Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 11.10.2024 08.02

Sydämen asialla – turkulaista sydänanestesiologian ja -kirurgian historiaa

Avainsanat:

Tyksin sydänanestesiologia ja sydänkirurgia juhlivat yhteistä taivaltaan suomalaisen avosydänkirurgian uranuurtajina. Suomen ensimmäinen menestyksekäs avosydänleikkaus tehtiin 28.4.1960 professori ja sydänkirurgi Sauli Viikarin tiimin suorittamana. Onnistumisen takasi leikkaustiimi tukijoukkoineen, joilla oli taustallaan pitkäjänteinen tieteellinen- ja kansainvälinen yhteistyö, harjoittelu, sekä tutkimusmatkailijan rohkeus.

Mustavalkoinen kuva avosydänleikkauksesta vuonna 1960.

Suomen ensimmäinen avosydänleikkaus tehtiin Tyksissä keväällä 1960.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) Lasarettimuseon kokoelmaan kuuluvat vastaavanlainen sydänkeuhkokone kuin Suomen ensimmäisessä sydänleikkauksessa käytetty ja aikakauden leikkaushoidossa käytetty hengityskone. Tyksin omat päivystysleikkausosaston lääkintävahtimestarit ovat entisöineet koneet ja ne museoidaan nyt pysyvästi esille T-sairaalan aulatiloihin kaikkien potilaiden, omaisten ja Tyksin henkilökunnan iloksi.

Perjantaina 18.10.2024 kello 13 museoesineistön paljastamisen yhteydessä järjestetään seminaari, jossa emeritus professori Jouko Jalonen ja emeritus ylilääkäri, dosentti Timo Savunen pitävät yleisölle avoimet luennot sydänanestesiologian ja sydänkirurgian historiasta Tyksissä. Samassa yhteydessä julkistetaan ylilääkäri Savusen toimittama Tyksin Kirurgian klinikan historiikki.

Seminaarin tarkempi ohjelma löytyy tästä.

Avosydänkirurgia ja sen mahdollistava sydänanestesiologia on sittemmin 75 vuoden saatossa vakiintunut osaksi sydänsairaiden potilaiden lääketieteellistä hoitovalikoimaa.

– Nykyään pystymme auttamaan yhä vakavammin sairaita potilaita käyttäen hyödyksi modernia leikkaus- ja tehohoitoteknologiaa. Edelleen toiminta kuitenkin nojaa samoihin peruspilareihin, kuin sen alkuaikoina: saumaton eri ammattiryhmien välinen yhteistyö ja kunnioitus, vankka ammattitaito ja halu tulla aina vain paremmaksi, Tyks Totekin tulosryhmäjohtaja Ruut Laitio sanoo.

Näitä peruspilareita ylläpidetään ja vahvistetaan yliopistosairaalassa joka päivä huolehtimalla myös uusien sukupolvien rekrytoinnista sekä heidän kouluttamisestaan korostaen tieteellisen työn ja kansainvälisten verkostojen merkitystä.