Osatyökykyisille arvokasta tukea Varhan piloteissa – osallisuus työyhteisössä tärkeä kuntouttava tekijä
Avainsanat:Osatyökykyisten kuntoutumista ja pääsyä työelämään kannattaa tukea, sillä onnistuessaan se on merkityksellistä sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Lupaavia viitteitä sotekentän valmiudesta on jo nähtävissä.
Varhassa on pilotoitu työnhakijan avuksi useiden eri paikkakuntien sote-keskuksissa työkykykoordinaattorien ja työkyvyn tuen tiimien tukea. Myös laatuperusteisen työhönvalmennuksen pilotit ovat käynnissä TYKS sairaalapalvelujen psykoosityöryhmissä ja työllistymistä edistävissä palveluissa.
– Olemme päässeet kehittämään monialaisuutta työkyvyn tuen tiimeissä. Kehittämistä on tehty sujuvasti yhdessä muun muassa Varhan eri toimijoiden, Kelan ja TE-palvelujen kanssa. Tavoitteena on luoda toimintatapa, joka tarjoaa asiakkaalle työkyvyn haasteisiin apua aiempaa nopeammin, projektipäällikkö Sanna Nurmi Työkykyohjelman laajentaminen -työpaketista toteaa.
Osatyökykyisen työnhakijan tuloksellinen tukeminen vaatii hänen mukaansa muutosta osaamisessa ja työotteessa. Työkyvyn tuen palvelujen osaamista on haluttu lisätä. Aiheeseen liittyvät koulutukset ovat kiinnostaneet Varhan työntekijöitä, mikä viittaa Nurmen mukaan muutoshalukkuuteen.
– Pystyimme kouluttamaan EU-rahoituksen turvin alueelle esimerkiksi työkykykoordinaattoreita ja heidän kouluttajiaan sekä mahdollistamaan työhönvalmentajille kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittamisen. Myös lääkäreille on järjestetty useita koulutustilaisuuksia muun muassa yhdessä Kelan kanssa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on järjestänyt suosituksi noussutta IPS-menetelmäkoulutusta. Nurmen mukaan työkyvyn tuen palvelujen osaamisen kartuttamista on kuitenkin edelleen syytä jatkaa.
– Palveluja täytyy jatkokehittää myös vammaispalvelun asiakkaat huomioiden, hän toteaa.
Täsmätyökyky tehtävä ammattilaisten avulla näkyväksi
Pilotoiduissa työhönvalmennuspalveluissa tehtyjen havaintojen mukaan hyvä tulos saavutetaan, kun työ- tai opiskelupaikkaa lähdetään etsimään puhtaasti asiakkaan omien tavoitteiden pohjalta. Sen lisäksi palvelun on oltava asiakkaan näkökulmasta täysin vapaaehtoista.
– Asiakas on voinut tottua työkyvyttömyyteensä, eikä osaa ajatella tekevänsä töitä vain vähän, omien voimavarojensa ja osaamisensa rajoissa. Työkykyä voi lopulta olla jäljellä paljonkin, kun se saadaan näkyväksi ja pystytään tekemään työpaikalla tarvittavia muokkauksia, projektipäällikkö ja IPS-työhönvalmentaja Anniina Heikkilä IPS – Sijoita ja valmenna -työpaketista muistuttaa.
Vallitseva ajattelutapa työkykyisyydestä tarvitsee hänen mukaansa lempeää työstämistä.
– Työhönvalmentajien ammattitaitoa tarvitaan työnantajien tueksi etsimään nykypäivälle tyypillisistä, mosaiikkimaisista työnkuvista irrotettavia palasia esimerkiksi osatyökykyiselle. Se parantaisi kaikkien osapuolien työkykyä, sillä työkyky on aina suhteessa työtehtäviin.
Työnhaku voidaan aloittaa nykyistä aikaisemmassa kuntoutumisen vaiheessa erityisesti silloin, kun taustatukena on laatukriteerejä noudattava työhönvalmentaja. Työnhakijan ei tarvitse olla täysin työkykyinen edes työelämään siirtyessään, sillä myös työnteon tiedetään kuntouttavan. Työhönvalmentajan tuki jatkuukin tarvittaessa myös työsuhteen aikana.
– Työhönvalmentajan onnistuminen mitataan asiakkaan hyvinvoinnin ja osallisuuden kokemuksena, ei niinkään lukuina ja prosentteina, Anniina Heikkilä toteaa.
Varhan pilottien työhönvalmennuksen kautta yli 70 asiakkaalle on löytynyt työpaikka avoimilta työmarkkinoilta.
Lisätietoja
Työkykyohjelman laajentaminen
projektipäällikkö Sanna Nurmi
[email protected]
IPS – Sijoita ja valmenna
projektipäällikkö ja IPS-työhönvalmentaja Anniina Heikkilä
[email protected]
Pilotit on toteutettu osana Kestävän kasvun Varsinais-Suomi –hanketta, joka on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). 21.10.2024 järjestettiin Osatyökykyisen tukena -seminaari Logomossa.