För hjärtats skull – historien om hjärtanestesiologin och -kirurgin i Åbo
Nyckelord:ÅUCS hjärtanestesiologi och hjärtkirurgi firar sin gemensamma historia som pionjärer inom öppen hjärtkirurgi i Finland. Finlands första lyckade öppna hjärtoperation utfördes den 28 april 1960 av ett team under ledning av professorn och hjärtkirurgen Sauli Viikari. Framgången garanterades av det kirurgiska teamet och dess stödteam som stöddes av ett långsiktigt vetenskapligt och internationellt samarbete, utbildning och en upptäcktsresandes mod.
I samlingen på Lasarettmuseet vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) finns en hjärtlungmaskin som liknar den som användes vid Finlands första hjärtoperation och en respirator som användes vid den tidens kirurgiska behandlingar. Maskinerna har restaurerats av ÅUCS egna medikalvaktmästare från den akutkirurgiska avdelningen och visas nu permanent i T-sjukhusets lobby till glädje för alla patienter, anhöriga och ÅUCS personal.
I samband med avtäckningen av museiföremålen ordnas fredagen den 18.10.2024 kl. 13.00 ett seminarium där professor emeritus Jouko Jalonen och överläkare emeritus, docent Timo Savunen håller öppna föreläsningar om hjärtanestesiologins och hjärtkirurgins historia på ÅUCS. Samtidigt kommer överläkare Savunen att publicera en historik över kirurgiska kliniken på ÅUCS.
Det detaljerade programmet för seminariet finns här (på finska).
Under de 75 år som gått sedan dess har öppen hjärtkirurgi och den hjärtanestesiologi som den möjliggör blivit en etablerad del av den medicinska behandlingen av patienter med hjärtsjukdomar.
– I dag kan vi hjälpa allt fler svårt sjuka patienter genom att använda modern teknik för kirurgi och intensivvård. Men vi förlitar oss fortfarande på samma grundpelare som i början: sömlöst samarbete och respekt mellan olika yrkesgrupper, stabil yrkesskicklighet och viljan att hela tiden bli bättre, säger ÅUCS Toteks resultatgruppsdirektör Ruut Laitio.
Dessa pelare upprätthålls och stärks varje dag på universitetssjukhuset, bland annat genom att rekrytera och utbilda nya generationer, betona vikten av vetenskapligt arbete och internationella nätverk.