Ny kampanj uppmuntrar till åldersvänliga gärningar
Nyckelord:Kampanjen Åldersvänlighet nu försöker skapa en positivare bild av åldrandet. Du kan delta i kampanjen genom en webblankett och på sociala medier.
Låt oss göra åldersvänliga gärningar!
Projektet Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Finland vill få oss alla att tänka på att främja äldres välmående och hälsa i vårt vardagliga liv.
Den nya kampanjen Åldersvänlighet nu startar på alla hjärtans dag den 14 februari. Kampanjen utmanar kommuner, organisationer och invånare i Egentliga Finland till att hitta på och berätta om gärningar som främjar äldre personers välmående. Åldersvänlighet hjälper äldre i att vara självständiga och aktiva, och skapar förutsättningar för att leva i en trygg miljö som passar en själv.
Åldersvänliga gärningar kan vara små eller stora. I vissa kommuner kan man till exempel på vintern dela ut gratis ämbar med grus för att förebygga halkolyckor, och vid promenadstråk kan det finnas bänkar för vilopauser. Kommunen kan också erbjuda möjligheter till att syssla med kultur eller motion gratis.
Det är ett privilegium att få leva länge!
Åldersvänlighet nu-kampanjens arrangörer hoppas att kommuner och andra aktörer skulle lära sig av varandras idéer – och att åldersvänligheten skulle öka.
- Idén till kampanjen föddes egentligen av att pratet kring befolkningens och Finlands åldrande ofta fokuserar på ”försörjningskvoten”, kostnadsökningen och andra ämnen med negativ prägel. Vi tycker att åldrande är något bra och eftersträvansvärt, men det är en sida som sällan får rum i den offentliga diskussionen. Det är ett privilegium att få leva länge, och man kan väl säga att det är ett element i välfärdsstaten, säger projektchef Mari Luonsinen vid projektet Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Finland.
En av kampanjens centrala målsättningar är att skapa en positivare bild av åldrandet och göra uppfattningen om äldre mångsidigare.
- Äldre personer borde ses som en kraftkälla och inte bara som en börda. Vid sidan om allt annat betyder åldersvänlighet också att man ser äldre som aktiva deltagare, aktörer och personer med inverkan på världen, säger Luonsinen.
Åldersvänlighet kan alltså vara exempelvis det att äldre är välkomna till samma ställen som alla andra. Det behöver inte nödvändigtvis finnas särskild gympaverksamhet för äldre, utan i stället kan man till exempel visa en sådan version av en gymparörelse som också en äldre person kan göra.
Mari Luonsinen, vilka åldersvänliga gärningar gör du själv i din vardag?
- Jag talar om åldrande och äldre i positiv ton alltid när det finns tillfälle för det. I mitt vardagliga liv tvekar jag inte att fråga om jag kan vara till hjälp ifall någon ser ut som att hen behöver hjälp. Det hänger ihop med vänlighet och medmänsklighet överlag.
Delta genom webblankett eller på sociala medier
Kampanjen Åldersvänlighet nu börjar på alla hjärtans dag den 14 februari och pågår till och med den 31 mars. Under kampanjen samlar projektet Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Finland in idéer och anmälningar om åldersvänliga gärningar genom en webblankett och på sociala medier.
Du kan delta i kampanjen genom att fylla i webblanketten som du hittar i slutet av denna artikel eller genom att publicera ett inlägg på Instagram eller TikTok med hashtaggen #åldersvänlighetnu. På sociala medier kan du utmana andra till att göra eller hitta på åldersvänliga gärningar.
Länkar med koppling till kampanjen
Genom att trycka på den här länken kommer du åt att anmäla och hitta på åldersvänliga gärningar: Webblankett för kampanjen Åldersvänlighet nu
Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Finland på Instagram: vstulevaisuuden_sote
Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Finland på Tiktok: vstulevaisuuden_sote
Kampanjens hashtag på sociala medier: #åldersvänlighetnu
Mer information
Projektchef Mari Luonsinen, projektet Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Finland
tfn 044 794 9984