Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 26.3.2025 12.18

Jenni Pihajoki är ny sjukhuspräst vid ÅUCS Fyrsjukhuset

Nyckelord:

Jenni Pihajoki har från och med början av året börjat som ny sjukhuspräst vid Fyrsjukhuset och tar över tjänsten efter Hilkka Kakko-Helle som har gått i pension. Rekryteringen av en ledande sjukhuspräst pågår fortfarande så för tillfället arbetar Jenni som en del av ett team med sex sjukhuspräster.

Jenni Pihajoki i Fyrsjukhusets aula.

Jenni Pihajoki.

Sjukhuspräster finns tillgängliga vid ÅUCS och Varha på vardagar under tjänstetid, och på kvällar och helger har en av dem jour för akuta situationer. Jenni berättar att hon tog chansen att bli sjukhuspräst när en tidsbegränsad tjänst blev ledig.

– Redan i början av mina teologistudier tänkte jag att jag en dag ville bli sjukhuspräst. Jag har trivts mycket bra med att arbeta i församlingen, men när den här möjligheten för en tvåårig tjänst dök upp tog jag emot den med entusiasm, säger hon.

Enligt henne är arbetet som sjukhuspräst mångsidigt och arbetsdagarna kan variera mycket.

– Jag gillar att man på morgonen inte vet hur dagen kommer att se ut, säger Jenni.

Patienten bestämmer samtalsämnet

I sjukhusprästernas arbete är närvaro och samtal med patienterna centralt.

– Det viktigaste för patienterna är att få någon som lyssnar och ger dem av sin tid. Andliga frågor kommer ofta upp, men det är inte en självklarhet. Många önskar till exempel en bön eller välsignelse, men vi utgår alltid från personens egna behov, beskriver Jenni Pihajoki.

Även om sjukhusmiljön naturligt lyfter fram andliga frågor, anser Jenni att det viktigaste är att möta människor utifrån deras egna utgångspunkter.

– Jag tänker att tro inte är något vi utgår från i mötet med en människa, utan situationen formas alltid utifrån individens egna önskemål och behov, säger hon.

Kriser får människor att söka sig till andlighet

I sitt arbete har hon mött många olika situationer på olika avdelningar. Vid Fyrsjukhuset har en särskild uppgift varit att välsigna foster efter missfall eller dödfödsel.

– Det är en speciell uppgift som jag inte har stött på när jag arbetade i församlingen, säger Jenni Pihajoki.

Jenni har även hållit välsignelseceremonier i sjukhuskapellet på U-sjukhuset.

Föräldrarna har möjlighet att anpassa avskeds- och välsignelseceremonier enligt sina egna önskemål.

– Till en välsignelseceremoni för en baby kan man till exempel ta med egen musik och göra den till en betydelsefull stund som speglar familjens önskemål, berättar Jenni.

Inom församlingsarbetet har hon märkt att särskilt unga vuxna på senare tid har hittat tillbaka till församlingen och gudstjänsterna.

– En mer mångfacetterad andlighet och möjlighet till tystnad intresserar allt fler. Varje gång det är en större kris i samhället, som coronapandemin eller kriget i Ukraina, söker sig människor mer till kyrkan, säger Jenni.

 

Namn: Jenni Pihajoki
Född: i Helsingfors.
Ålder: 31 år.
Familj: make och en fyraårig son.
Hobbyer: löpning och läsning, senast Anni Kytömäkis Margarita.
Favoriträtt: tacos.
Husdjur: nej.
Smultronställe: Borgås åstrand.
Favorit-tv-serie: Mad Men.
Hemlig talang: kan baka riktigt goda bullar.