Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 17.9.2024 10.58

Bedömning av vårdbehov är grunden för patientsäkerheten

Nyckelord:

I dag firar vi världsdagen för patientsäkerhet. Bedömningen av vårdbehov är en hörnsten i patientsäkerheten. Varha förenhetligar sin praxis för bedömning av vårdbehov inom den öppna hälso- och sjukvården. För kunderna framstår det som en likvärdig service.

Kuvassa asiakkaita hakeutumassa terveyspalveluihin ja hoitaja, joka pitelee Varha-sydänsymbolia.

Bild: Mediamaisteri.

– Vid bedömning av vårdbehov bör man identifiera hur akut vårdbehovet är, och veta hur man hänvisar patienten till rätt vård. Det påverkar direkt patientsäkerheten, påminner Riikka Apiainen, överskötare inom den öppna hälsovården inom Egentliga Finlands välfärdsområde. 

– Därför vill vi kontinuerligt stärka vår kompetens i att bedöma vårdbehov inom öppenvården”, fortsätter hon.

Bedömningen av vårdbehov förenhetligas nu i Egentliga Finland, när alla vårdare inom den öppenvården kan slutföra den förväntade gemensamma utbildningshelheten.

– Utbildningen är skräddarsydd och svarar mot de behov som kommit fram i det praktiska arbetet. Den enhetliga utbildningen främjar likvärdig service i hela Egentliga Finland, säger projektledare Jenni Pinomäki.     

Terapinavigatorn som stöd i missbrukar- och mentalvårdsservice

När det gäller missbrukar- och mentalvårdsservice stöds bedömning av vårdbehov förutom av utbildning bland annat av Terapinavigatorn, som hjälper kunden att informera hälso- och sjukvårdsprofessionella om alla uppgifter som väsentligt inverkar på vården. Verktygets uppgift är att enhetliggöra och påskynda hänvisning till vård.

Kunden kan fylla i Terapinavigatorns frågeformulär på nätet på eget initiativ eller handledd av en hälso- och sjukvårdsprofessionell.

Vid årsskiftet har Terapinavigatorn, som har gjorts tillgänglig för mentalvårds- och missbrukarservicen i hela välfärdsområdet, visat sig vara ett användbart verktyg för att göra upp vårdplaner.  

– Terapinavigatorn hjälper kunden att strukturera sin situation, påskyndar insamling av bakgrundsinformation och underlättar arbetet för den professionella.  Den samlar in omfattande och tillförlitlig information från kunden, vilket hjälper den professionella att identifiera vilken typ av service kunden skulle ha mest nytta av, säger Camilla Rautanen, chef för missbrukar- och mentalvårdsservice.

Terapinavigatorn samlar på en gång in information som tidigare tog upp till tre mottagningstillfällen. Kunden kan dock fritt reflektera över sin situation när hen fyller i terapinavigatorns frågeformulär.

Projektledaren Juha Laine berättar att kunderna har använt Terapinavigatorn flitigt efter semestrarna. I augusti uppnåddes nytt användarrekord när 787 invånare i välfärdsområdet svarade på Terapinavigators enkäter.

Ungdomarna kommer att få en egen Navi för ungdomar

Ungdomsservicen testar just nu en liknande interventionsnavigator för unga, eller Navi för ungdomar, som en del av ett nationellt experiment. Efter pilotprojektet utbildas alla professionella inom studerandevården i välfärdsområdet i användningen av verktyget.

Syftet med interventionsnavigatorn för unga är också att ena och påskynda bedömning av vårdbehov och hänvisning till vård. Handledning för unga hur man använder Navi för ungdomar kommer från en professionell.

Kuvassa koordinaattori esittelee Terapianavigaattorin etusivua. Taustalla Terapianavigaattori-julisteita.

Terapinavigatorn kan användas av vem som helst, var som helst, online på terapianavigaattori.fi

Ytterligare information om Terapinavigatorn 

Ytterligare information om ungdomars Interventionsnavigator (På finska)

Kontaktuppgifter för bedömning av vårdbehov

Att stärka bedömning av vårdbehov i Varha finansieras av Europeiska unionen (NextGenerationEU). Åtgärderna genomförs i samarbete mellan den öppna hälso- och sjukvården och projektet Hållbar tillväxt i Egentliga Finland.

Logotyper: Egentliga Finlands välfärdsområde, Finlands program för hålbar tillväxt och Finansieras av Europeiska unionen - Next Generation EU.
Logotyp av Internationella Patientsäkerhetsdagen