”Tur att jag har er, för jag har inget annat” – ROKKI-teamet bemöter brottsbenägna ungdomar på ett uppriktigt sätt
Nyckelord:Allvarliga brott som begås av unga personer syns allt oftare i media. Inom ROKKI-verksamheten, som startade 2021, arbetar ett multiprofessionellt team med ungdomar som är inne på en brottslig bana.
Trots att ungdomsbrottsligheten som helhet är avtagande, har antalet allvarliga brott bland unga ökat. Allvarliga brott begås ofta av samma personer. ROKKI-teamet i Åbo möter dessa ungdomar för att bryta brottsspiralen.
För en ung person som befinner sig i en brottsspiral kan det vara ett stort steg att förbinda sig till Rokki-verksamheten. Det är frivilligt att delta, vilket redan i sig påverkar hur engagerade deltagarna är. De får pröva sig fram och ta emot stöd när de känner sig redo för det.
- Många av våra klienters livssituation är sådan att man bör reagera omedelbart när de känner sig motiverade eller villiga till förändring. Sådana ungdomar försöker vi ha kontakt med ofta, till och med dagligen. Genom att samarbeta tätt och långsiktigt vill vi förmedla att vi finns här för ungdomarna, oavsett vad, berättar brottspåföljdsarbetare Heidi Lindevall.
Många slags problem ligger bakom
Brott är alltid symtom på något annat. Hos Rokkis klienter har de bakomliggande faktorerna oftast att göra med neuropsykiatriska störningar eller traumatiska upplevelser. Det är också vanligt med olika grader av inlärningssvårigheter.
- Jag har märkt att många av våra myndiga klienter saknar avgångsbetyg från grundskolan, vilket redan i sig gör det svårt för dem att integreras i samhället, säger speciallärare Pirita Seppälä.
På Rokki får ungdomarna personlig handledning och stöd i frågor som gäller skolgången, vilket är helt avgörande för många på grund av utmaningar med inlärning och koncentration.
Multiprofessionalitet en styrka
I finsk jämförelse är ROKKI-teamet en unik helhet under ett och samma tak. I teamet arbetar förutom brottspåföljdsarbetaren vid Samhällspåföljdsbyrån i sydvästra Finland även en speciallärare, socialarbetare, socialhandledare och sjukskötare från Egentliga Finlands välfärdsområde.
Justitieministeriet finansierar pilotprojektets verksamhetsmodell fram till slutet av året. Det finns ändå förhoppningar om att välfärdsområdet skulle få en permanent verksamhetsmodell.
- Projektet har uppnått goda resultat. På individnivå syns det t.ex. genom att man lyckats avbryta spiralen av placeringar, eller att brotten eller alkohol- eller drogkonsumtionen har minskat, säger Lindevall.
Men den direkta responsen från klienterna är viktigast. När till exempel en ung person med flera års drogmissbruk bakom sig säger till oss: "Jag är glad att jag har er, för jag har inget annat", ger det arbetet en mening.