Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 17.9.2024 08.07

Hoidon tarpeen arviointi on potilasturvallisuuden perusta

Avainsanat:

Tänään vietetään Maailman potilasturvallisuuspäivää. Hoidon tarpeen arviointi on potilasturvallisuuden kivijalka. Varha yhtenäistää hoidon tarpeen arvioinnin käytäntöjään avoterveydenhuollossa. Asiakkaille se näyttäytyy yhdenvertaisena palveluna.

Kuvassa asiakkaita hakeutumassa terveyspalveluihin ja hoitaja, joka pitelee Varha-sydänsymbolia.

Kuva: Mediamaisteri.

– Hoidon tarpeen arvioinnissa on tunnistettava hoidon kiireellisyys, ja osattava ohjata potilas oikean ammattilaisen hoitoon. Se vaikuttaa suoraan potilasturvallisuuteen, muistuttaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen avoterveydenhuollon ylihoitaja Riikka Apiainen

– Siksi haluamme avoterveydenhuollossa jatkuvasti vahvistaa hoidon tarpeen arviointiosaamistamme, hän jatkaa.

Hoidon tarpeen arviointi yhtenäistyy Varsinais-Suomessa nyt, kun kaikki avoterveydenhuollon hoitajat pääsevät suorittamaan odotetun yhteisen koulutuskokonaisuuden.

– Koulutus on toteutettu mittatilaustyönä ja siinä vastataan käytännön työssä esiin nousseisiin tarpeisiin. Yhtenäinen koulutus edistää yhdenvertaista palvelua kaikkialla Varsinais-Suomessa, toteaa projektipäällikkö Jenni Pinomäki.  

Terapianavigaattori tukena päihde- ja mielenterveysasioinnissa

Päihde- ja mielenterveysasioissa hoidon tarpeen arviointia tukee koulutusten ohella muun muassa Terapianavigaattori, joka auttaa asiakasta kertomaan terveydenhuollon ammattilaiselle kaikki hoitoonsa oleellisesti vaikuttavat tiedot. Työkalun tehtävä on yhtenäistää ja nopeuttaa hoitoon ohjautumista.

Asiakas voi täyttää Terapianavigaattorin kyselyt verkossa omasta aloitteestaan tai sote-ammattilaisen ohjaamana.

Vuoden vaihteessa koko hyvinvointialueella mielenterveys- ja päihdepalveluiden käyttöön saatu Terapianavigaattori on osoittautunut hyödylliseksi apuvälineeksi hoitosuunnitelmien teossa.   

– Terapianavigaattori auttaa asiakasta jäsentämään omaa tilannettaan, nopeuttaa taustatietojen keräämistä ja helpottaa ammattilaisen työtä.  Se kerää kattavasti ja luotettavasti asiakkaalta tiedot, joiden avulla ammattilainen tunnistaa, minkälaisista palveluista asiakas eniten hyötyy, toteaa päihde- ja mielenterveyspalveluiden päällikkö Camilla Rautanen.

Terapianavigaattori kerää kerralla tiedon, jonka kokoamiseen kului aiemmin jopa kolme vastaanottokertaa. Asiakas saa kuitenkin pohtia tilannettaan kaikessa rauhassa täyttäessään Terapianavigaattorin kyselyitä.

Projektipäällikkö Juha Laine kertoo, että asiakkaat ovat hyödyntäneet Terapianavigaattoria lomien jälkeen vilkkaasti. Elokuussa saatiin uusi käyttöennätys, kun Terapianavigaattorin kyselyihin vastasi 787 hyvinvointialueen asukasta.

Nuorille tulossa oma Nuorten navi

Nuorten palveluissa testataan parhaillaan vastaavaa nuorten Interventionavigaattoria eli Nuorten navia osana valtakunnallista kokeilua. Pilotin jälkeen kaikki hyvinvointialueen opiskeluhuollon ammattilaiset koulutetaan työkalun käyttöön.

Myös nuorten interventionavigaattorin tavoitteena on yhtenäistää ja nopeuttaa hoidon tarpeen arviointia ja hoitoon ohjautumista. Ohjaus Nuorten navin käyttöön tulee nuorelle ammattilaiselta.

Kuvassa koordinaattori esittelee Terapianavigaattorin etusivua. Taustalla Terapianavigaattori-julisteita.

Terapianavigaattoria voi kuka tahansa käyttää missä tahansa, verkko-osoitteessa terapianavigaattori.fi

Lisätietoa Terapianavigaattorista 

Lisätietoa nuorten Interventionavigaattorista

Hoidon tarpeen arvion yhteystiedot

Hoidon tarpeen arvioinnin vahvistamista Varhassa rahoittaa Euroopan unioni (NextGenerationEU). Toimenpiteet toteutetaan avoterveydenhuollon ja Kestävän kasvun Varsinais-Suomi –hankkeen yhteistyönä.

Kuva sisältää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Suomen kestävän kasvun ohjelman sekä Euroopan unionin rahoittama: Next Generation EU -logot
Maailman potilasturvallisuuspäivän logo.