Spermabanken fyller 50 år – söker nya donatorer
Nyckelord:Spermabanken inrättades för forskningsändamål vid Åbo universitet 1974 och fyller i år 50 år. Den överfördes till Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) år 2007. Förra året utfördes knappt 200 behandlingar med donerade celler vid ÅUCS.
År 2023 utfördes 148 inseminationer med donerade celler, jämfört med 135 år 2022. Det gjordes 37 provrörsbehandlingar år 2023 och 26 år 2022, så båda ökar.
De flesta inseminationsbehandlingar med donerade celler utförs för kvinnliga par och ensamstående kvinnor. Antalet fertilitetsbehandlingar för kvinnliga par och ensamstående kvinnor inom den offentliga vården har ökat drastiskt sedan starten 2020.
Situationen på ÅUCS spermabank är bättre än i våras, men det behövs fortfarande nya donatorer.
– Före sommaren hade vi vid ett tillfälle nästan 40 personer i kö för fertilitetsbehandlingar med donerade celler, säger Rauni Klami, ansvarig läkare för spermabanken. Efter det var spermabanken i media och sociala medier och vi fick många bra donatorkandidater. Nu, efter sommaren, finns det inte längre några män som är på kommande till donatorintervju.
Donationsprocessen för donerade celler tar normalt cirka tre månader.
– Sperma från en donator kan användas till fem familjer och donatorkontraktet gäller i 15 år. Ofta vill familjerna ha ett syskon, så spermier från samma donator kan användas för nya behandlingar, säger biolog Harri Mankonen från ÅUCS Fertilitetslaboratorium.
Kunde du hjälpa ett par eller en ensamstående kvinna att förverkliga sin dröm?
En lämplig donator är en frisk man mellan 18 och 45 år, vars spermier överlever bra efter frysning och upptining.
Läkarintervjun omfattar donatorns hälsa, livsstil (rökning, alkoholkonsumtion, andra exponeringar) och eventuell familjehistoria med genetiska sjukdomar. Läkaren bedömer om kandidaten är en lämplig donator.
Det vanligaste antalet donations- och fryscykler är 8–10.
– Om man funderar på att donera så är det bara att kontakta oss. Man har inte i det skedet förbundit sig till något, säger Rauni Klami.
Ett barn som tillkommit genom fertilitetsbehandling har möjlighet att få reda på sin biologiska fars identitet efter 18 års ålder, om han eller hon så önskar. Valvira, tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, upprätthåller ett register över könscellsdonatorer.
Donatorsperma som används vid insemination förvaras fryst i en spermabank. Spermabanken vid ÅUCS är den äldsta i Finland.
Vill du hjälpa par och ensamstående kvinnor att förverkliga sina drömmar?