Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 22.8.2024 10.30

Välfärdsområdet föreslår samarbetsförhandlingar för genomförande av omfattande reformer: inverkar uppskattningsvis på 220 arbetsförhållanden

Nyckelord:

Egentliga Finlands välfärdsområde föreslår välfärdsområdesstyrelsen att man inleder samarbetsförhandlingar för att påskynda strukturreformer och uppnå bestående besparingar. Inom Varha planerar man ett flertal reformer gällande organisationen, ledningen, personaldimensioneringen samt arbetets produktivitet och ekonomiska effektivitet. Planerna kan ha en betydande inverkan på personalen. Välfärdsområdesstyrelsen behandlar ärendet tisdagen den 27 augusti.

Två ljuslila hjärtan på en mörklila bakgrund.

Reformerna görs på långsikt och i etapper. Man bedömer att det i det här skedet görs betydande förändringar i villkoren för cirka 220 arbets- eller tjänsteförhållanden. De planerade reformerna berör i det första skedet i synnerhet den personal som inte utför kundarbete. I alla reformer tryggas patient- och kundsäkerheten. 

– Vi fortsätter det långsiktiga reformerandet av Varha. Vi agerar med uppskattning för våra yrkeskunniga arbetstagare i allt vi gör. Vi vill bygga en kultur där vi utvecklar välfärdsområdet i samarbete med våra yrkeskunniga arbetstagare. Vi för därför dessa reformplaner till gemensamt bord i ett tidigt skede, säger välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen.

Mer än tusen personer går i pension eller säger upp sig från Varha årligen. Vi eftersträvar att utnyttja denna avgång till fullo när vi förenhetligar dimensioneringen, riktar personalresurser och effektiverar organiserandet.

– Vi behöver yrkeskunniga arbetstagare som utför kundarbetet, även om arbetsplatsens placering eller arbetsbeskrivningen i och med reformen sannolikt ändras för en del. Förnyandet av ledningsstrukturerna och att göra arbetet smidigare har lyfts fram i många av våra intressegruppers utvecklingsönskemål, säger Martikainen.

De planenliga bestående kostnadsbesparingar som hänför sig till personalen uppskattas vara totalt cirka 11 miljoner euro för 2025. Kostnadseffekten för de nästföljande åren preciseras när planerna framskrider. Dessutom eftersträvar man besparingar på cirka 10 miljoner euro för nästa år i huvudsak genom att utnyttja interna arrangemang och naturlig omsättning av personal.  

Ett mål på 81,5 miljoner euro har ställts upp för balansering av ekonomin 2025. Programmet för produktivitet och ekonomisk effektivitet 2024-2026 innehåller olika åtgärder för att balansera ekonomin. 

Förslaget innehåller ett flertal reformer

Tjänsteinnehavarnas förslag som kommer till välfärdsområdesstyrelsen för behandling består av ett flertal reformer som är kopplade till varandra. Det gemensamma målet med dem är att uppnå kostnadsbesparingar och att påskynda reformerandet av välfärdsområdet så att det blir allt enhetligare och betjänar kunderna allt bättre. Reformerna är omfattande och avsikten är att förhandla om dem i samarbete fr.o.m. den här hösten och fortsätta i de olika delarna av organisationen under 2025-2026.

Hela personalen omfattas i olika skeden av olika samarbetsförhandlingar inom den här helheten.

  • Personaldimensioneringen och riktandet av personalresurser ska utvecklas så att skillnaderna mellan olika funktioner och områden jämnas ut så att de blir rättvisa och bättre svarar på kundernas behov. Man planerar att stoppa ökningen i antalet anställda så att tilläggsbehovet som beror på ändringar i verksamheten och på att servicebehovet hos kunderna ökar i första hand täcks med interna arrangemang. I förenhetligandet utnyttjar man pensioneringar och naturlig omsättning av personal.
  • Organisationsreformer genomförs i social- och hälsotjänster, tjänster för äldre, ÅUCS-sjukhustjänster och räddningstjänsterna. Välfärdsområdesstyrelsen fattade beslut om organisationsreformer i juni 2024.
  • Välfärdsområdesstyrelsen stakade i juni 2024 ut riktlinjer enligt vilka all personal som arbetar i administrativa uppgifter inom Varha kartläggs och genom det strävar man efter att säkerställa tillräckliga resurser för kundarbetet.
     
  • Avsikten är dessutom att utveckla organisationen och ledningssystemet med en ny enhet för strategisk ledning. I anknytning till detta planerar man att omorganisera organisationen för koncerntjänster och organiseringens tjänster. Denna helhet först till beslutsfattande senare på hösten.

I de samarbetsförhandlingar som nu föreslås behandlar man alternativa verksamhetssätt. Man letar efter lösningar till exempel genom att bedöma vilka uppgifter som kan lämnas obesatta, vilka uppgiftsbeskrivningar eller placeringar av arbetsplatsen som ska ändras och genom att överväga behovet av tidsbundna anställningsförhållanden. Man förhandlar om permitteringar, omvandlande av anställningsförhållanden till deltidsanställningar och uppsägningar som ett medel.

Avsikten är att de första samarbetsförhandlingarna börjar efter välfärdsområdesstyrelsens beslut i augusti-september. Samarbetsförhandlingarna pågår i minst sex veckor. De organisationsreformer som det har fattats beslut om tidigare förutsätter dessutom att en ändring av förvaltningsstadgan behandlas i välfärdsområdesfullmäktige. Tanken är att de nya organisationerna träder i kraft fr.o.m. början av 2025.

Regelbunden kommunikation effektiveras i de arbetsgemenskaper som omfattas av förhandlingarna. Personalen har informerats om planerna innan tjänsteledningens förslag framläggs. Totalt 23 000 personer arbetar för välfärdsområdet.