Tjänsterna måste vidareutvecklas också med beaktande av funktionshinderservicens klienter, säger hon.

Synlighet för anpassad arbetsförmåga med hjälp av yrkespersoner

Pilotprojekten om arbetsträningstjänster visar att man kan uppnå goda resultat när sökningen av en arbets- eller studieplats enbart utgår från kundens egna mål. Dessutom måste tjänsten vara helt frivillig ur kundens synvinkel.

– Det kan hända att kunden har vant sig vid sin arbetsoförmåga och inte kan tänka sig att arbeta bara lite inom ramen för sina egna resurser och sin kompetens. Mycket kan i slutändan återstå av arbetsförmågan när den kan identifieras och anpassas till jobbet, påminner projektchefen och IPS-arbetstränaren Anniina Heikkilä,  som arbetar inom arbetspaketet IPSPlacera och träna.

Enligt Heikkilä behöver det rådande tankesättet om arbetsförmåga formas om med mild hand.

– Arbetstränarnas yrkeskunskap behövs för att hjälpa arbetsgivarna att identifiera uppgifter från dagens ofta fragmenterade arbetsroller som kan anpassas för personer med partiell arbetsförmåga. Det förbättrar arbetsförmågan hos alla parter, eftersom arbetsförmågan alltid måste passa arbetsuppgifterna.

Jobbsökningen kan inledas i ett tidigare skede av rehabiliteringen, särskilt när man får stöd av en arbetstränare som följer kvalitetskriterierna. Den arbetssökande behöver inte ens vara helt arbetsför för att kunna arbeta, eftersom också arbete anses vara rehabiliterande. Arbetstränarens stöd kan också fortsätta under anställningsförhållandet.

– Arbetstränarens framgångar mäts utifrån kundens välbefinnande och delaktighetsupplevelse, och inte så mycket i form av tal och procent, säger Heikkilä.

Tack vare arbetsträningen vid Varhas pilotprojekt har över 70 kunder fått jobb på den öppna arbetsmarknaden.

Mer information

Sanna Nurmi
projektchef
Utvidgning av programmet för arbetsförmåga

[email protected]

Anniina Heikkilä
projektchef och IPS-arbetstränare
IPS – Placera och träna
[email protected]

Pilotprojekten har genomförts som en del av projektet Hållbar tillväxt i Egentliga Finland, som ingår i Finlands program för hållbar tillväxt (RRP), som finansieras av Europeiska unionen. Den 21 oktober ordnades seminariet Stöd för partiellt arbetsföra i Logomo.

Logot: Varha, Suomen kestävän kasvun ohjelma, THL, Mielenterveysstrategia, Euroopan unionin rahoittama.